Hlavní obsah

Kočka nebo pes? Aneb kočka prý nejde vycvičit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Lidstvo se dělí na pejskaře a kočkaře. Jasně, jsou i rybičkáři, papouškáři nebo třeba plazomilové, ale ti mezi sebou většinou nevedou boj o to, který mazlíček je lepší. Nikdy jste asi neslyšeli otázku morče nebo andulka? Ale pes nebo kočka jistě ano.

Článek

Oba druhy zvířat mají svá pro i proti. Pes má pro své zastánce nálepku odvěkého přítele člověka, věrného druha, ochranitele a pro zaryté pejskaře je kočka prostě jen vypočítavá a falešná chlupatá věc v bytě, která smrdí, neposlouchá a nepřijde za vámi, když vy chcete (a ona ne) ani za boha. Kočka má zase dle svých zastánců charakter, osobitou povahu, není patolízal jako pes, který jen slepě následuje pána, zatímco se psem se musí furt lítat ven, člověk je omezen na volnosti a zápach a chlupy jsou neméně stejným problémem.

Foto: Pixabay

Hádat se o to, kdo má pravdu a které zvíře je lepší, je ale nesmysl. Nejen, že každé zvíře má své všeobecné rysy a každému člověku vyhovuje něco jiného a to u svého čtyřnohého chlupatého kamaráda hledá, ony se vlastnosti kolikrát i překrývají. Jsou psi, co celý den polehávají, ničí vám zařízení bytu a na nějakou poslušnost dlabou, stejně jako existují kočky, které se stále drží u svého pána, aportují a chrání svou domácnost. Je i dost těch lidí, kteří milují zvířata všeobecně a bez rozdílu. A zvířata milují nás. Minimálně ta naše, domácí. Zapeklitou otázku si nezodpovíme. Ale můžeme být minimálně tolerantnější k tomu, že někdo jiný preferuje jiné zvíře a nehledat hned veškeré zápory na jeho volbě, protože věřme, že takto napadený člověk je hned začne vracet a spousty argumentů a záporů proti naší preferenci najde jistě také.

Foto: Pixabay

A jinak - argument, že kocka nejde vycvičit, je lichý. Lze vycvičit. Ostatně jako každé zvíře, alespoň částečně a minimálně do rozsahu svých schopností. I kočku dokážeme naučit základní povely, jako je zůstat na místě, sednout si, poprosit, nebo třeba přinést požadovanou věc. Chce to jen cit, čas a trpělivost. A držet se pár základních tipů:

Odměňování - mlsání milují psi, kočky, lidé, prostě všichni. A právě pamlsky jsou klíčem k úspěchu. Malé kousky kuřete, tuňáka nebo oblíbených zvířecích bonbónů jsou tou nejlepší odměnou za každý pokrok, který zvíře udělá a zároveň motivují k dalšímu učení.

Klidné prostřed - kočky jsou predátoři, lovci, šelmy - i když vám to vrnící klubko na vašem klíně zrovna jako žádný zabiják nepřijde. Ale je to tak. Jsou instinktivně stále ve střehu. A proto se také dají snadno rozptýlit. Je proto vhodné nenechat jejich pozornost utéct nevhodně zvoleným místem ke tréninku. Cvičení by vždy mělo probíhat na klidném místě, kde nebudou kočky ničím a nikým rušeny.

Použijte klikr - klikr je taková malá krabička, která po zmáčknutí vydá zvuk. A to je důležité - umožní označit přesný okamžik, kdy kočka provádí opravdu to, co se po ní chce a díky tomu lépe pochopí, za co je odměňována. Nezapomeňte však na pamlsek, odměnou není to kliknutí samotné. Zvuk klikru jen řekne zvířeti: Ano, teď to bylo správně. Tato metoda opravdu funguje, ostatně - používá se dlouhodobě a má výborné výsledky nejen u koček nebo psů, ale i u morčat, koní nebo třeba delfínů.

Foto: Pixabay

Pozitivní atmosféra - zvířata většinou dokáží vycítit náladu lidí a u koček tomu není jinak. Buďte proto při tréninku pozitivně naladění a pozorní. To pomáhá vytvářet pozitivní atmosféru a tedy - pozitivní učební prostředí pro kočky.

Volba času - každý člověk má své denní rituály a časová období, kdy je ve dne čilejší a kdy potřebuje trošku oddechu. I vaše kočka to tak má. Respektujte tedy potřeby svého parťáka a podřiďte tomu váš tréninkový plán. Vy také nepůjdete běhat maraton po nedělním obědě, když jste v tuto dobu zvyklí odpočívat na gauči. A z donucení úspěch nevzejde.

Trénink musí bavit - ano, je to tak. Každé učení něčeho nového by mělo být pro zvířata i lidi pozitivní zkušeností. Pokud se nebavíte vy, pravděpodobně se nebaví ani vaše kočka. Takže se uvolněte, užívejte si to a oslavujte každé dílčí úspěchy, kterých společně dosáhnete.

Foto: Pixabay

Krátké tréninky - tohle je důležitý bod. Nikoho by nebavilo, kdyby do něj někdo půl dne s něčím hučel. Kočky mají krátký rozsah pozornosti, takže tréninky by neměly trvat déle než pět až deset minut. Kratší tréninky udrží snadněji pozornost kočky, i její chuť trénovat. Čím delší trénink, tím méně motivace.

Trpělivost především - určitě bude chvíli trvat, než si kočka osvojí nový trik – zde je potřeba trpělivosti. Takže - buďte trpěliví, zůstaňte důslední a neměňte způsob tréninku, vždy používejte stejné příkazy i odměny.

V jednoduchosti je síl - zde asi není třeba žádného velkého vysvětlování. Asi nikdo si nemyslí, že koupí pytlík s laskominami a za hodinu naučí svou kočku trojité salto s pěti vruty. Ne, ani když ji začněte říkat Valento. Začněte s jednoduchými cviky. Sedni, zůstaň a podobně. Jakmile kočka zvládne tyto povely, můžete teprve přejít k složitějším trikům.

Foto: Pixabay

Vždy končit happyendem - zakončení tréninku je důležitou součástí celého procesu. Když naposledy hodíte srolované ponožky a zakřičíte Přines, pak máchnete rukou a řeknete Tak dneska končíme a půjdete pryč, zvířeti to moc nepřinese. Vždy zakončujte trénink odměnou, něčím, co zvířeti dodá pocit úspěchu. I kdyby třeba cvičený povel v tomto tréninku neovládlo úplně. Happyend totiž pomůže kočce spojit trénink s pozitivní zkušeností.

Tyto rady samozřejmě platí nejen pro kočky, ale i psy a jiné mazlíčky. Tak s chutí do toho!

Anketa

A jak to máte vy? Kam patříte?
Ortodoxní pejskař, nesnáším kočky
0 %
Jedině kočka, pes je patolízal
0 %
Miluji všechna zvířata
0 %
Nemám rád ani jedno
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz