Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tíživá otázka nároku na důchod pro disidenty, poustevníky a další lidi žijící mimo systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Mají lidé, kteří většinu života poustevničí nebo kvůli svému filozofickému či politickému přesvědčení nepracují, získávat nějaký důchod? Na první pohled snadná otázka získává na složitosti kvůli disentu před rokem 1989.

Článek

Když se v médiích probíralo dění kolem hladovky Jiřího Gruntoráda a také důchodu disidenta Karla Soukupa, objevovaly se k tomu protichůdné názory. Na jedné straně zaznívalo, že bez splnění standardních povinností s dobou důchodového pojištění by nikdo neměl důchod získat. Další lidé ale argumentovali zásluhami disidentů před rokem 1989.

Téma je nyní aktuální i v souvislosti s tím, že už v letošním roce by měly proběhnout dvě změny zákona o důchodovém pojištění. Od března bude krácena výše důchodu pohlavárům minulého komunistického režimu. A zároveň nyní politici schvalují novelu, podle které by disidenti měli dostávat průměrný důchod i bez dostatečného počtu odpracovaných let.

Na jednu stranu je smutné, že ani po více než 30 letech nemáme tuto otázku dostatečně vydiskutovanou a nepanuje na to jednoznačný názor. Zároveň ale oceňuji, že za této vlády byla legislativně vyřešena otázka komunistů a nyní se konečně řeší i disidenti. Je to sice pozdě, ale zároveň ne tak pozdě, aby se to reálně nepromítlo do příslušných důchodů ještě žijících lidí.

Emoce i pocit nespravedlnosti

Jistě, v prvním případě jde spíše o symbolický krok, a v tom druhém jde o narychlo „spíchnuté“ řešení po zmiňované hladovce. Obě řešení mohou vyvolávat emoce, nepochopení a částečně i pocit nespravedlnosti. Za mě je ale důležité, že by se téma mohlo jednou provždy uzavřít.

Pokud jde o snížení důchodů předních komunistů, v tomto ohledu nemám výhrady. Režim před rokem 1989 byl v minulosti zákonem označen za zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný (zákon č. 198/1993 Sb.), takže nevidím důvod, proč by lidé působící ve vládních či jiných vysokých funkcích měli „těžit“ ze svého předchozího prominentního postavení a dostávat vyšší důchod. Za každý rok takové podpory režimu se jim zkrátka důchod sníží o 300 korun, a je to vyřešeno.

S plánovaným navýšením důchodů na průměrnou výši pro disidenty i v případě, že nesplnili minimální doby důchodového pojištění, je to ale složitější. Rozhodně neberu na lehkou váhu argument, že od revoluce už uplynula tři desetiletí a lidé, kteří měli za minulého režimu problémy se zaměstnáním nebo byli věznění, měli dostatek času na to, aby mohli pracovat.

Otázka individuální odpovědnosti

Třeba zmiňovaný disident a signatář Charty 77 Karel Soukup, kolem kterého se točila hladovka před úřadem vlády a kterému ministr Marian Jurečka přiznal průměrný starobní důchod, podle všeho příliš zájem pracovat neměl. Ze země emigroval v 80. letech pod tlakem StB v rámci akce Asanace. Později se usadil v Austrálii, kde dlouhá léta žil poustevnickým způsobem života v přírodě. Před pár lety se vrátil do Česka a dopadla na něj realita nízkého důchodu.

Bylo to jeho osobní rozhodnutí, že pravděpodobně v Austrálii ani v jiné zemi nepracoval? Nebo je potřeba zohledňovat jeho protirežimní činnost? Je těžké takovou otázku zodpovědět. Já osobně se však kloním spíše k názoru, že tito lidé měli po roce 1989 dostatek příležitostí pro pracovní uplatnění, často i v rámci významných pozic v rámci státu.

Například Michael Žantovský v biografické knize Havel velmi detailně popisuje, jak mnoho lidí z disentu našlo pracovní příležitosti nejen v okruhu prvního prezidenta Václava Havla, ale i v politice nebo na úřadech a v institucích. V rámci „čištění“ státních struktur od lidí spojených třeba s StB, se na významné či strategické posty dostávali i lidé bez většího odborného zázemí a mnohdy při tom stačila osobní angažovanost a disidentské vztahy. Pokud toho někdo nevyužil, je nutné to vnímat i jako jeho vlastní rozhodnutí.

Příklad nekonformního Jirouse

Docela výmluvným případem, který individuální odpovědnost ilustruje, je život disidenta a hudebníka Ivana Martina Jirouse známého též pod přezdívkou Magor. Jeho politické postoje a s nimi spojený způsob života odpovídaly tomu, že by důchod zřejmě nedostal v minulém ani současném režimu.

Například velký článek v časopisu Respekt (47/2023) popisuje, jak Jirousovi musel finančně pomáhat Karel Schwarzenberg, protože neměl na živobytí. „V lednu 1992 spolu sepsali dohodu na půjčku padesát tisíc korun s tím, že od léta měl Jirous začít splácet. K tomu ale nikdy nedošlo, nebylo z čeho, a Schwarzenberg to velkoryse s pochopením pro Jirousův ledabylý vztah k majetku a penězům přešel. Později ještě „Magorovi“ pronajal za symbolické peníze byt ve svém domě na pražském Smíchově a vlastně ho tím vytáhl z bezdomovectví,“ napsal Respekt.

Podle právě schvalované legislativy by Jirous, pokud by ještě žil, měl teoreticky nárok na průměrný důchod. Je to ale správně? Máme vůbec v takových případech posuzovat individuální životní styl, nebo přínos disidentů jako celku? S trochou nadsázky bych řekl, že dva lidé na to budou mít nejméně tři názory.

Možná by byl individuálnější přístup v očích některých kritiků spravedlivější. Pokud by například disident opravdu během svého života získal minimálních 35 let důchodového pojištění, mohl by mít nárok na průměrný důchod i bez odpovídajících výdělků. Pro ty, kteří se této hranici ani zdaleka neblíží, by mohlo být stanoveno jiné pravidlo: Při získání alespoň 5 nebo 10 let pojištění by měli nárok na polovinu průměrného důchodu, či něco podobného.

Je dobře, že to Jurečka vyřešil

Zároveň se ale zdá zbytečné nad touto problematikou nadměrně přemýšlet a snažit se ji legislativně co nejspravedlivěji vyřešit. Navíc jak známo, čím více podmínek existuje, tím větší je šance, že někdo tímto sítem pravidel propadne, a stejně takoví lidé skončí na sociálních dávkách. Nehledě na to, že dnes už se stejně situace týká spíše stovek lidí (odhad ministerstva je 1900 lidí), takže i z pohledu důchodových výdajů jde spíše o zanedbatelnou částku.

V tomto ohledu si tedy Marian Jurečka zaslouží pochvalu, že ze své osobní iniciativy vyřešil důchodovou situaci jak u prominentních komunistů, tak u disidentů. Většina historických nespravedlností byla přinejmenším symbolicky napravena a my jako česká společnost můžeme toto téma uzavřít a přenechat historikům.

Zdroje: MPSV, Blesk.cz, Seznam Zprávy, Novinky.cz, článek Neznámý Schwarzenberg (Respekt 47/2023), Michael Žantovský: Havel (Argo, 2014)

Anketa

Jaký máte názor na legislativní ošetření výše důchodů pro bývalé komunisty a disidenty?
Souhlasím s řešením pro prominentní komunisty i disidenty.
3,6 %
Souhlasím pouze s řešením pro prominentní komunisty.
11 %
Souhlasím pouze s řešením pro disidenty.
0,7 %
Nesouhlasím ani s jedním, všichni mají mít stejné podmínky pro důchod.
82,6 %
Je to složitější a jednoduchá odpověď není. (rozvedu to v diskusi pod článkem)
1,6 %
Nemám na toto téma názor.
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3924 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz