Článek
Nejrizikovější skupinou jsou podle odborníků lidé, kteří si objednávají do práce, nebo i domů, již hotová jídla. Ta chodí v takzvané „tavce“ nebo plastovém boxíku. Pokud jídlo během rozvozu vychladlo, není nic snazšího, než jej šoupnout na chvilku do mikrovlnky. A pak ho přímo z toho obalu sníst. Vy nemusíte špinit talíře, obal se vyhodí a vyřešeno. Podle poslední studie jde ale o hazard se zdravím.

Odborníci prováděli svůj výzkum nejdříve průzkumem u vzorku 3 tisíc lidí a poté prakticky na hlodavcích. A došli k jednoznačnému závěru. Jsou-li plasty vystaveny horku, například se do nich nalije horká kapalina, uvolní se z nich miliony mikroplastových částic, které pak ovlivňují naše zdraví. U potkanů, kteří pili takto kontaminovanou vodu, byl zjištěn narušený střevní mikrobiom a záněty srdečních tkání. Lidé, kteří si ohřívali jídlo v plastových obalech a pak z nich jedli, měli více problémů se srdcem, s imunitou a střevy. Riziko srdečního selhání se podle studie zvyšuje až o 14 procent.
Odborníci proto doporučují nepoužívat žádné plastové nádoby na ohřev v mikrovlnce, nedávat horké potraviny do plastových dóz a obalů a přejít raději na skleněné, nerezové nebo dřevěné alternativy. Všechny tyto možnosti jsou podle nich zdravější variantou, kde nedochází k takovým chemickým reakcím a ohrožení zdraví.