Hlavní obsah

Jezdíte-li do Německa, připravte si zimní pneumatiky nebo peníze na pokuty. Změny platí už od října

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V roce 2024 došlo k několika změnám pro německé řidiče. Od října se na jednu ze změn budou muset připravit i řidiči, kteří Německo jen navštíví – týká se to opravdu každého. Některé pneumatiky již nebudou povoleny.

Článek

ADAC vysvětluje: „Od 1. října 2024 budou jako zimní pneumatiky uznávány pouze pneumatiky s „alpským symbolem“. Skládá se ze sněhové vločky a hory.“

Pneumatiky, které na sobě tento symbol nemají, se od 1. října nesmí používat. Označení „M+S“ (Mud+Snow) již tedy nestačí.

To platí i pro celoroční pneumatiky. Podle „bussgeldkatalog.org“ hrozí každému, kdo jezdí se špatnými zimními pneumatikami, pokuta až 60 euro a 1 bod. Pokud ale zůstanete díky špatnému přezutí někde tzv. viset a budete tak omezovat ostatní účastníky silničního provozu, zvyšuje se pokuta na 80 euro a jeden bod. A konečně, pokud dojde k nehodě, nebo policie uzná, že jste ohrozili sami sebe, můžete dostat až 100 euro a jeden bod.

To mimochodem neznamená, že od 1. října můžete v Německu jezdit pouze se zimními pneumatikami s alpským symbolem. V Německu neexistuje obecný požadavek na zimní pneumatiky od určitého data, ale „situační“. To znamená - řidiči musí jezdit se zimními pneumatikami pouze na vozovkách, které jsou zimním obdobím ovlivněny, tj. na náledí, kluzkém sněhu, rozbředlém sněhu, ledu či námraze, vysvětluje ADAC.

Tedy - pokud v říjnu napadne sníh, můžete jezdit pouze se zimními pneumatikami s alpským symbolem. Pokud v říjnu převládají letní povětrnostní podmínky, zimní pneumatiky nejsou nutné.

Zimní pneumatiky byste však neměli přezouvat příliš pozdě, aby vás připadný příchod zimy nepřekvapil a vy nemuseli řešit zbytečné problémy a pokuty. Obzvláště jedete-li do Německa do vyšších oblastí, kde umí být počasí opravdu nevyzpytatelné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz