Hlavní obsah
Věda

Proč tučňákům nemrznou nohy a další zajímavosti do zimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák + WOMBO Dream - AI Art Generator

Ilustrační obrázek od WOMBO Dream - AI Art Generator

Za měsíc začne zima, takže si představme, jaké to je v ní nemít boty s tlustými ponožkami. Pokud jste se zatřásli zimou, asi jste tučňák, protože ten to taky dělá, aby nezmrznul.

Článek

Zmrzlá končetina skončila

Když zmrzne voda kdekoliv v těle, tak to není dobré. Nejnáchylnější k omrzlinám jsou pro tučňáky právě nohy. Druhý problém, který tučňáci mají, je se zachováním tepla v těle a nohy s teplotou +39 °C při -40 °C by toho tepla ztrácely hodně.

Tučňáci tedy potřebují mít teplotu nohou jen 1 °C nad nulou. Ani víc, ani míň. To si jako člověk nedovedu představit, ale pro přežití to nějak udělat musí.

Jejich organismus dokáže zúžit průměr tepen do nohou a přiškrtit tím průtok krve, tak akorát na ohřátí končetin. Řízení zvládá tučňák podvědomě velice přesně. Používá hypotalamus, četnou nervovou a hormonální soustavu.

Tučňáci mají také „protiproudé výměníky tepla“. Do nohou proudící teplá krev se v tenčících tepenných cévách propojených s žilnými cévami ochladí a při tom předá teplo studené krvi, která z nohou odchází. Do nohou tedy ani nedoteče zcela teplá krev, ale už značně ochlazená, čímž se opět omezí tepelné ztráty.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák + WOMBO Dream - AI Art Generator

Tučňák je tak tučný, až se mu špatně chodí - máme toho s tučňáky tolik společného

Co umíme my?

Výměníky tepla nemáme, ale omezit průtok krve do končetin naše tělo umí také. Když vám bude v rukavicích v zimě zima, je to právě tato dovednost těla. Když si po příchodu domů vyfotíte ruku a porovnáte s rukou další den ráno… rozdíl barvy ruky je právě v množství krve v zúžených cévách v rukou.

My se umíme obléct do zimního oblečení a tučňáci mají zase peří. No, ale mají toho peří opravdu hodně. Tučňák císařský má až 9 per na cm2 a k tomu tolik tuku, že se mu špatně chodí. Když to nestačí, tak zrychlí metabolismus, neboli se začne hýbat. Pokud nemůže ani to, tak se „třese zimou“ jako člověk. Třes není nic jiného než fyzická aktivita, při které se „spalují“ kalorie a zahřívá tělo. Tak aby „spaloval“ i tukovou vrstvu, tak zvýší hladinu hormonu glukagon… pokud jste tu látku někdy viděli u „cukrovkářů“, tak je to opak (antagonista) inzulínu. Glukagon rozkladem tuku zvýší hladinu cukru, který pak tučňák „spálí“ na energii pohybem nebo třesením. Až vám bude zase zima, musíte se hýbat… tučňákům to funguje i v -47 °C.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák + WOMBO Dream - AI Art Generator

Nejslavnější bernardýn Barry ani nebyl bernardýn. Podobu bernardýna dostal až od chybného restaurování v roce 1923.

A co alkohol?

Pokud jste někde viděli bernardýna se soudkem brandy a na něm záchranářský kříž, tak je to jen legenda vytvořená jedním uklízečem. V roce 1800 se narodil záchranářský pes Barry. Nebyl to ještě bernardýn, ale jeho předek, zvaný alpský mastif. Za život zachránil desítky lidí ve Velkém průsmyku sv. Bernarda a po smrti ho za odměnu vycpali.

V depozitáři, při úklidu, uklízeči údajně zavazel soudek, tak ho pověsil Barrymu na krk a nechal ho tam. Pak když v místě probíhala oslava záchranářů, tak našli jeho tělo se soudkem a legenda byla na světě. Jestli legenda tak vznikla, nebo jinak, se už jistě neví, ale se soudkem tehdy určitě lidi nezachraňoval.

Alkohol v mrazu pocitově člověka zahřeje, ale ne tak, jak by bylo třeba. V zimě, jak už jsem psal, tělo přiškrtí krevní oběh v končetinách, čímž se snaží zabránit úniku tepla a podchlazení. Alkohol udělá přesný opak… roztáhne cévy a prokrví je. Naše ruce už nejsou studené, ale tělesná teplota začne klesat. Podchlazení se tím jen zhorší. Jak tedy správně? Babičky radily: ,,Na zahřátí slepičí vývar". Slepice jsou proti a „radí“ horký čaj…

Foto: Know your meme

Slepičí vývar v zimě zahřeje víc než alkohol… za to nás ty slepice zrovna nepochválí. Překlad: ,,Mír nikdy nebyla možnost"

Experiment, kterého se část zapomnělo

Už jste někdy slyšeli, že si máte vzít čepici, protože většinu tepla ztrácíme přes hlavu? Na to přišli v 50. letech američtí vědci. To, co se už z toho experimentu zapomnělo, je podstatný detail o čepici. Pokusní vojáci byli kompletně oblečení, ale neměli tepelnou ochranu hlavy. Z experimentu tedy vyšlo, že když budete oblečení, budete ztrácet většinu tepla přes hlavu. Nic překvapivého, ale už je to vědecky potvrzené. Když se tedy půjdete opalovat v plavkách, tak vás před podchlazením čepice fakt nezachrání.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Na kole celý rok, včetně zimy… a vždy osvětlen

Pamatujte, že není špatná teplota, jen špatné oblečení. Já jezdím na kole i v zimě. Když je hodně pod nulou, tak beru kuklu a ani protivítr na kole mi nevadí. Rekord mám zatím - 9°C.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Podchlazení
Tučňák císařský

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz