Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lesy ČR postaví 150 nových útulných „věžáků“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Švédský vindskydd postavený studenty architektury je asi nejblíže českým věžákům. V Česku budou méně exhibiční věžáky, ale pořád bude možnost spát ve výšce prvního patra.

Česko se zařadí po bok Dánska a Švédska v bezplatné infrastruktuře pro turisty. V Česku se doposud stavěly přístřešky jen na oběd a úkryt před deštěm. Nyní budou i ty na spaní.

Článek

Věžáky místo přístřešku

Shelter (dánský úkryt), vindskydd (švédský úkryt před větrem) a gapahuk (norský kryt) jsou inspirací pro české „věžáky“. Ve Skandinávii staví běžné úkryty při zemi. Jsou otevřené, mají jen 3 stěny, střechu a podlážku. Někdy jsou jen ze dřeva, jindy mají i zateplení, protože se počítá se zimními turisty.

Budoucí „věžáky“ mají trochu jiný návrh. Dole bude stůl s lavičkami a v prvním patře místo na spaní. Pokud čekáte, že je to předražený nápad, tak ne. Je to levná, ale funkční dřevostavba, co pasuje materiálem do přírody. Stojí do 200 tisíc, což je úplně krásná cena.

Návrh je od studia Landy Ruhmkorfa, které ho udělalo zdarma. Krásně se blížíme Západu, kde soukromé firmy dělají něco pro veřejnost zdarma.

V zahraničí jsou tyto úkryty stavěné státem, jednotlivci nebo různými skupinami, jako jsou skauti či studenti. Lesy ČR jsou státní podnik s pozemky, kde se bude stavět. Vyhnou se tím průtahům, kdyby někdo nechtěl pozemek přepustit dobré věci.

Kde budou tyto věžáky?

Na projektu se podílí i Jan Hocek z Via Czechia. Stezky Via Czechia vedou z nejkrajnějších bodů Česka (sever-jih, východ-západ) a po hranicích současných a historických (severní, jižní, Morava-Čechy, Morava-Slezsko). U těchto 6 dálkových tras budou tyto nové věžáky vznikat.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

V Dánsku jsem spal v jednom shelteru, který byl součástí vyhlídky.

Jen na nouzové přespání

Autor projektu sice plánuje věžáky jen na nouzové přespání za špatného počasí, ale je mi jasné, že nejen Češi uvidí příležitost k putování bez stanu a mimo kempy. V zahraničí to tak funguje. Plánované rozestupy jsou tak akorát na denní túru, neboli 25-30 km.

Doufám v umístění daleko od civilizace, protože v Česku by je rádi využili i bezdomovci. Jednoho takového jsem potkal v noci u Rejštejnu, kde je právě jeden ze 13 útulen na Šumavě.

Také nebudou u věžáků toalety, popelnice nebo ohniště. To ve Švédsku a Dánsku často mají, ale není snad problém si odpadky odnést sebou a řízky v chlebu sníst za studena.

V plánu jsou lokace bezpečně blízko vodních zdrojů, které jsou tím nejdůležitějším, když někde zůstáváte přes noc. Voda na hygienu a pití není zrovna nejlehčí a pro turisty je to ještě náročnější, než když to mám já v kole.

Foto: David Slovák

Každé místo ve Švédsku je trochu originální. Zde jsem našel stylovou kadibudku. V Česku si lidé vystačí s lesem, ale ten toaleťák pod něčím schovat.

Kdy to bude?

Autoři věří v postavení 20 věžáků již letos a další roky stejné počty. Snad v roce 2032 bude hotovo. Doufám, že do té doby vzniknou i další projekty, protože do Dánska se různých shelterů vešlo přes 1100 a nijak lidem nezavazí. V Česku je doposud 60 na spaní a skoro 9000 přístřešků s lavičkami a stolem.

Od místních vím, že Skandinávie přistavěla stovky úkrytů kvůli uzavřeným hranicím během pandemie. Lidé se z karantény najednou nadchli pro svobodný pohyb mimo civilizaci. Úkryty nebyly plné lidí jako hotely, byly otevřené a čerstvý vzduch je za pandemie lepší než uzavřená místnost.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Velký shelter v Dánsku, spí se vzadu a když půjdete ven, tak je zde záchod s toaleťákem, dřez a osvětlení, pokud se bojíte tmy.

Jsem rád, že se bude v české přírodě dát spát pod střechou i mimo turistické objekty. Já si sice užívám spaní pod širákem, ale v dešti to není ono a střecha se hodí. Zdá se mi, že na projektu dělají srdcaři, a proto se to podaří. Děkuji lidem, kteří tvoří projekty volně dalším lidem, a ještě je vytrhnou z online světa do přírody.

Anketa

Je správné budovat místa na spaní v přírodě?
Ano, ať je příroda přístupná všem a mohou si ji užít i v noci
77,2 %
Ne, lidé by si měli za nocleh platit a podporovat místní ekonomiku (Airbnb, penziony, kempy)
2,4 %
Ne, budou rušit v noci zvířata
10,5 %
Nechyběla mi a ani mi nebudou vadit
9,9 %
Celkem hlasovalo 1147 čtenářů.

Zdroje:

Dánská aplikace Shelter

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz