Hlavní obsah

Budou v Německu od ledna povinné řidičáky na kolo a e-bike? Konečné vyjádření z ministerstva dopravy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Několikrát během posledních měsíců vyšla zpráva, že od nového roku bude muset být každý, kdo vyjede s kolem nebo e-bikem do ostrého provozu, držitelem příslušného řidičského oprávnění. Nyní se konečně vyjádřilo i spolkové ministerstvo dopravy.

Článek

Tvrzení, že od ledna už bez „koločáku“ nebudou smět Němci vyjet, se v posledních měsících šířilo na německých sítích. Podle této zprávy mělo řidičské oprávnění stát 600 euro a navíc se bude platit, podobně jako u jiných dopravních prostředků, roční silniční daň - pro kola ve výši 120 euro, u elektrokol dokonce 240. Zpráva byla často kopírována a sdílena a lidé se dělili na obhajovatele a odpůrce celé myšlenky. Nyní do hry vstoupilo spolkové ministerstvo dopravy, aby celou záležitost uvedlo na pravou míru a objasnilo, jak se doopravdy věci mají.

Foto: Pixabay

To prohlásilo, že se tato šířící se informace nezakládá na pravdě a jde tedy o pouhou fámu. Cyklisty nečekají žádné změny a ani se neplánuje, že by v budoucnu potřebovali pro provoz na pozemních komunikacích jakékoliv povolení nebo licenci. Jedinou výjimkou, která je ovšem již léta v platnosti, tak jsou ti, kteří jezdí na elektrokolech s možnou rychlostí nad 25 km/hod. Tato kola jsou totiž z pohledu zákona považována za mopedy a spadají tedy pod kategorii AM.

Foto: Pixabay

Jediný řidičský průkaz na kolo tak budou i nadále dostávat německé děti ve třetích až čtvrtých třídách základních škol, kde se učí základům silničního provozu, jezdí na dopravních cvičištích a po absolvování závěrečných zkoušek takový doklad opravdu dostávají - jde samozřejmě jen o symbolický řidičák bez jakéhokoliv právního základu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz