Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Německá legenda Capri-Sonne chce zpátky plastová brčka - žádá o výjimku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Alobal, ovocná příchuť, brčko - kdo by neznal Capri-Sonne. Mnohým z nás se vybaví dětství a rozzářené oči, když nám rodiče toto oblíbené pitíčko podali a nám se podařilo propíchnout tu malou dírku na obalu.

Článek

Capri-Sonne patří spolu s míčem Tango Adidas nebo broukem od Volkswagenu k legendárním německým výrobkům. Dětský nápoj, který nám připomíná dětské narozeninové oslavy, časy na koupalištích a nebo třeba školní výlety. Jen při vyslovení jeho jména si vybavíme tu sladkou chuť, vůni po ovoci, stříbrný obal, který šel kolikrát opravdu těžce propíchnout slabým špičatým brčkem.

A právě toto brčko je to, o čem se momentálně mluví. Roland Weening, globální šéf Capri-Sun, se hodlá vrátit v čase a znovu vyrábět dle svých slov „nejudržitelnější a nejchutnější dětský nápoj na světě“.

Se zákazem plastových brček na jedno použití v Evropské unii se pitíčko velmi výrazně změnilo. Papírová alternativa měkne během pití. „Obtěžuje to mnoho zákazníků,“ řekl Weening švýcarskému Sonntagszeitung a tento výrok převzalo i mnoho dalších médií.

Capri-Sun se nyní chce vydat zajímavou cestou - firma opět hodlá používat plastová brčka.

Zákaz plastových brček je dobře míněný, ale v našem případě to nedává vůbec žádný smysl.
Roland Weening, globální šéf Capri-Sun

Švýcarské obchodní řetězce Coop a Migros již mají ve svém sortimentu vlastní značky, které jsou výrazně levnější a jsou dodávány s plastovými brčky. Weening proto usiluje o výjimku u komise EU, aby i jeho nápoj mohl plastová brčka vrátit do hry, minimálně pro začátek alespoň na švýcarském trhu.

Společnost má v plánu i další inovace. Například zrušit hliníkový obal. Připravují se dva modely sáčků z polypropylenu. Budoucí řešení by tak umožnilo likvidovat obaly spolu s brčkem na stejném místě, tedy vše rovnou do plastového odpadu. Ekologii by tak mělo být, i přes výjimku z jednorázových brček, učiněno zadost.

Anketa

Souhlasili byste s návratem jednorázových plastových brček?
Ano, z těch jiných se nedá vůbec pít.
75 %
Je mi to vlastně úplně jedno.
0 %
Ne, už teď je všude plastu až až.
25 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz