Hlavní obsah
Cestování

Maják času - zajímavý dům jen kousíček od Brna

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Děda Víťa

Majitel tomuto domu říká Maják času.

Až pojedete po dálnici směrem z Olomouce či Bratislavy na Prahu, odbočte v Brně a podívejte se do vesnice Troubsko - Veselka jen kousíček za Brnem, fakt hned vedle dálnice. Najdete tu velmi zajímavou a naprosto unikátní stavbu.

Článek

Dnes rád sdílím fotku zajímavého domu, který jsme potkali s mou ženou na našich cestách Brnem.

Neodolali jsme, zastavili, a dali se do řeči s panem stavitelem, panem Bernardem Zichem. Vyšlo najevo, že ten pán dům naprojektoval, vymyslel, a za své vlastní peníze bez jakýchkoliv dotací také staví. Dům se jmenuje „Maják času“. Na mozaice z venkovní strany stavby pracoval také umělec Libor Havlíček spolu se svými studenty.

Když do něj dole vstoupíte, nacházíte se prý někde okolo roku 1500 našeho letopočtu. A tak, jak stoupáte nahoru, míjíte co dva centimetry jeden lidský kalendářní rok. Na vnější fasádě domu i uvnitř jsou zachyceny nejvýznamnější události proběhlých věků, najdete zde třeba výjevy z apokalypsy.

Naše současnost je prý ta nevýrazná žlutá a téměř vodorovná čára na kopuli nad žlutou vlnovkou.

Jak stoupáte vnitřkem věže po točitém schodišti nahoru, uvidíte tužkou načrtnutý bod s vyznačeným rokem 2000. A už po vyšlápnutí dalších dvou schodů jste už vlastně v budoucnosti.

A architekt si dovolil na fasádě dokonce předpovídat vývoj ještě na dalších zhruba 1500 let dopředu. Pak už to tak růžové nebude, naše civilizace podle něj prý zhruba za 1500 let zanikne. Je ale fakt, že to asi může být nám i našim dětem i vnoučkům či pravnoučkům pravděpodobně jedno.

Je jen škoda, že dům, slouží „jen“ jako kancelářská budova jedné nejmenované brněnské s.r.o.. Veřejnosti přístupný zevnitř běžně (až na nějaké maličké výjimky) prý nebude. Určitě ale stojí i jen za pohled zvenčí. A kousek od něj je docela dobrá kavárna, když už jste se tady tedy zastavili.

My dva s Gitkou jsme se shodli, že bychom v něm klidně i bydleli.

Foto: Děda Víťa

Maják času v celé své kráse

Foto: Děda Víťa

Pro zájemce přidávám i fotku z druhé strany

Anketa

Líbí se vám dům Maják času?
Ano, je super
81,8 %
Ale jo, líbí
7,3 %
Nic moc, nezaujal mě
3,8 %
Děs a hrůza, pryč s tím
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz