Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak si užívám, že jsem i Evropan v EU?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: WOMBO Dream - AI Art Generator

Nejsem poblázněný eurohujer, který by chtěl eurofederaci. Toho špatného na EU si samozřejmě všímám. Přesto teď dám EU „body k dobru“, za to, co pro nás dělá a lidé už zapomněli. Negativa píší ostatní.

Článek

Boj s nenažranými korporacemi

Máme nejrůznější úřady, které mají chránit spotřebitele v Česku z Česka. Víte, že hodně práce mají z nařízení a směrnic od EU, nikoliv jen ze slibů českých politiků?

Ochrana lokálních tradičních potravin vyšla z EU, nikoliv z českého parlamentu. Parlament ČR jen implementoval EU směrnice. Ve zkratce to jsou PDO, PGI a TSG. Například PGI (Protected Geographical Indication) zaručuje, že Olomoucké tvarůžky jsou opravdu z Olomoucka, a nikoliv z ciziny.

Na druhé straně, když korporace „Mondelēz International“ koupila firmu Opavia (z Opavy), tak začala přesouvat část výroby do Polska a dočasně jsem si všiml poklesu kvality třeba piškotů Opavia.

Bez těch ochraných směrnic by se takový přesun do levnějších zemí mohl stát i jiným tradičnějším produktům, protože Česko prostě nemůže konkurovat zemím s levnější pracovní silou a výrobou.

V minulosti se Česko rozhodlo, věnovat český telekomunikační trh do rukou 3 místo 4 operátorů. Tím si Česko zadělalo na jedny z nejdražších tarifů v Evropě. S tím EU nic dělat nemohla. To, co EU dokázala, je, že zrušila roaming po Evropě. Tenhle obří byznys, nejen českých operátorů, mohl ždímat naše peněženky bez pořádné ochrany spotřebitelů. Vzpomeňte si na datování a volání v Chorvatsku před vstupem do EU. To by bez EU bylo pořád a zahraniční dovolená by byla dražší nebo chudší.

Někdy jste možná zaregistrovali vysoké pokuty nadnárodním korporacím za zneužití postavení na trhu. To zneužití může znamenat, že jsme platili více, než pravidla EU (nikoliv Česka) dovolují nebo, že jsme měli menší výběr produktů.

Milka dostala pokutu za prodražování produktů na dražších trzích. 337,5 milionů eur. Intel dostal pokutu přes miliardu za nelegální rabat výrobcům PC za to, že používali jen jeho procesory. Podobně Qualcomm platil Applu za to, že používal přednostně jeho čipy. K těmto pokutám by se Česko asi neodhodlalo a bez EU by si tu mohli výrobci dovolovat mnohem více. EU jako zástupce skoro půl miliardy Evropanů má větší sílu než jen 10 milionů Čechů.

Evropský mír

Máme tisíce let historie plné válek s různými motivy. Bohatství, moc, nenávist a nebo náboženství. Kam se ztratily války mezi státy EU? Nenechte se uchlácholit tím, že by si najednou lidé začali rozumět a spolupracovat dobrovolně.

Důl Tůrov, který Poláci rozšiřují, a tím poškozují hladinu spodních vod v Česku, je konflikt mezi 2 zeměmi. My chceme, aby netěžili, a oni chtějí uhlí pro strategicky důležitou elektrárnu. Kdo by se divil Polákům, že jejich zájmy jsou pro ně důležitější než české. Tak jsme si stěžovali u EU, ta nařídila Polsku přestat, Polsko řeklo ne a těžilo dále. Tak jim EU dala pokutu půl milionu eur za každý den, kdy těží i přes zákaz. Je to dost peněz, a nakonec je dotlačili k nějaké dohodě, co by vyhovovala i nám. Bez EU by tohle byl oprávněný motiv k násilí.

Válka by asi nenastala, ale jen z toho důvodu, že nemáme dost silnou armádu, si to s Poláky vyřešit silou. Podle mého názoru, kvůli nebezpečí válek by naše i další EU armády nebyly tak malé jako jsou nyní. Každý by musel počítat, že jejich problémy se můžou vyhrotit a jediné co zajišťuje mír je dostatek zbraní na obou stranách konfliktu. Koukněte se na Turecko, Izrael, Írán a státy kolem. Jejich zahraniční politika se klidně uchýlí k posílání raket k sousedům. Co by Poláci asi udělali za takovou raketu do dolu Tůrov a co by nám bránilo ji tam poslat? Jen a pouze jejich armáda a drahá protivzdušná obrana na hranicích.

Bez EU bychom všichni byli chudší, protože bychom museli, MUSELI, utrácet spoustu peněz za armádu, a ještě by sem tam někdo mohl umřít, kdyby to nebylo dost. Buďme rádi, že si řešíme problémy přes silnějšího hráče, který má finanční páky na naše sousedy. Rakousku vadí Temelín, na Slovensku nám zase vadí pro-putinovská rétorika. V kombinaci s Ukrajinou v ruských chapadlech by vedla Česko k budování obrany i na Slovenských hranicích. Díky EU nemusíme platit za plot a minové pole na Slovenských hranicích. Jsem rád, že jsme v EU. Jsem rád, že jsme Evropani, nejen Češi.

Standardizace

EU také donutila výrobce, aby dali do všech zařízení stejný konektor. Apple si rád držel vlastní typ, protože to byla další věc, za kterou mu lidé platili. Nyní musí používat Usb-c jako ostatní výrobci. Před 20 lety každý výrobce měl jiný konektor a nabít si zařízení od kamaráda byla loterie, jestli používá stejný nebo ne. Teď ušetříme pár stovek a určitě se nám zjednoduší život, když si můžeme nabíjet smartphone/NTB univerzálním konektorem i od kamarádů. Tohle by Česko pro lidi nedokázalo udělat a v USA se to neřešilo.

GreenDeal a migrace - vše závisí na Ukrajině

Nadcházející volby do EU budou přelomové, protože nás tlačí mnoho problémů a řešení přichází zase pozdě. GreenDeal existenčně spoléhal na levný plyn z Ruska. Problémy s migrací se prohlubují se zhoršující se kvalitou života za hranicemi EU.

I když to není na první pohled vidět, tak Ukrajina je řešení/pohroma pro obojí. Po volbách se možná EU nedohodne na pomoci Ukrajině v obraně proti Rusku. Ukrajina bez pomoci EU prohraje na plné čáře a pak se budeme mít mnohem hůř než teď. Na západní Ukrajině stále žijí vnitřně vysídlení uprchlíci (3,5 milionu) z východních válečných a okupovaných zón. Když Ukrajina prohraje, tak to neznamená, že skončí válka a oni se prostě jen stanou Rusi. Oni z bývalé Ukrajiny odejdou a jediný dobrý směr bude mířit do EU. Čím více nemáte rádi Ukrajince v ČR, tím více zbraní by měla Ukrajina dostat, protože když Ukrajina prohraje, tak Evropu zaplaví nová migrační vlna z Ukrajiny. Ne, opravdu nebude nikdo na hranicích s kulometem střílet do uprchlíků, aby je zastavil. Oni prostě přijdou a nic s tím nenaděláte ani tunou zákonů o ochraně vnějších hranic. Do uprchlíků se v Evropě prostě nestřílí. Není tu dostatek psychopatů. Naštěstí.

Pokud se nějak podaří Rusko vytlačit z Krymu a stabilizovat situaci (nevím, jak), tak pod Ukrajinou a v moři náležící Krymu jsou obří zásoby zemního plynu. Ten zemní plyn by měl být levnější než dovoz lodí. Ukrajina ani nemá výhodnější možnost, než ho prodávat do EU. Levný plyn opět zlevní následky již probíhajícího GreenDealu. Plynové elektrárny měly být stabilizační prvek po konci uhlí a s nestabilními obnovitelnými zdroji energie.

Anketa

Má EU donutit Ukrajinu kapitukovat, podobně jako "spojenci" donutili první republiku opustit opevnění v sudetech po Mnichovské zradě?
Ano, kapitulace je lepší než válka
11,6 %
Ne, EU musí zachovat současnou podporu
1,1 %
Ne, EU musí dodávat více zbraní
11,6 %
Ne a evropské armády by měli pomoci vyčerpané Ukrajině
73,7 %
Nevím
2,1 %
Je mi to jedno
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 95 čtenářů.

Ať už je pro vás ve volbách cokoliv důležitého, tak politici czexitu vám neříkají pravdu. Jejich plánovaný odchod z EU, by nám uškodil více než ty EU směrnice, které musíme přijímat. Ti, co volají po ukončení podpory Ukrajiny a slibují mír, tak hází Ukrajinu přes palubu jako nás Západ odhodil při Mnichovské zradě. Tenkrát to taky mír nezaručilo. Nedostatek zbraní dožene obránce nikoliv k míru, ale ke kapitulaci. Kapitulace neznamená jednání o míru, ale ztrátu suverenity. Ztráta suverenity je to, na co nadává nejvíce odpůrců EU a teď by to někteří odhlasovali Ukrajině. O nich, bez nich.

Pozn.: Nejsem volič ani stran, které EU dostali do současné neutěšené situace (Fiala, Babiš, Sobotka, Nečas, Piráti, Zelení atd…), a ani těch, co tam berou velké peníze jako neschopná destruktivní opozice, která nemá realistický plán (SPD, KSČM, Svobodní atd…). Chtěl bych tam někoho s programem na racionalizaci GreenDealu a podpory Ukrajiny. Česko teď vydělává hodně na prodeji aut a zbraní. O obojí bude v EU boj po volbách, takže se zamyslete, koho z vašich blízkých hlasování ovlivní.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz