Hlavní obsah
Názory a úvahy

Až 3/4 milionu českých korun – Švédsko chce vyplácet migrantům odchodné v neskutečné výši

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Švédsko je spolu s Německem druhou nejpostiženěší zemí co do počtu migrantů. Zároveň bojuje s extrémně vysokou kriminalitou. Ve čtvrtek švédský ministr pro migrační otázky Johan Forssell prohlásil: Dostanete až 350.000 švédských korun, kdyz půjdete.

Článek

Švédská vláda chce výrazně zvýšit prémii za dobrovolný odchod migrantů do vlasti. Vláda ve čtvrtek oznámila, že od roku 2026 plánuje vyplácet odchodné až do výše 350 000 švédských korun (což je něco kolem 30 700 euro a v přepočtu na české koruny něco málo přes 3/4 milionu).

V případě dobrovolného odchodu mohou imigranti v současnosti dostat ekvivalent necelých 880 euro na dospělého a 440 euro na dítě, přičemž částka je omezena na 3 500 euro na rodinu.

Švédsko od 90. let přijmulo velké množství migrantů, především z válečných a krizových zemí, jako je bývalá Jugoslávie, Sýrie, Afghánistán, Somálsko, Írán a Irák.

V Německu nedávno zarezonoval médii první případ deportace 28 odsouzených zločinců do jejich domovské země Afghánistánu – ti totiž i přes svůj status deportovanych odsouzených obdrželi každý od německé vlády 1000 euro odchodného, což se samozřejmě nelíbilo velké části občanů. Lidé na sociálních sítích řešili zejména to, proč by měli jako daňoví poplatníci dávat kapesné lidem, kteří na území hostitelské země spáchali mnohdy až extrémně násilné trestné činy a jsou i z tohoto důvodu deportováni pryč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz