Hlavní obsah
Cestování

Zákaz nočního splachování, miminka na mrazu a další světové unikátnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Při cestách do zahraničí jsem slyšel o různých kulturních rozdílech. Některé jsou dost zajímavé a některé až zarážející.

Článek

Severské národy

Na severu posílají miminka na mráz. Pořádně je zabalí do teplého oblečení, dají do zatepleného kočárku se spacákem a zaparkují je ven na mráz. Před obchodem, kavárnou, na balkóně či dvorku, parkují kočárky bez dozoru. Skandinávie je tak bezpečná, že jsou ve městech kočárky s dětmi venku a rodiče jsou uvnitř na kávě.

Nejlépe spí při -5°C, školky je třeba od -15°C zakryjí ještě dekou a někteří je aspoň krátce nechají venku i v -30°C. Říkají, že spí až 3 hodiny při -5°C, oproti 1-2h v teplé místnosti. Já byl jako malej taky nejlepší spáč v chládku, ale jen doma, v chodbičce na dvůr.

Odborníci tvrdí, že jsou děti méně nemocné, protože čerstvý vzduch neobsahuje „bacily“ a zima posiluje imunitu.

Já v dospělosti taky vidím rozdíl v čerstvém vzduchu na svém nosu. Když se probudím ráno v posteli, ucpaný nos, vyjedu si v zimě na kolo a po pár kilometrech mám nos dokonale čistý. Žádné kapky na ucpaný nos nepotřebuji.

Pokud to chcete letos s malým vyzkoušet, pohledejte více detailů na internetu, ať z něj nemáte nanuk. Taky bych doporučil, nastavit si budík, ať na něj nezapomenete.

Švýcarsko

V apartmánech je dodržování nočního klidu někde tak přehnané, že se nesmí v noci splachovat, a budit tím sousedy. Taky je to rozšířeno na hluk praček, sušiček nebo třeba sprchování. Takže bacha na „Airbnb“ ubytování ve Švýcarsku, ať nerušíte noční klid.

Asie

Každý jsme asi někde viděli, jak asijští turisté nosí roušky, jako by v Evropě pořád byla pandemie. Jsou tak naučení z domova.

Asiaté chtějí být ohleduplní k okolí, takže každá rýmečka znamená roušku. Někteří se zase bojí bacilů z okolí. Někteří ji mají kvůli zápachu vlaku nebo města. Také ji nosí ženy bez „make-upu“ a škaredí lidé, aby nekazili kolemjdoucím náladu.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák + WOMBO Dream - AI Art Generator

Asiaté můžou za rouškou schovávat i vzhled. Namalovat oči je rychlejší než celý make-up (ilustrační obrázek - WOMBO Dream - AI Art Generator)

Itálie

V některých italských restauracích mají běžné menu pro muže a speciální pro ženy. Speciální je v tom, že neobsahuje cenovky. Restaurace automaticky předpokládají, že platí muž.

Když mi to udělala servírka v české hospodě, tak mě to překvapilo… pak jsem si všiml, že mi servírka napsala na účet i moje jméno. Byla nás tam velká velká parta horolezců a obsluha si spárovala „známé tváře“.

Loni jsem potkal novomanžele ze Švédska, na cestě do Itálie. Pro ně to musel být kulturní šok, protože ve Švédsku jede feminismus na plné obrátky a přinést účet automaticky muži je tam nemyslitelné.

Foto: David "DOBRODRUH" Slovák

Švédští novomanžele na líbánkách v Itálii čeká kulturní šok… účet platí muž. Italská kultura má přednost před feminismem.

Anglie a některé její bývalé kolonie

Po Vánocích mají některé země „boxovací den“ (Boxing Day). Žádný ring a boxovací rukavice nečekejte. Na Vánoce dostanou lidé spoustu dárků a staré věci se zabalí do krabic (boxů) a dají na charitu.

Vznik je nejasný. Jedna teorie mluví o dnu volna na zotavení se po svátcích. Byl to den volna pro služebnictvo, aby si odpočali po Vánocích. Aristokraté jim, jako odměnu za službu o svátcích, dávali boxy s dárky a penězi.

Zajímavější teorie je o boxu na palubě lodi. Námořníci dali do boxu trochu peněz, zavřeli ho a nechali ho požehnat od kněze. Když jim požehnaný box pomohl se bezpečně vrátit do domovského přístavu, tak se vrátil knězi. Po Vánocích byl den, kdy kněz box otevřel a obsah rozdal chudým.

Původ je tak dávný, že se tradice vyvinula ve spoustě zemích různě a zůstal už jenom stejný název. Často je to přesný opak, toho co jsem napsal. Jsou to povánoční výprodeje a čas na vrácení nevhodných dárků. K tomu se v Austrálii hraje Boxing Day Test (kriket) a jachty vyplouvají na Sydney to Hobart Yacht Race.

Foto: Chickenwaddle77 / Wikimedia Commons /Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Boxing day v Torontu - od původního smyslu, v dávání dárků chudým, se stal den volna dobou na utrácení v povánočních slevách

Různé zvyky a tradice si užívám i osobně na cestách a vy můžete taky. V Dánsku je každý pátek večer „pro děti“. Jsou zde páteční slevy na bonbóny na váhu. Letos jsem platil 150Kč/kg „kitkat“ a dalších značkových bonbónů, které jsou v Česku asi 3× dražší. Parkování „plných“ kočárků před kavárnou ve Skandinávii, se může zase líbit některým „ztrhaným“ rodičům na dovolené. Pro „shopaholiky“ je Boxing Day v Británii po Vánocích 26. prosince.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz