Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak odejít ze světa opravdu hloupě aneb osm úplně zbytečných smrtí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nehody se stávají neustále – ale některá smrtelná neštěstí jsou tak bizarní, že si říkáte - tohle by nevymyslel ani šílený scénárista. Těchto osm úmrtí se skutečně stalo, někdy kvůli lidské hlouposti, ale většinou kvůli opravdu tragické smůle.

Článek

1. Švédský král Adolf Fridrich

Švédský král Adolf Fridrich byl milovníkem dobrého jídla – a bohužel pro něj i tím, kdo to s jídlem rád přeháněl. Jednoho únorového večera roku 1771 povečeřel celého humra, mnoho kaviáru, přidal kysané zelí, uzené sledě a jako dezert 14 semlas - což jsou krémové dorty plněné mandlovým máslem a byly královou opravdu oblíbenou pochoutkou. Té noci král zemřel na špatné trávení a srdeční mrtvici. Švédští školáci ho i dnes znají jako krále, který se užral k smrti.

2. Izajáš Otieno

Poslech hlasité hudby přes sluchátka není nebezpečný jen v provozu. Bohužel se hudba - v kombinaci s obrovskou smůlou - stala také zkázou Isaiaha Otiena. V květnu 2008 šel po ulici se sluchátky na uších a spadl na něj z nebe vrtulník. Ano, opravdu. Isaiah Otieno zemřel spolu s dalšími třemi lidmi, včetně pilota vrtulníku. Zda by mohl mladík včas utéct, kdyby zaslechl blížící se nebezpečí, se už asi nikdy nedozvíme.

3. Isadora Duncanová

Smrt Isadory Duncanové je tragická a legendární jako byl celý život této americké tanečnice. Isadora způsobila revoluci ve světě tance na konci 19. století a je považována za průkopnici moderního výrazového tance svými strhujícími choreografiemi. Když večer 14. září 1927 nasedala do auta, její dlouhý splývavý šátek zůstal viset z otevřeného okna a zachytil se do paprsků jednoho z kol. Když se auto rozjelo, šátek se jí utáhl kolem krku a zlomil jí vaz.

4. Franz Reichelt

Na počátku 20. století navrhl francouzský krejčí Franz Reichelt padákový oblek, o jehož účinnosti byl naprosto přesvědčen. Jeho současníci však tuto důvěru nesdíleli, zejména fyzici mu tvrdili, že jeho vynález nemůže fungovat. Aby Reichelt všem dokázal, že má pravdu, odcestoval v roce 1912 do Paříže a seskočil se svým padákem z Eiffelovy věže. Jak se rychle ukázalo, jeho kritici měli pravdu. Franz Reichelt spadl z výšky 324 metrů a okamžitě zemřel.

5. James Campbell

James Campbell z Cantonment na Floridě měl opravdu smůlu. Osmašedesátiletý muž jel domů ve svém autě a krátce vystoupil, aby otevřel bránu u své příjezdové cesty. Když jeho žena Iris Fortnerová otevřela dveře u řidiče, aby něco řekla svému manželovi, stalo se něco tragicky neuvěřitelného - jejich pes skočil ze dvora do auta a přímo na plynový pedál. Automatická převodovka tak dostala jasný signál jeď – a auto přejelo Jamese Campbella, který na místě zemřel.

6. Joao Maria de Souza

Joao Maria de Souza z Caratingy v Brazílii klidně spal ve své posteli, pak přišla nečekaná tragédie. Jeho dům byl postaven na svahu pastviny a - aniž by to on a jeho žena věděli - na střechu jejich domu v noci zabloudila kráva. Tenká střecha domu povolila pod tíhou zvířete a těžká kráva spadla přímo na nešťastného Joaa, který okamžitě zemřel. Jeho žena a kráva zůstaly bez zranění.

7. Garry Holt

Stejně jako Franz Reichelt byl i kanadský právník Garry Holt odhodlán dokázat, že má pravdu. S kolegy se hádal o tom, zda je okenní sklo ve 24. patře mrakodrapu v Torontu skutečně nerozbitné. Aby Garry ukázal, že má pravdu, vrhl se odhodlaně proti oknu. Sklo se okamžitě vylomilo z rámu a Garryho potkal v roce 1912 podobný osud jako Franze Reichelta.

8. Sunandha Kumariratana

Smrti Sunandhy Kumariratany se dalo snadno zabránit, ale síla tradice stála královnu Siamu život. Když v květnu 1880 spadla na výletě lodí se svou roční dcerou přes palubu, nikdo ze služebnictva se ji z vody neodvážil zachránit – dotýkat se člena královské rodiny bylo totiž striktně zakázáno a prohřešek byl trestán smrtí. Královna se ve svých pouhých 19 letech utopila i se svou malou dcerkou, zatímco její služebníci bezmocně přihlíželi. Zákaz doteku byl poté okamžitě zrušen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz