Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Polovina října je ideální čas na sběr hroznů vína. Jak jinak než kombajnem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Děda Víťa

Na velkém vinohradu už se dávno víno nesbírá ručně do košů, tak, jako kdysi. Od určité rozlohy vinohradů se už vyplatí specializovaný stroj - závěsný kombajn na automatizovaný sběr vína.

Pokud tedy nejste zrovna vinaři, tušili jste, že existuje kombajn na sběr vína?

Článek

Ze vzpomínek dědy řidiče

Tak třeba dnes byl moc pěkný den a já jsem dovedl svůj autobus pěkně po polních cestách až do vinohradu jednoho obrovského vinařství. Žáci Střední odborné vinařské školy se jeli v rámci praxe podívat na sklizeň vinných hroznů. No a když už jsem tam dojel, šel jsem se podívat taky, že jo. Myslel jsem si, že uvidíme spoustu dělníků s kbelíky a s nůžkami, protože tak se přece obíraly hrozny za mých mladých let, to si ještě pamatuji.

Kdepak, vážení čtenáři, tak takhle už to dávno není. Po vinohradu dnes jezdí speciálně upravený traktor, který za sebou tahá kombajn (!!!) který hrozny sklízí automatizovaně. Netuším, jak to ta mašinka dělá, ale neponičí vinný keř, nechá stát sloupky i dráty, „jenom“ obere hrozny, ty ještě rozdělí na bobule (to jsou ty „kuličky“ které si schová do zásobníků) a na třapinu (stopky), kterou vyplivne ven na zem.

Foto: Děda Víťa

To je on - závěsný kombajn na sběr vína. Sesbírané hrozny se právě sesypávají do valníku, aby se odvezly k dalšímu zpracování.

Zásobníky má ta mašinka dva, do každého se vejdou až tři tuny „kuliček“. Tedy šest tun celkem. Pak se kombajn potká s jiným traktorem, hydraulika zajistí přesypání obsahu zásobníků do valníku, a zatímco kombajnér jede pokračovat další řádkou, traktorista odváží plný valník rovnou k dalšímu zpracování.

Pouze dva lidé - kombajnér a traktorista - tak mají za osmihodinovou směnu přibližně stejný výkon, jaký by dříve podalo zhruba 60 lidí při tom starém, klasickém způsobu sklizně.

Kabina traktoru (tedy alespoň toho kombajnového) je vybavená dvěma na sobě nezávislými počítači, je plně klimatizovaná, řidič tu má třeba hifi přehrávač a spoustu dalších vymožeností. A to se prý jedná o starší typ kombajnu, a vinařství vážně zvažuje koupi toho nového, ještě mnohem modernějšího.

Foto: Děda Víťa

Pohled do kabiny traktoru. Je odhlučněná, řidič má k dispozici dva počítače, HiFi přehrávač, klimatizaci…

Tak si na tohle všechno vzpomeňte, až si půjdete vychutnat lahvinku dobrého vína.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz