Hlavní obsah
Jídlo a pití

Co by bylo v našem jídlu bez EU regulací? Pořád popelnice Evropy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TheCulinaryGeek from Chicago, USA, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Americká Maraschino třešnička je obarvená a ne zrovna zdravá. EU regulace ji do ČR nepustí, v USA ale taková chemie nevadí

Jeden z problémů Česka je, že nám výrobci prodávají potraviny horší kvality než na Západě. Navíc se tu rozjelo slevové šílenství = přepálit ceny, aby sleva vypadala lákavěji. Jaké by to bylo bez EU?

Článek

Říkáme NE regulacím

Když si lidé přejí, aby EU něco udělala s našimi obchodníky a výrobci, tak prý nic nedělá. Na druhou stranu, když EU zakázala pomazánkovému máslu říkat máslo, protože obsahuje málo másla, tak se Češi bouřili, ať nám do toho EU nekecá.

To samé s Tuzemským rumem, který nebyl rum, a tak ho EU zakázala nazývat rumem. Od vstupu do EU tedy máme Tuzemák. Problém byl v tom, že se náš tuzemák vyrábí z brambor, a nikoliv z cukrové třtiny. Vyrobí se líh a pak se do něj jen přidá rumové aroma. V roce 2008 si navíc EU všimla že jsou v aromatu 3 rakovinotvorné látky a chtěla dané aroma zakázat. Výrobcům vláda zařídila 10 let dlouhou výjimku a když končila, tak vyjednala dalších 5 let výjimky.

Osobně jsem neviděl nějaké bouře na sociálních sítích, který by volal po bojkotu Tuzemáku, kvůli horší kvalitě, než mají na Západě. Bouře byla o vzniku další EU regulace a zasahování do naší suverenity.

Co by stálo za regulaci?

Jeden z případů horší kvality je Fanta. Na Západě se do ní dává více ovocné šťávy z koncentrátu než do té naší. Do složení se to napíše, ale kdo může mluvit soukromé firmě do složení výrobku? Jen neviditelná ruka trhu. Prodává se, nebo ne? Píšou se petice o bojkotu? Dokud se prodává, tak to výrobce měnit nepotřebuje. Já nepil fantu už několik let, ale jiní ji pijí i když má o 1 % méně ovocné složky než v Belgii a o 2 % více než v Albánii.

USA bez EU regulací zůstává chemickou laboratoří

USA, jako „nejzápadnější Západ“ je na tom mnohem hůře než Česko nebo kdokoliv z Evropy. Je to tím, že tam nemají tu Čechy nenáviděnou armádu bruselských úředníků, co nám reguluje Tuzemák. Jestli někomu vadí platit úředníky, klidně by jedl a pil chemický mix a riskoval zdraví, jen aby ušetřil na daních, je jeho boj ve volbách, protože o tom musí přesvědčit většinu voličů. Tomu se říká demokracie.

Když jsem koukal na složení Fanty v USA, tak je to jako chemická laboratoř. U nás se nesladí cukrem, ale levnějším glukózo-fruktózovým sirupem. V USA si lidé pochutnávají zase na kukuřičném sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Hned vedle je „chudé“ Mexiko, kde používají normálně cukr. Může za to regulace produkce cukru. V USA existují kvóty na výrobu cukru a když je poptávka vyšší než kvóty, tak to zdraží cukr. Do limonády je moc drahý, a tak se použije levnější a nezdravější náhrada. Snaha regulacemi udělat něco pro zdraví Američanů dopadlo opakem. V USA má originální Fanta 12 % sacharidů, v ČR 6,9 %, Albánie 9,5 %, Kypr 8 %. V USA se prodává také Fanta bez cukru.

Dále má Fanta v USA barvu od barviva Yellow 6 (E110 - žluť SY = žlutá zapadajícího slunce). Toto barvivo je třeba ve Skandinávských zemích zakázáno úplně a v EU je stanoven přijatelný denní příjem 4 mg/kg člověka. V České Fantě není vůbec, protože je dobarvená karoteny, které dělají v přírodě barvu například mrkvi. Další barvivo je Red 40 (E140 - červeň allura AC) a má podobný příběh jako předchozí žlutá. Někde zakázané a jinde v EU regulované. Obě barviva mají škodlivé účinky na zdraví, což v USA tolik neřeší na rozdíl od EU, kde se tím zabývají opakovaně, vždy když někdo udělá nějaký výzkum s jiným výsledkem škodlivosti.

Ještě se vrátím k obsahu ovocné složky Fanty v USA. Kolik jí tam je? To se neví, protože její označení je v kategorii „méně než 2 % obsahu“ a nazývá se přírodní příchutí (natural flavours). Možná v ní ani pomerančová šťáva z koncentrátu není. Ti by se divili, že na Kypru mají 20 % pomerančového džusu ve složení.

Foto: Evan-Amos, CC0, via Wikimedia Commons

Cereálie v USA hrají všemi nezdravými barvičkami duhy. Barvičky, co se v EU kvůli regulacím nepoužívají.

Zákazy vývozu amerických potravin

Fanta byla spíš takové rýpání v číslech. Teď přejdu na tu pořádnou chemii. Vepřové maso z USA je kvůli ractopaminu zakázáno ve 160 zemích světa. EU nikdy nepovolila používání ractopaminu, takže ani toto maso z USA v ČR nekoupíte. V USA se používá ve velkém na zrychlení růstu prasat. Pro podniky je výhodné, když prase více přibere ze stejné dávky žrádla. Chemie se pak dostává ke konzumentům a to je podle EU úředníků i EU parlamentu špatně.

BVO - brómovaný rostlinný olej se v USA může používat v citrusových limonádách a do roku 2023 se používal i v jejich slavném nápoji pro sportovce, Gatorade. Jeden Američan ho pil 2-4 litry denně, až se mu rozjel Bromismus a ochrnul. Vyléčili ho až připojením na „umělou ledvinu“. V USA vznikla petice proti používání BVO v tomto nápoji a zákazníci uspěli. Místo regulace to byl tlak veřejnosti.

Maraschiny třešničky jsou estetický výmysl. Nepřirozeně obarvené dříve zmíněným barvivem Red 40. Proč někdo obarvuje třešně? Nejdříve se konzervují v solném roztoku, kde se vybělí a pak se zase obarví. Barva je to hlavní, aby byly dekorativní na dortíku nebo v drinku.

GMO kukuřice je v USA rozšířená z více než 90 %. GMO je pro lidi spíše strašák než něco špatného. Spousta odpůrců ani neví proč jsou některé GMO plodiny škodlivé a jiné prospěšné. Geneticky modifikovaný organismus má vylepšené geny, které se hodí pěstitelů a chovatelům. Problém je, že se farmářům v USA hodí odolnost kukuřice k herbicidům. Díky GMO vylepšení se může kukuřice stříkat glyfosfátem, který by normální kukuřici zabil. Pokud se někdy vytvoří GMO brambora, která poroste i v sušších oblastech, tak nemám problém si ji koupit, ale v USA se GMO vydalo špatným směrem. O glyfosátech se v EU také bojuje. Byl zakázaný, pak dostal výjimku a za 10 let zase znova. V USA se paradoxně dostali už i k odškodňování lidí postižených právě glyfosátem, ale používání zůstává povoleno.

BGH - Bovinní somatotropin je od devadesátých let zakázán v celé EU i velké části světa. V USA se používal až u 30 milionů dojnic a k tomu ještě telat na maso. Jeho škodlivé účinky na krávy byly léčeny antibiotiky, která jsou pro mnoho spotřebitelů strašák i v Česku. Podle výzkumu z Oxfordu to prý není možné, ale zákaz v EU zůstává i kvůli ochraně utrpení zvířat. Zůstává také povinnost chovatelů testovat mléko na antibiotika a pokud se něco najde, tak to zveřejní. Poslední případ byl chovatelem detekován, oznámen úřadům a označen chovatelem jako sabotáž konkurence. Kdyby se z něj někdo pokusil vyrobit mléčný výrobek, tak kvůli antibiotikům mrtvé mléko nejde použít a přišlo by se na to. Takže se v EU bát nemusíte.

Foto: Credit: U.S. Geological Survey

GMO umožnilo používání herbicidu glyfosátu ve velkém. V EU se kvůli poškozování zdraví dlouho bojovalo, jestli bude zakázán. V USA se normálně používá

Závěr?

Nejsem fanatický vítač každého nápadu z EU, ale nemůžu říct, že EU dělá vše špatně. Vytvořené regulace nejsou většinou směřované proti občanům, ale proti firmám, které jdou po zisku i za cenu zdraví lidí.

EU je obří moloch a když by tam šel lobovat nějaký Čech, tak musí obejít hodně dveří, než by změnil regulaci, která mu omezuje podnikání. Bez EU bychom měli regulace jen z „Prahy“. Stačí zkorumpovat vládnoucí elity, pár úředníků a podnikatelé můžou skoro cokoliv. Vždyť největší agrárník tu byl 4 roky premiérem. Na Česko je to hodně velký střet zájmů, který byl voliči ignorován, ale v EU mu to už tak jednoduše neprošlo. Český agrárník-premiér se tedy také musel podřídit EU regulacím. Zákaz glyfosátu by platil i na jeho holding.

Myslím si, že kvůli politikům, sociálním sítím a zavádějícím titulkům se nadává na EU často neprávem. Popelnice Evropy jsme, protože si to necháme líbit. Někdy tomu jdeme dokonce naproti. Když přišla ptačí chřipka, tak se zvýšil prodej kuřecího masa, protože zlevnilo. Kvalitnější potraviny se dají i v Česku koupit, jen nejsou ty nejlevnější. Nakoupit v menších obchůdcích se prodraží, ale kvalita je podle mě vyšší než v supermarketu.

Slevové šílenství, které je dáváno za vinu každé volební období každé vládě, je čistě věc trhu a politici s tím nic moc udělat nemůžou. Když některý řekne, choďte po slevách, tak je pro Čechy hned nepřítel číslo jedna. Kakao, co jsem si před týdnem kupoval za 90, jsem dnes viděl za 200. Vydrží mi ve spíži klidně rok. Spolkněte hrdost a nakupujte hlavě ve slevách nebo budete tou ovcí, kterou obchodník rád oholí. Žádný politik s jarmarkem v předvolební kampani ceny v obchodě změnit nemůže. To je věc obchodníka, kterou EU/ČR regulace NIKDY NEZMĚNÍ.

Bez EU regulací by naše popelnice Evropy byla mnohem horší. Stav v USA ukazuje, že ještě pořád jíme kvalitněji než v nejbohatší zemi světa, která tu ochranu od EU regulací nemá…

Anketa

Kdo způsobil, že je ČR popelnicí Evropy?
EU
3,2 %
Čeští politici
12,9 %
Zákazníci hledající nejnižší cenu
19,4 %
Zahraniční výrobci
3,2 %
Zahraniční obchodní řetězce
61,3 %
Jiné
0 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz