Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cestování „Pouze pro dospělé“?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Pravděpodobně jste se s touto formulací při plánování své dovolené již setkali. Dodatek „Pouze pro dospělé“ se často vyskytuje v popiscích některých hotelů. A netýká se jen ubytování, ale i služeb, restaurací nebo letadel. Co to tedy znamená?

Článek

„Adults only“

Zejména při rezervaci zájezdů často narazíte v popisku hotelu na dodatek „Pouze pro dospělé“. Hotely s tímto označením jsou obvykle vhodné pouze pro dospělé ve věku 16, nebo 18 let a více a nepouštějí děti do svého resortu. Kritéria pro „pouze dospělí“ se však hotel od hotelu liší. Některé hotely povolují děti od 12 let a více, jiné až od 18 a nekteré jednoduše omezují jen některé služby, které jsou speciálně vhodné pouze pro plnoleté. Jak to přesně ten který hotel má, je obvykle vypsáno přímo v nabídce.

Pokud je kompletní zájezd označen jako „Adults only“, pak jsou všechny nabízené služby zaměřeny výhradně na potřeby dospělých. To platí pro vše - od ubytování, přes wellness nabídky, až po jídlo i zábavu.

Pokud vás zajímá, co znamená „pouze dospělí“ u vámi vybraného hotelu, nejlepší je samozřejmě informovat se podrobněji na webových stránkách příslušného ubytování. V zásadě lze ale říci, že většina hotelů v této kategorii to má následovně:

・Zákaz dětí nebo pouze děti ve věku 12, 14 nebo 16 let a více

・Žádné rodinné pokoje

・Není k dispozici bazén ani hřiště pro děti

・Žádná dětská jídla v bufetu nebo v restauracích

・Možnosti volného času a zábavy pouze pro dospělé (žádný miniklub, žádná péče o děti atd.)

Cílem této kategorie „pouze dospělí“ je poskytnout větší možnosti rekreace těm, kteří nechtějí cestovat a vůbec trávit svůj dovolenkový čas s dětmi a obklopeni dětmi. Ty jsou často velmi hlasité – i když je to samozřejmě normální – což některým hostům v hotelech zkrátka vadí. Hotely „Adults only“ jsou tedy dobrým řešením pro ty, kteří prostě nechtějí mít na dovolené děti kolem sebe.

Kde jinde je „Pouze pro dospělé“?

Tento výraz se používá i v klubech a nově i čím dál více v restauracích, které děti jako hosty nechtějí. I když se tento koncept setkává s velkým nepochopením, zejména mezi rodiči, v současné době se stále více diskutuje o dalším rozšíření možných oblastí „Adults only“ v turisticky exponovaných místech.

Například letecká společnost Corendon Dutch v současné době testuje na svých letadlech vyhrazená místa pro dospělé pasažéry, kam děti prostě nesmí. Z více než 400 sedadel v každém letadle je tak rovných 102 určeno pouze pro dospělé. Ti tak získají v letadle svůj vlastní prostor, kde neruší případný pláč či křik těch nejmenších.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz