Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mohla za teroristické útoky v Moskvě FSB? Ani po 25 letech není jasno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oleg Lastochkin / wikimedia commons/ CC-BY-SA 3.0 license

Po 25 letech od tragických událostí v Rusku je stále nad útoky na obytné domy stín záhad a pochybností. Ač vláda tvrdí, že viníky byli čečenští teroristé, některé události přináší o této verzi velké pochybnosti.

Článek

4. září uplyne 25 let od prvního ze série bombových útoků po Rusku. Ruská vláda označila za viníky čečenské ozbrojence pod vedením Aslana Maschadova a Šamila Basajeva. Celkem 4 bombové útoky si vyžádaly životy 307 lidí a přes 1700 jich bylo zraněno.

Tyto útoky přivedly Rusko do éry strachu. Tento strach využil Vladimir Putin při své kampani na prezidenta, což je pochopitelné, jelikož se jedná o běžný politický nástroj. Nicméně dodnes existují pochybnosti, o tom, jak tyto útoky skutečně proběhly. Zda se jednalo opravdu o práci Čečenců, nebo FSB.

Útok na Volgodonsk tři dny předem

První výraznou pochybnost o oficiální verzi přineslo vystoupení předsedy Státní dumy Gennadije Selezňova. Ten 13. září po druhém útoku v Moskvě přišel do Státní dumy a z papírku přečetl zprávu, že došlo k bombovému útoku ve Volgodonsku.

K útoku však nedošlo. Tedy nedošlo 13. září, ale až o 3 dny později. Tento fakt následně vyvolal ostrou hádku mezi Solezňovem a předsedou LDPR Vladimirem Žirinovským. Ten 17. září vystoupil se svým projevem: „Podívejte se, co se děje v naší zemi! Vzpomínáte si, Gennadiji Nikolajeviči, že jste nám v pondělí (13. září) řekl, že dům ve Volgodonsku byl vyhozen do povětří, tři dny před výbuchem (16. září). To lze interpretovat jako provokaci: pokud Státní duma ví, že dům byl vyhozen do povětří údajně v pondělí, a ve skutečnosti je vyhozen do povětří ve čtvrtek. A my jsme v té době řešili úplně jiné věci. Zabývejme se raději touto záležitostí. Jak se to stalo: hlásí vám, že v 11 hodin dopoledne byl vyhozen do povětří dům, ale rostovská oblastní správa nevěděla, že jste o tom byl informován? Všichni jdou spát, o tři dny později dojde k výbuchu a teprve pak začnou podnikat opatření.“

Na což bylo Žirinovskému na měsíc odebráno slovo.

Rjazaň

23. září mělo dojít k dalšímu bombovému útoku v Rjazani. Nicméně jeden z obyvatelů zdejšího panelového domu nahlásil večer 22. září na místní policii, že viděl dva muže, jak do sklepa obytného domu nesou pytle s neznámou látkou.

Policie však nestihla na místo dorazit včas, takže neznámí muži z místa činu zmizeli. Ve sklepě byly nalezeny 3 pytle s bílou látkou, rozbuška a časovač, jenž byl nastaven na 5:30. Policie zavolala místního pyrotechnika. Ten místo zajistil a analyzátorem plynu zjistil přítomnost hexogenu. Tedy látky, která byla využita ve 4 předešlých bombových útocích.

Policie uzavřela letiště a zablokovala všechny cesty z města. O půl druhé ráno zaslechla operátorka podezřelý telefonní hovor muže do Moskvy. Okamžitě ho nahlásila policii, a ta zatkla dva muže. Ti se však prokázali odznaky FSB, takže byli propuštěni.

O několik dní později vystoupil šéf FSB Nikolaj Platonovič Patrušev a oznámil, že se jednalo o cvičení FSB. Dle něj se nejednalo o hexogen, ale o cukr. FSB tak pouze zkoušela ostražitost místního obyvatelstva.

Byla by Patruševova verze pravdivá, tak o tomto cvičení nevěděla rjazaňská policie ani místní FSB, která dopomáhala policii se zatknutím dvou podezřelých mužů. Nevěděl o tom ani ministr vnitra Vladimir Rušajlo, a ani premiér Vladimir Putin, kteří oba pokus o útok odsoudili. Nakonec Patruševova verze je v rozporu i s vyšetřováním místních orgánů, včetně určení látky v pytlích.

Foto: Kremlin.ru/ wikimedia commons/ Attribution 4.0 International license

Nikolaj Patrušev a Vladimir Putin

Vyšetřování nebude

Patruševovo prohlášení a samotný incident v Rjazani vyvolal pochybnosti o oficiální verzi útoků. Ve Státní dumě přichází strana Jabloko s návrhem na nezávislé vyšetřování událostí. Duma však tyto návrhy zamítne.

Co více strana Jednota přichází s návrhem o zabezpečení dokumentů o incidentu v Rjazani na 75 let, tudíž veškeré dokumenty budou zveřejněny až (pokud vůbec) za 50let.

Nicméně v roce 2002 vzniká veřejná parlamentní komise, která si dá za úkol incidenty objasnit. Hlavními tvářemi komise se stávají poslanci Sergej Jušenkov, Jurij Šekočichin a Sergej Kovaljov. Vláda však odmítne odpovídat komisi na otázky a jinak s ní spolupracovat.

Foto: State Duma/ wikimedia commons/ Attribution 4.0 International Licence

Sergej Jušenkov (uprostřed)

Komise naváže spolupráci s dvěma bývalými důstojníky FSB, Alexandrem Litviněnkem a Michailem Trepaškinem. Trepaškin se stane blízkým spolupracovníkem a účastní se nezávislého vyšetřování.

Trepaškin v roce 2003 zjistil, že většinu sklepů budov, jež byly cílem útoků, si pronajal agent FSB Vladimir Romanovič. Rok 2003 však znamenal konec výboru a i jejich členů.

Jušenkov je zastřelen v dubnu na ulici v Moskvě. Šekočichin v červnu náhle onemocní a pár dní na to umírá (dle Kovaljova se jednalo o otravu ). Další člen výboru Otto Latsis je násilně na ulici napaden. Nakonec Trepaškin, který oznámil že předá veškeré materiály ruské prokuratuře, je pár dní před tímto plánovaným aktem zatčen a odsouzen za vyzrazení státního tajemství.

Nezávislé vyšetřování tedy nepřinese nic. Z exilu z Británie však informace o zapojení FSB do bombových útoků šíří Alexandr Litviněnko a Boris Berezovskij (oba později umírají za podezřelých okolností).

Nicméně nový tlak přijde však i z Ruska. Po nástupu Dmitrije Medveděva v roce 2008 se na něj obrátí skupina přeživších a požádají o obnovení vyšetřování. K tomu však nikdy nedojde. Takže bombové útoky zůstávají i po 25 letech ve stínu záhad.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz