Hlavní obsah
Finance

Bavorská policie varuje před novým typem podvodu - na zemi bohatství nehledejte!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Jdete po ulici a před vámi leží plastikový sáček. V něm stvrzenka a šek na 10 tisíc euro. Jen sebrat, oskenovat QR kód, převést tuto krásnou sumu a peníze jsou vaše. Odoláte takovému pokušení?

Článek

A právě v tomto je celý fígl, který se začal šířit v poslední době zejména v ulicích Bavorska. Podvodníci těží z toho, ze nálezce takového pytlíku naláká na v přepočtu 2 a půl miliónu korun. Přeci jen, našel jsem to, nikomu to nepatří, stačí jen naskenovat a hned jsem bohatší.

To se ovšem nestane. Nálezce, který se nechá zlákat, naskenuje QR kód a bude automaticky převeden na stránky podvodníků, kde vyplní své údaje a kde je mu přislíbeno, že mu bude slibovaná suma po strhnutí poplatku jen 3 procent z celkové částky také převedena. Stačí jen potvrdit a …

... a nestane se nic. Místo potvrzení o převedení peněz se zobrazí chybová hláška.

Policie důrazně upozorňuje, aby lidé takto nalezené papírové bitcoinové peněženky ignorovali a neskenovali QR kódy. Místo toho je třeba igelitové sáčky odevzdat na nejbližší policejní stanici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz