Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Jak zamknout kolo a pokazit zlodějům Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Kvalitní zámek dokáží zloději překonat, když mají na loupež čas a klid. Nebo aspoň kolo „očešou“ o komponenty.

Mám hezké kolo už 15 let a nedávno se mi ho někdo pokusil ukrást. NEUSPĚL. Jiní už tak dobře kolo nezamykají a plní statistiku „krádeží za tři sekundy“.

Článek

Nezamykejte komponenty, ale celý bicykl

Nejčastěji u obchodů vidím zámek jen na předním kole. Zloděj dokáže odmontovat přední kolo za deset sekund. Pak si bicykl vezme za kostru a odejde s ním. Zůstane tam jen přední kolo se zamčeným zámkem. Vypadá to drze, jít s bicyklem bez kola, ale lidé nechtějí řešit, co se děje kolem někomu cizímu. Znám několik lidí, kteří takto přišli o bicykl.

Další možností je kolo (přední nebo zadní) zamknout jen s kostrou bicyklu. Zloděj si přijede autem a naloží celé kolo do kufru během páru sekund. V USA se takhle kradou i motorky, které jsou desetkrát těžší.

Kvalitní zamykání má tři body: kolo + kostra + pevný bod. Pevným bodem může být velký stojan na kola, který nejde nepozorovaně odnést i s bicyklem. Když je špatný stojan, najděte si lampu, stožár nebo strom. Dopravní značka není dobrá, protože jde odmontovat/vytáhnou z chodníku. Spolužákům takhle ukradli asi pět bicyklů. Nechali je potmě zamčené u značky a pak našli jen značku na zemi.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Největší chyba při zamykání, je zamknout jen přední kolo ke stojanu. Vrátíte se a zůstane tam jen odmontované kolo. Zbytek někdo ukradne.

Jak se mi pokusili ukrást kolo

Když jsem se letos vracel na naloženém bicyklu ze Skandinávie, tak mi stačilo 24 hodin v Česku, aby se ho už někdo pokusil ukrást. Stojan u restaurace neměl pevný bod, tak jsem musel bicykl zamknout k lampě. Zamkl jsem zadní kolo s kostrou kolem lampy. Nijak jsem nad tím nepřemýšlel, protože bylo na trávníku mezi chodníkem a zahrádkou. Všude spousta očí.

Šel jsem na oběd dovnitř restaurace, protože zahrádka byla obsazená. Neměl jsem bicykl pořád na očích a naivně věřil, že nikdo nebude krást kolo před zahrádkou plnou lidí.

Po obědě se vrátím k bicyklu, sbalím zámek a jedu dál. Asi po 10 km jsem zastavil a nabídl pomoc cyklistům, kteří zrovna opravovali defekt. Hrál jsem si při tom s přední brzdou a všiml si, že se mi nějak hýbe přední kolo. Přední rychloupínák byl otevřený a povolený o 2 otočky. Někdo se mi před restaurací pokusil odmontovat přední kolo. Bicykl měl na sobě 25 kg nákladu a k lampě jsem ho přivázal hodně na těsno. Pravděpodobně zloděj nedokázal zvednout předek a vyháknout přední kolo.

Kdyby zloděj uspěl, tak mám škodu několik tisíc. To je jen zlomek, toho co stojí kostra a zbytek komponentů (o které bych přišel při zamčení jen předního kola). Po tomto dni už vím, že zloděj může být tak drzý a krást před desítkami lidí.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

1.Stojan na kola bez pevného bodu je k ničemu.2.Stojan jen na přední kolo(častý v ČR) neumožní zamknout kostru.3.Ideální stojan pro zamknutí zámkem

Typy zlodějů

Existují dva typy zlodějů (podle německého policisty v důchodu, kterého jsem potkal za polárním kruhem). Pouliční zloději a experti. Experti si vyhlédnou super drahá kola, počkají na vhodný okamžik a naběhnou na to s „rozbrušovačkou“. Ti udělají rychlou loupež i za bílého dne i když je kolemjdoucí natáčí. Zámek na kolo jim to má co nejvíce znepříjemnit, ale jsou to experti a kvalitní zámek vydrží asi minutu. Většina bicyklů se v Česku ukradla při vloupání, takže i doma (v garáži) si je zamykejte. Moje patnáct let staré kolo jim za tu námahu nestojí, ale zamčené ho mám.

Pouliční zloději jsou ti, které můžete odradit od krádeže. Možná mají v kapse malé štípačky, ale když je vyrušíte, tak pravděpodobně utečou. Jejich cílem jsou hlavně špatně zamčená kola, na kterých můžou nepozorovaně odjet.

Bicykl za pár tisíc se zámkem za tisíce za bílého dne zajímá nejméně zlodějů. Pokud necháte kolo nehlídané na klidném místě, tak si na něj troufne každý zloděj.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Hezký, ale už starý bicykl. Kostra je zamčená v bezpečnostním stojanu a vzadu je tlustý zámek. Toto není ideální cíl pro žádný typ zloděje.

Bezpečnostní stojany

V některých městech už města instalovala bezpečnostní stojany. Nikdo na ně ale nedal ceduli jak je používat. Za roky v HradciPardubicích jsem neviděl nikoho je používat tak, jak byly zamýšlené. Jde do něj zamknout bicykl přes kostru s vlastní „půlfabkou“ (jednostranná cylindrická vložka). Překonat toto zamčení dokážou jen experti, protože pouliční zloděj pravděpodobně nenosí rozbrušovačku nebo paklíč.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

V některých městech najdete již bezpečnostní stojany. Stačí „půlfabka“ a zloděj potřebuje rozbrušovačku(hluk) nebo paklíč(klid)

Jak vybrat kvalitní zámek

Pokud si budete kupovat masivní zámek na bicykl, tak vybírejte prvně VÝROBCE. Neznámý výrobce ze supermarketu může šetřit na materiálu. Viděl jsem zámek, kde bylo třikrát více ochranné gumy než ocele uvnitř. I když vidíte masivní ocelový řetěz, tak může být z měkké ocele. Kvalitního výrobce poznáte podle toho, že má vlastní „web“ a na něm širokou produktovou řadu (od nekvalitních levných až po několika-kilové zámky) nebo prodávají jen pár hodně drahých typů.

Obyčejný lankový zámek je pro pouličního zloděje otázka tří sekund. Policie uvádí, že takový je průměr v Pardubicích. Oblíbené „spirály“ jsou k ničemu.

Ty nejtlustší lanové zámky ve válečkovém pouzdru od kvalitního výrobce potřebují minimálně větší „pákovky“, které pouliční zloděj nemůže použít nenápadně. Přes noc vám kolo neuchrání. Pokud necháte zámek blízko země, umožníte mu, aby do těch „pákovek“ dal váhu celého těla. Vždy se snažte mít zámek napnutý, tak aby nešel blízko k zemi. Cena musí být přes 1000 Kč/80 cm.

Řetězové zámky už jsou odolnější a ty tlustější řetězy „pákovky“ nepřestřihnou. Opět se musíte koukat na výrobce. Váha už je v kilech a cena v tisících. Rozbrušovačka si s řetězem poradí, ale není to jednoduché, protože se hýbe. Drahé elektrokolo může uvést i těžký řetěz, který je ideálně ohebný, aby bicykl zamknul třeba ke stromu.

„Skládací metr“ je odolný opět jen v nejdražších variantách. Má zdržet zloděje s rozbrušovačkou, takže čím tlustější, tím více sekund. Pokud zloděj ví jak na něj, tak vám kolo přes noc venku nevydrží (tak jako na úvodním obrázku). Přes den to může dělat jen expert. Tyto zámky jsou lehčí, skladnější a trochu levnější než řetězové.

„U-zámek“ je už tím hodně odolným zámkem. Rozbrušovačka je u tlustých značkových zámků nezbytná(video z takové krádeže). Za dne to budou dělat jen experti, protože to přitáhne hodně pozornosti. Zámky dávají vysokou ochranu za menší peníze než řetězové zámky. Problém je s tím, že musíte najít správný pevný bod, protože je podkova malá.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Dva dobře zamčené žluto-zelené bicykly. Zadní má tenčí lankový zámek, který zloděj střihne za 3 sekundy. Přední bicykl je (pro teď) v bezpečí.

Další ochrana

Existují i méně viditelné typy ochrany. Alarmy, které jsou někdy i součástí některých zámků, ale vystraší jen toho, kdo ho rychle neustřihne a nenechá na místě. Experti, co používají rozbrušovačku, dělají hluk i bez alarmu.

GPS sledování je jedna z dražších technologií. Ty, co jsou na bicyklu neviditelné a umí majitele varovat i na mobil, určitě pomůžou. Pak záleží na policii, jak moc má práce. Sledovat kolo do vyloučených lokalit sám není bezpečné.

Označení bicyklu proti krádeži pomůže, protože snižuje hodnotu kradených bicyklů. Neprodejný bicykl se nekrade. Je to kombinace viditelného značení, že je kolo značené „neviditelnými“ značkami s „DNA“. Když už kolo ukradnou a najdou ho třeba v Německu, tak se stále může vrátit k majiteli.

Závěrem, parkujte bicykly tam, kde není klid. Vytáhněte bicykl z garáže a nechejte ho v obytné části domu. Doba snižuje účinnost každého zajištění, ale kvalitní zámek eliminuje pouliční zloděje bez pořádného vybavení. Přeji vám všem hodně štěstí se zloději, ať vám pod stromečkem přistane kvalitní zámek a pokazíte zlodějům Vánoce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz