Hlavní obsah
Zdraví

Pojďme se spolu podívat do jedné z nejmodernějších nemocnic na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Děda Víťa

Nemocnice Bory je s velikým náskokem nejmodernější nemocnice na Slovensku vůbec, a také jedna z nejmodernějších na celém světě. Pojďme se tam spolu podívat.

Když se v Čechách řekne, že jdu na Bory, je to poměrně jasné. Co jsi provedl a kolik jsi dostal budou ty nejlogičtější otázky. Na Slovensku ale Bory znamenají něco docela jiného. Je to jedna z nejmodernějších nemocnic na světě.

Článek

Finanční skupina Penta na Slovensku (a dokonce jen pár kilometrů od mého bydliště) postavila za neuvěřitelné peníze novou nemocnici, která se úrovní přístrojového vybavení řadí k těm nejmodernějším na světě a na Slovensku je s vysokým náskokem (minimálně rovnou o čtyři koňské délky) tou vůbec nejmodernější.

Překvapující je, že nejde o nemocnici „pro snoby a milionáře“, jak by člověk tak nějak od Penty čekal, ale především pro běžné obyvatele Slovenska - nemocnice spolupracuje se všemi zdravotními pojišťovnami a za svůj „standard“ (tedy bez doplatku) považuje to, co si jinde mnohdy není možno doplatit ani ve vysokém nadstandardu.

Těsně před oficiálním otevřením nemocnice pro běžný pacientský provoz tam uspořádali den otevřených dveří, a to jsem si, pravda, nemohl nechat ujít.

Celou akci moderoval a pracovníky nemocnice na mikrofon zpovídal jeden z nejpopulárnějších slovenských moderátorů - Sajfa, ale byť se skláním před jeho uměním, kvůli němu jsem sem přece jenom nepřišel.

My se tedy na fotkách podíváme na situaci, kdy byla nemocnice ještě prázdná, od 1.11.2023 ovšem je už nemocnice v plném, 100% provozu.

Foto: Děda Víťa

Takhle to tu vypadá na obyčejných chodbách.

Předesílám, že nejsem lékař, moje komentáře proto berte jako laické, vycházející ovšem z toho, co jsem od provázejících zdravotníků slyšel. Po vstupu do nemocnice hlavním vchodem od bohatě dimenzovaného parkoviště se dostanete na hlavní chodbu, kde je hlavní informační pult, a dále směrem do chodby několik specializovaných recepcí. Podrobné a přesné informační cedule vás samy navádějí, kam a ke které recepci máte jít, vše je dobře, jasně a řekl bych i „blbuvzdorně“ označeno.

Po otevření nemocnice jsem tu už byl s manželkou na jednom očním zákroku. Slečna recepční vás objedná na přesný termín několik dní dopředu, v informačním e-mailu vám přijde datum, čas (na minutu přesně), písmenko recepce, kde se máte hlásit, číslo ambulance kam půjdete a jméno doktora, který vás bude ošetřovat. Jeden den před plánovaným zákrokem přijde ještě i informační smska, kde je totéž, a navíc ještě i PIN kód, kterým se můžete u informačního panelu zaregistrovat i sami, kdyby náhodou byla na recepci fronta. Mohu potvrdit, že termíny se tu opravdu dodržují, pokud přijdete přesně na objednaný čas, nečekáte.

(Na vysvětlenou - „běžný“ nestátní slovenský doktor si za objednávku do ordinace na přesně určený čas bere obvykle sumu 10 euro - tedy cca 255 Kč, tady to je v rámci standardu zdarma).

Foto: Děda Víťa

Jedna část z pracoviště magnetické rezonance.

Místní odborníci se na dni otevřených dveří chlubili, že pracoviště bude mít hned dva přístroje na světové úrovni, oba řízené pokročilou umělou inteligencí a s integrovanou Biomatrix technologií. Pracoviště je schopné provádět i tu nejspecializovanější odbornou diagnostiku.

Foto: Děda Víťa

Pracoviště urgentního příjmu.

Oddělení vysokoprahového super-urgentního příjmu. Sem se dostanou jen ti pacienti, které přiveze rychlá záchranka nebo vrtulník. Lékaři zde prý dokážou plnohodnotně obsloužit až 4 pacienty v kritickém ohrožení života najednou, a díky špičkovým lékařům, výkonným robotům a spoustě umělé inteligence tu prý trvá stanovení diagnózy jednoho pacienta jen několik sekund.

Čas, uběhlý od toho okamžiku, kdy pacienta vrtulník vyklopí až do okamžiku, než se dostane na plně připravený operační sál bude prý trvat maximálně desítky sekund, pokud prý to bude nutné, do dvou minut se to stihne vždycky.

A jen tak mimochodem - nemocnice má k dispozici celkem 16 operačních sálů, z toho bude 14 v běžném každodenním provozu a 2 jsou náhradní. I ty „náhradní“ jsou ovšem plně vybavené technikou a jejich případný náběh z „nuly“ do ostrého provozu se počítá v řádu minut.

Foto: Děda Víťa

Oddělení neonatologie.

Oddělení neonatologie. Tady se bude pečovat o novorozence a o jejich maminky těsně po porodu. Pokud by dítě nebylo po porodu tak úplně v pořádku (předčasně narozené, nízká hmotnost, nejrůznější poruchy a vady), má nemocnice připravenou i novorozeneckou jednotku intenzivní péče. Každý z novorozenců tu má k dispozici vlastní pokoj s inkubátorem, vzadu je postel pro jeho matku, která sdílí tento pokoj společně s ním. A takto vybavených pokojů má nemocnice k dispozici celkem 18.

Foto: Děda Víťa

Odběrový sál pro dárce krve.

Slovenští zdravotníci si stěžují, že prý jen 2% Slováků chodí pravidelně darovat krev. Krev přitom potřebuje každá nemocnice na operační výkony a na obsluhu urgentních stavů.

Nemocnice Bory má za cíl toto číslo zvýšit. Disponuje k tomu špičkově vybaveným dárcovským pracovištěm pro krev, krevní destičkyplazmu. Nejvyšším šéfem (ale nejen pro toto pracoviště) je tu doc. MUDr. Jan Blatný, PhD., kterého budete možná znát jako ministra zdravotnictví české vlády v letech 2020 - 2021, případně jako poradce současného ministra zdravotnictví ČR, Vlastimila Válka.

Foto: Děda Víťa

Porodnice.

Porodnice. Každé jedno porodní lůžko je tu jeden samostatný pokoj, takových pokojů je tu celkem 8. Každý běžný, fyziologický porod povede jedna kvalifikovaná porodní asistentka, která bude s maminkou po celou dobu na pokoji, a v případě nouze bude připraven okamžitě do porodu zasáhnout kvalifikovaný lékař - porodník.

Jen tak mimochodem - nemocnice se chystá provádět kolem 3 500 porodů ročně, tedy cca 10 každý jeden den, včetně sobot i nedělí.

Kromě 3 500 porodů však tato nemocnice plánuje vykonat také kolem 35 000 hospitalizací ročně, nebo kolem 350 000 ambulantních vyšetření (to je cca 1 000 každý den). Zatím jsou to jen plány, nemocnice není ještě v plném provozu celý rok, aby se tato čísla dala vyhodnotit.

Foto: Děda Víťa

Naprosto běžný lůžkový pokoj pro běžného pacienta.

Toto je (pozor!) NAPROSTO BĚŽNÝ POKOJ každého lůžkového pacienta. Nemocnice vůbec nepočítá s dvou- a vícelůžkovými pokoji, každý ležící pacient tu má svůj vlastní pokoj.

V rámci běžného standardu hrazeného ze zdravotního pojištění (tedy bez jakéhokoliv příplatku) tu má každý hospitalizovaný pacient k dispozici jednolůžkový pokoj s vlastní koupelnou a WC, elektronicky polohovatelnou postel, jedno pohodlné rozkládací křeslo (na kterém se může ubytovat někdo z jeho blízkých, např. manžel/ka), klimatizaci na pokoji, jídelní stůl se dvěma židlemi, vestavěnou skříň, televizor, WiFi připojení a infotaimentový systém. Uznávám, že pro toho, kdo zná podmínky v jiných nemocnicích, to zní jako pohádka. Ale je to tak.

Za celodenní ubytování jednoho rodinného příslušníka na pokoji společně s pacientem, včetně jeho celodenní stravy, si pak nemocnice účtuje sumu 60,- Eur, což je v přepočtu asi 1.530,- Kč na jeden den.

V celkovém součtu (v celé nemocnici dohromady, „plovoucí“ i „obyčejné“ postele) je tu takových lůžek 405. Z nich 281 je na pokojích přímo v lůžkové části, která zabírá kompletní dvě horní patra nemocnice. A to je dost i na opravdu velký hotel.

Pojem „plovoucí lůžko“ znamená, že v nemocnici neexistují klasická oddělení. Oddělením je každý jeden pacientský pokoj, a nemocnice je připravená na různé pacientské diagnózy. O pacienta se tak po celou dobu pobytu stará jeho odborný lékař - hospitalista a jeho zdravotní sestra, oba přitom pacient zná i jménem. Oba přitom pacienta automaticky oslovují také jménem.

Foto: Děda Víťa

Nemocniční chodba na jednom z lůžkových oddělení.

Chodba na běžném lůžkovém oddělení - každé jedny skleněné dveře jsou vchod do jednoho pokoje pro jednoho pacienta, na každé chodbě je pracoviště kvalifikované sestry, kam se sbíhají i případné nouzové hlášky z jednotlivých pokojů, je tu i stůl a židle pro případné návštěvy.

Foto: Děda Víťa

Pokoj pacienta s náročnějším vybavením - tady už je i nějaká ta lékařská mašinka pro pomoc.

Další běžný pacientský pokoj, tentokrát s nějakou tou chytrou mašinkou pro pomoc pacientovi a vzadu pod oknem i s rozloženou přistýlkou.

Nemocnice má mimo jiné také 8 pokojů připravených pro pacienty buď s těžkými a vysoce přenosnými virologickými chorobami, nebo naopak pro pacienty s ultra oslabenou imunitou, kteří by se nakazili třeba jenom tím, že by na ně někdo jiný dýchnul. Tyto pokoje mají nejmodernější a nejvyšší v současnosti známý stupeň ochrany - jmenuje se to air-covering (nebo tak nějak), a zaručuje to, že takový pokoj má svou vlastní atmosféru, z níž prostě nemůže ani ta nejmenší částečka vzduchu uniknout ven (nebo se naopak dostat dovnitř).

Foto: Děda Víťa

Nemocniční jídelna.

Mno a kdo mně znáte, kamarádi, asi tušíte, že mi nemohl uniknout pohled do nemocniční restaurace a bufetu. Sem budu chodit na svačinku nebo na oběd, když tu budu čekat na vyšetření.

Foto: Děda Víťa

Nemocnice Bory - celkový vnější pohled.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz