Hlavní obsah
Cestování

Mapy.cz: Jak je nastavit, aby byly ještě lepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

S mobilem na řídítkách mě mapy.cz dovedly za polární kruh a zpět.

Až mimo Česko jsem si uvědomil, jak jsou mapy.cz unikátní a v cizině nic srovnatelného není. V nastavení se dají ještě upravit detaily, které zlepší používání.

Článek

Rychlé zapínání bez odemykání

Jezdil jsem s mobilem na řídítkách a šetřil baterku, jak se dalo. Na navigaci skvěle sloužily mapy.cz, ale puštěný displej rychle vybíjí baterku mobilu. Uspat displej byl super nápad. Problém nastal u křižovatek. Probudím mobil, ale odemknout ho za jízdy už nezvládnu. V aplikaci můžete odblokovat zámek obrazovky, když chcete jen do map.

Stejně se to hodí v zimních rukavicích, při hledání sjezdovky. Uspat displej, dát mobil do kapsy a při vytažení jen tlačítkem probudit a vidíte mapu.

Zámek zbytku mobilu zůstává a po vypnutí map už je třeba mobil odemknout. Pokud jste „fotografové okamžiku“, tak doporučuji přidat, v nastavení mobilu, tlačítkovou zkratku na spuštění foťáku i u zamčeného telefonu. Já mám nastavený dvojklik na stejném tlačítku, které jedním stisknutí probudí obrazovku.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Postup jak najít v nastavení odblokování zámku displeje a kompaktní mód

Ovládání jednou rukou

Čím větší mobil, tím dále je horní lišta na vyhledávání. Když změníte nastavení na „kompaktní mód vyhledávání“, tak stačí jen kliknout na zelenou lupu vpravo dole a hned se pustí klávesnice. Vše zvládnete jediným prstem, bez přechytávání(padání) mobilu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Kompaktní mód vyhledávání umožní vyhledávat jediným prstem, protože nemusíte dosáhnout na vrch velkého displeje

Navigace

Pokud nejste zvyklí na noční režim map, protože se změní barvy map, tak můžete jednou pro vždy vypnout noční mód.

Pokud jezdíte se sluchátky v uších (což není nic bezpečného), tak můžete přepnout způsob přehrávání hlasové navigace ve sluchátcích. Budete sice hluší k provozu kolem vás, ale aspoň neminete odbočku.

Pokud máte lepší přehled při navigaci, když se nenaklání a neotáčí mapa, tak ji můžete „zmrazit“ a koukat na ni z „ptačího pohledu“. (2D pohled + sever vždy nahoře)

Mimo nastavení vám připomenu i jednu skrytou vychytávku. Při podržení dvou prstů na mapě, aplikace spočítá vzdálenost vzdušnou čárou.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Podržením dvou prstů na mapě vytvoříte úsečku a mapy.cz změří vzdálenost vzdušnou čarou

Offline mapy

Pokud vás ještě aplikace sama nepřesvědčila ke stažení map, řeknu pár důvodů, proč jsou fajn.

  1. Někdy není internet, ale signál GPS fungovat bude. Představte si hodně špatné počasí, výpadek mobilního signálu a jste v tom sami... lepší vědět kam jít, než čekat, že vás někdo najde. GPS není ovlivněno výpadkem proudu. Tísňové volání omezené být může.
  2. Šetříte data a čas, když se mapy nemusí stahovat.
  3. Turisticky atraktivní místa, kde nejste sami, můžou mít v hezký den přetíženou síť. Hodně mobilů napojených na jeden vysílač a internet zpomalí.
Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Divočina někdy znamená, že není signál. V tu chvíli už je dobré mít offline mapy.

Psal jsem hlavně tipy pro dobrodruhy, protože jsem potkal dost utrápených (zahraničních) cyklistů, jedoucích podle „googlu“, kde ty stezky prostě nejsou. Křišťálovou lupu mapy.cz vyhrávají naprosto zaslouženě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz