Hlavní obsah
Sport

Rada Mezinárodní fotbalové asociace vymyslela nový vtip s modrými kartami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons, CC BY-SA 3.0 DEED

Rada Mezinárodní fotbalové asociace (IFAB) oznámila příchod nového pravidla do světa fotbalu. Byl by to karetní trest, kdy rozhodčí bude moci udělovat hráčům modré karty.

Článek

Ze zahraničí před pár dny přišla novinka týkající se nového karetního trestu pro hráče. Tuhle novinku oznámil britský web Daily Telegraph. Zpráva obletěla během pár dnů skoro celý fotbalový svět. Pravidlo by se tak mělo začít používat už v létě v anglickém FA Cupu. Fanoušci mají na novinu negativní názory, ale není se moc čemu divit.

Modrá karta ve fotbale by znamenala pro rozhodčí ještě větší moc než nyní, což je v současné zkorumpované době hodně kontroverzní.

Pravidlo nově trestá hráče za zákeřné a cynické zákroky nebo za nesouhlas a námitky vůči rozhodčím. Pokud hráč tuhle kartu dostane, musí opustit hřiště na 10 minut. Zároveň pokud si ani potom hráč nedá říct, tak za dvě modré karty ho čeká úplné vyloučení ze zápasu. Hráč je nucený opustit hřiště i tehdy, když dostane modrou kartu a poté žlutou.

Nalijme si čistého vína, občas by se takové pravidlo hodilo. V zákrocích, kdy hráč zjevně zfauluje protihráče za úmyslem faulu, si dotyčný zaslouží větší trest než jen napomenutí. Na druhou stranu je otázkou, zda by pomohl desetiminutový trest.

„Chceme na tom co nejdříve začít pracovat a co nejrychleji poskytnout všem, kteří budou do procesu zapojeni, protokol, dle kterého se lze řídit. Test byl v amatérských soutěžích velmi úspěšný. Teď je potřeba novinku vyzkoušet na vyšší úrovni, tedy v profesionálním fotbale nebo rovnou na nejvyšší úrovni,“ tvrdí šéf rozhodčích FIFA, Pierluigi Collina.

Ačkoli tvrzení Collina zní dobře, fanoušci a média mají jiný názor. Podle mnohých pravidlo dodává rozhodčím obrovskou moc nad všemi hráči, čehož se může zneužívat v podplacených zápasech, tak i v běžných, kdy může mít sudí s nějakým hráčem osobní problém. Žlutou kartu neudělíte, jak se vám zachce. Rozhodčí jsou taky lidi, takže subjektivita je u tohohle pravidla nevyhnutelná.

Pravidlo by se nově zapsalo taky jako nový rekord. Bude to totiž poprvé, co se od roku 1970 zavede nový karetní trest. Tehdy to byla žlutá a červená karta. Nicméně modrá karta pořád není stoprocentní. Tlak fanoušků může přesvědčit IFAB, že potenciální trest může být velké šlápnutí vedle, s čímž já osobně souhlasím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz