Hlavní obsah
Cestování

Dovolená k nezaplacení - zrakově postižená žena zaplatila v Itálii za klobásu a ovčí sýr 1 155 euro

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Kdo jezdí pravidelně na dovolenou, jistě pozoruje v posledních letech změny. Ty nejviditelnější se týkají cen - v restauracích, obchodech i na turistických atrakcích. Naúčtovat si v přepočtu necelých 30 tisíc Kč za trochu jídla je už ale za hranou.

Článek

Každý, kdo se vydá na výlet nebo na dovolenou do zahraničí, jistě počítá s tím, že ho to bude něco stát a že občas musí sáhnout hlouběji do kapsy, zejména v turisticky oblíbených hotspotech. A zároveň si je každý zkušenější cestovatel vědom, že by si měl dávat na vše tak nějak pozor - ať už na nekalé praktiky prodejců, různé kapsářské skupiny a tak podobně. Protože právě na místech přeplněných turisty mají tito vykukové největší šanci využít či podvést lidi, kteří oblast neznají.

Přesně to zažili dva rekreanti v Itálii. Zvláště nechutné v jejich případě je, že jeden z nich je zrakově postižený a proto měl ještě menší šanci lest odhalit.

Jak informují italská média, celá věc se stala na Sardinii. Obětmi byli dva obyvatelé Milána - 86letá zrakově postižená žena a další člen rodiny. Ti spolu cestovali do Porto Istana na severovýchodě ostrova - podle deníku Corriere della Sera - „oblasti, která je velmi oblíbená u turistů a pouličních obchodníků“.

U jednoho takového se zastavili a nakoupili. Jejich seznam nebyl nijak velký. Pár kousků regionálního sýra Pecorino, klobásy Coppa a Salsiccia. Samé pochoutky - přesto rozhodně nic, co by vám mělo udělat průvan v peněžence. Což ovšem v tomto případě neplatilo.

Podle listu Corriere della Serra si zakoupili celkem čtyři kila klobás a sýra. Žena platila kartou, zřejmě i z důvodu svého postižení však nezkontrolovala řádně cenu a platbu potvrdila. Až poté přišel šok - za těch pár potravin zaplatili 1155 eur.

Žena nedostala potvrzení o platbě EC. Dostala pouze účtenku o nákupu, která však podle italských médií nemá relevantní platnost. Krátce po nákupu si oba postižení uvědomili svoji chybu a oznámili to policii. Rodina ženy také podala stížnost u prodejce, jehož adresa byla na účtence.

Ten to odmítá a není si vědom žádného provinění. Cenu zdůvodnil tím, že kupované zboží bylo „speciálním zbožím“ – jinými slovy vysoce kvalitními až luxusními potravinami. Dále se bránil tvrzením, že před uzavřením obchodu informoval kupující o ceně. Na dotaz ohledně zrakového postižení a pokročilého věku postižených uvedl, že je oba vnímal jako „jasné a pozorné“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz