Hlavní obsah
Lidé a společnost

Norimberské zákony - 89. výročí dne, kdy nacisté zlegalizovali zlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

15.září to bude přesně 89 let, co byly v Norimberku na zvláštním zasedání Říšského sněmu vyhlášeny tzv.Norimberské zákony. Ty se staly jakousi základnou pro pozdější vyloučení Židů z německého společnosti a započaly oficiální protižidovskou politiku.

Článek

Ten den byly vyhlášeny dva zákony. Zákon o říšském občanství a Zákon na ochranu německé krve a německé cti.

Zákon o říšském občanství

§ 1

(1) Státním příslušníkem je ten, kdo náleží do ochranného svazku Německé říše a je jí za to zvláště zavázán.

(2) Státní příslušnost se získá podle ustanovení zákona o říšské a státní příslušnosti.

§ 2

(1) Říšským občanem jest pouze státní příslušník německé nebo příbuzné krve, který dokazuje svým chováním, že je ochoten a schopen věrně sloužit německému národu a říši.

(2) Říšského občanství se nabývá propůjčením listiny o říšském občanství.

(3) Říšský občan je jediným nositelem v zákonech stanovených plných politických práv.

Tento zákon zbavil Židy německého občanství. Byl zde položen počátek ztráty občanských a politických práv této skupiny obyvatel, kteří se stali Staatsangehörige (státními příslušníky). „Arijští“ Němci byli označeni jako Reichsbürger (říšští občané). V následujících měsících a letech byla dále vydávána prováděcí nařízení, která životy Židů ještě více ztížila a víceméně znemožnila. Těchto nařízení bylo celkem 13. První z nich, vydané v listopadu téhož roku, začalo tím, že určilo, kdo je vlastně Žid a rozdělilo obyvatelstvo do kategorií.

Zákon na ochranu německé krve a německé cti

§ 1

(1) Sňatky mezi židy a státními příslušníky německé nebo druhově příbuzné krve jsou zakázány. Manželství uzavřená proti tomuto zákonu jsou neplatná, i když byla k obcházení zákona uzavřena v cizině.

(2) Žalobu na prohlášení manželství za neplatné může podat pouze státní návladní.

§ 2

Mimomanželský styk mezi židy a státními příslušníky německé nebo druhově příbuzné krve je zakázán.

§ 3

Židé nesmějí ve své domácnosti zaměstnávat státní příslušníky německé nebo druhově příbuzné krve mladší 45 let.

§ 4

(1) Židům se zakazuje vztyčovat říšské a národní vlajky a užívání říšských barev.

(2) Užívati židovských barev je jim naproti tomu dovoleno. Výkon těchto oprávnění je pod státní ochranou.

§ 5

(1) Kdo jedná proti zákazu § 1, bude potrestán káznicí.

(2) Muž, který jedná proti zákazu § 2, bude potrestán vězením nebo káznicí.

(3) Kdo jedná proti ustanovení §§ 3 nebo 4, bude potrestán vězením až do jednoho roku a peněžitou pokutou, nebo jedním z těchto trestů.

Zákon na ochranu krve a cti měl za úkol zejména znemožnit styky mezi „nadřazenými“ Němci a „podřadnými“ Židy a tím, jak sám název napovídá, chránit německou krev. Tím došlo k oficiálnímu vyloučení Židů ze společnosti. Sňatky mezi Židy a ne-Židy byly protiprávní a ani ty uzavřené v cizině nebyly uznávány.

All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
Edmund Burke - britský politik a filozof

Výjimky z dřívějších antižidovských zákonů, které do té doby byly všeobecně tolerovány, přestaly vydáním Norimberských zákonů platit. Ty se týkaly zejména veteránů z první světové války a některých vysoce postavených státních úředníků. Od této chvíle měl prostě smůlu každý.

Kam až vedly Norimberské zákony a kam až může zajít lidská nesnášenlivost a rasismus historie ukázala. Na nás leží velmi důležitý úkol - připomínat společnosti tyto černé chvíle lidské historie a varovat nové generace před zlem, které může ve slabých chvílích opět přijít. Jedno zda z pravého, či z levého spektra, zda z náboženských nebo rasových pohnutek - zlu je třeba se vždy postavit a odhalit jej, dokud ještě z pomyslného plamínku není neuhasitelný požár.

Nejdřív přišli pro komunisty a já jsem se neozval, protože jsem nebyl komunista. Pak přišli pro Židy a já jsem se neozval, protože jsem nebyl Žid. Pak přišli pro odboráře a já jsem se neozval, protože jsem nebyl odborář. Pak přišli pro katolíky a já jsem se neozval, protože jsem byl protestant. Pak přišli pro mě a tehdy už nezbýval nikdo, kdo by se mohl ozvat.
Martin Niemöller - německý teolog

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz