Hlavní obsah

Důchody v Evropě - které země jsou nejlepší a které nejhorší?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Důchody jsou hlavním zdrojem příjmu pro Evropany ve věku 65 let a více. Více než polovina občanů EU se ale bojí, že nebudou mít dostatek peněz na to, aby si v důchodu mohli pohodlně žít. V několika zemích se toho obává i více než 70% lidí.

Článek

Klíčovou funkcí důchodových systémů je ochrana starších lidí před chudobou. I přes fakt, že se Evropa snaží co nejvíce sbližovat, existují napříč jednotlivými zeměmi obrovské rozdíly v důchodech. A to jak v nominálních hodnotách, tak ve standardech kupní síly (PPS).

Pro zjednodušení údajů vydělil Euronews Business roční důchodový příjem dvanácti, čímz získal hodnotu měsíčního důchodu a zjistil, jak moc se průměrné hrubé měsíční výdaje na důchody na příjemce v rámci EU liší - přes dva a půl tisíce euro v Lucembursku po něco málo přes 200 euro v Bulharsku. Po zařazení i zemí Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) a kandidátských zemí EU mel nejvyšší průměr Island - téměř 2800 euro, zatímco nejnižší hodnotu vykázala Albánie - méně než 150.

„Velká čtyřka EU“ a severské země jsou nad důchodovým průměrem EU

Starobní důchod na příjemce byl ve všech zemích takzvané „Velké čtyřky“ nad průměrem EU. Nejvyšší důchod vykázala Itálie. Francie, Španělsko a Německo měli téměř identické hodnoty, každá země kolem 1500 euro. Dobře si vedly i severské země, jejich průměrné důchody byly ještě vyšší než u „Velké čtyřky“.

Nejnižší důchody mají balkánské země

Opačný konec žebříčku obsadily balkánské země. Průměrné výdaje na starobní důchody v Lucembursku byly téměř 11krát vyšší než v Bulharsku, což ukazuje na značné rozdíly. I když vyloučíme Lucembursko jako odlehlou hodnotu, průměr EU je stále téměř 6krát vyšší než průměr zaznamenaný v Bulharsku. Některé z těchto rozdílů v důchodech lze přičíst rozdílným cenovým úrovním v jednotlivých členských státech EU, protože podle Eurostatu se životní náklady v jednotlivých regionech výrazně liší.

Důchodové rozdíly se v PPS výrazně snižují

Ve standardech kupní síly (PPS), umělé měnové jednotce, která vyrovnává rozdíly v cenových hladinách mezi zeměmi, se rozdíly výrazně snižují. V přepočtu na PPS se průměrný starobní důchod pohybuje od 437 v Bulharsku do 1 681 v Lucembursku. To znamená, že příjemce důchodu v Lucembursku dostává hrubý důchod téměř čtyřikrát vyšší než v Bulharsku.

Podle průzkumu Eurobarometr 2023 Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA) je pouze 42 % spotřebitelů v EU přesvědčeno, že budou mít dostatek peněz na to, aby si v důchodu mohli pohodlně žít.

Důvěra se mezi zeměmi velmi liší, přičemž nejvyšší úroveň důvěry má Lucembursko (61 %), Nizozemsko (59 %) a Dánsko (58 %). Naopak nejnižší důvěra je v Lotyšsku (23 %), Slovinsku (27 %) a Polsku (28 %). Tato korelace naznačuje, že důvěra je vyšší v zemích s vyššími důchody, zatímco v zemích s nižšími důchody má tendenci klesat.

Evropský parlament upozorňuje na riziko chudoby ve stáří

Expertní skupiny a zúčastněné strany předložily řadu doporučení k posílení udržitelnosti a přiměřenosti důchodových systémů EU, uvedl Evropský parlament na svém brífinku. „Tak, jak jsou v současné době navrženy důchodové systémy, povede k tomu, že stále více lidí ve stáří bude ohroženo chudobou. Tento trend je v rozporu se snahou EU snížit chudobu,“ uvádí se na brífinku.

Srovnávat mezinárodní úrovně důchodů je obtížné kvůli velkým rozdílům v důchodových systémech. Tato srovnání často přehlížejí dopad daní a sociálních příspěvků na konečné částky důchodů. Údaje jsou vypočítány z databáze Eurostatu vydělením celkových výdajů na starobní důchody počtem příjemců. Je důležité si uvědomit, že tyto údaje o výdajích na důchody na příjemce nemusí nutně odrážet výši nebo přiměřenost jednotlivých důchodů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz