Hlavní obsah
Sport

Katalánský zázrak z Girony už není, co býval. Sestoupil na druhé místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons, CC BY-SA 4.0 DEED

Španělský klub FC Girona v současné sezoně předvádí úžasné výkony, ale v posledních zápasech Katalánci zaváhali více než dost. Aktuálně nechali Realu dvoubodový náskok v La Lize.

Článek

Gironě se nedaří tak, jak by potřebovala.

Odehrálo se 23. kolo ve španělské La Lize a Katalánci opět remizovali. Sehráli zápas na domácím hřišti s Realem Sociedadem, kdy s zápas skončil bezbrankovým stavem 0:0. Jeden by si řekl, že s takovým týmem není žádná ostuda remizovat, ovšem jsou to tyhle zápasy, kdy se Realu dostávají větší šance na titul.

Madrid sice také pochybil v posledním zápase, když remizoval s Atléticem 1:1. Všichni ale ví, že tuhle sezonu bílý balet skoro nechybuje. Girona musí hrát vyrovnanější zápasy a potvrdit svých 52 gólů, které dokázali nastřílet za celou sezonu.

Katalánský klub je také přezdíván jako Leicester v sezoně 2015/16. Lišky tehdy dokázaly zničehonic vyhrát Premier League a přepsat celou historii podprůměrného anglického klubu. S Katalánci to je jako přes kopírák.

Ten fakt, že Girona ještě dvě sezony zpátky hrála ve 2. španělské lize, a teď dokáže porazit španělské velikány, jako je Barcelona nebo Atlético, je neuvěřitelný. Všechna uznání také patří trenérovi Míchelovi. Tomu se podařilo udělat z průměrného až podprůměrného týmu jedenáctku plnou úžasných fotbalistů.

To mě na nich nejvíce baví. Tenhle klub nevyhrává kvůli drahým posilám, ale kvůli celku, jenž dohromady tvoří.

Fanoušci stále ale netuší, jak je jejich tažení na titul vůbec možné. Všechno to spočívá v taktice, kterou nastavil Míchel. Hned pro začátek, Katalánci papírově hrají běžné formace jako například 4-3-3 nebo 4-2-3-1, ovšem ve hře to vypadá úplně jinak.

V zápase hrají na levou a pravou stranu. Pro ujasnění, napravo kombinují krátkými přihrávkami na nahuštěném prostoru, aby na sebe upoutali soupeře. V ten moment se jim otevře levá strana, kam můžou jednoduše převést hru. Tam se pak vytvoří šance, která většinou končí centrem do vápna, kde už si vyčká ukrajinský útočník Dovbyk, který se svými 190 cm nemá problém vyhrávat hlavičkové souboje.

Tahle situace se neopakuje pokaždé, ale je určitě důvodem, proč má Girona na svém kontě nejvíce vstřelených gólů. Za tyhle nadčasové taktiky trenér Míchel vyhrál zaslouženě nejedno ocenění Trenéra měsíce.

Zdroje: skysports.com/girona-news, livesport.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz