Hlavní obsah
Aktuální dění

Ceny cigaret opět poletí nahoru a Polsko už také nebude tabákovým rájem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Další zvyšování spotřební daně zdraží cigarety a tabákové výrobky. Přitom letos už se zvyšovala o deset procent.

Článek

Navýšení daně v rámci konsolidačního balíčku je o 5 procent ročně po následující tři roky. Zvyšování daní žene ceny cigaret do takových výšek, že lidé raději jezdí nakupovat cigarety do Polska. Český rozpočet tak paradoxně letos podle odhadu přijde o 7 miliard korun.

Nákup tabákových výrobků v Polsku se kuřákům vyplatí, krabička cigaret tam stojí v průměru o méně než 50 korun a při povolených 4 kartonech na osobu, jde už o pořádnou úsporu. Odhaduje se, že až 14 procent všech vykouřených cigaret v Česku pochází právě ze zahraničí. Přitom ještě nedávno jezdili cizinci nakupovat cigarety k nám. Zejména němečtí zákazníci brali kartony ve velkém a přispívali tak do českého rozpočtu. Těm se to však nadále téměř nevyplatí. Krabičku cigaret v Německu koupíte za 8 euro, a tak se rozdíl mezi českými a německými cenami stále více stírá. I Němci tedy raději nechávají své peníze v Polsku.

Podle nejnovějších zpráv ale čeká zdražování i Poláky, ceny by se měly vyšplhat z nynějších 19 zlotých až na 27, což je nějakých 160 korun, a tak Polsko ztratí punc země EU s levnými tabákovými výrobky.

Ruku v ruce se zvyšujícími cenami v České republice také stoupá kriminalita s tabákem spojená, zejména pašeráctví či výroba a přeprodej nezdaněných cigaret. Původní myšlenka zvýšení domácího rozpočtu, schovaná za zájem o zdraví občanů, tak pokulhává na faktu, že mnoho peněz zůstává v zahraničí a nebo na účtech pašeráků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz