Článek
Mnoho lidí to zná. Je ráno, právě jste zaklapli budík a ještě v polospánku zapínáte rychlovarnou konvici nebo pressovač. Potřebujete svůj startovací šálek kávy, jinak ze dne nebude nic. Každý, kdo to takto praktikuje, se už jistě setkal i se slovy: První se aspoň nasnídej, nebo Takhle budeš mít akorát vředy. Volání kávy je ale silnější, někteří si dají svůj šálek bez jídla i proto, že ráno jednoduše nestíhají a nají se později. A jsou lidé, kteří nesnídají vůbec. Pokud spadáte do této kategorie, ráno bez kávy si nedokážete představit a dáváte si ji ještě před snídaní, můžete být v klidu. Podle odborníků z Cleveland Clinic vám ranní káva neuškodí. Pokud tedy nejste v rizikové skupině.

Ranní káva má na tělo samozřejmě vliv. Z vašeho pohledu vás nakopne. Z pohledu lékařů a vědy nastartuje několik procesů. Některé jsou prospěšné, jiné už méně.
Kofein v kávě zvyšuje bdělost a koncentraci a urychuje zásobování těla energií. Proto se lidé pijící kávu hned po probuzení cítí rychleji bdělí a soustředění. Káva také stimuluje krevní oběh a zlepšuje duševní výkonnost. Navíc aktivuje metabolismus a je známý i její vliv na spalování tuků.
Všechny tyhle plusy mohou být ale i mínusy. Stimulační účinek na nervový systém může vést k nervozitě nebo třesu. Kofein se nalačno totiž rychleji vstřebává a jeho účinek je tak silnější. Zvýší se krevní tlak a člověk může mít pocit, že jeho srdce bije o dost rychleji nebo naopak palpiluje - vynechává tepy. Zvýšené účinky kofeinu mohou také způsobit úzkost, nervozitu a podrážděnost. Také může dojít ke kolísání hladiny cukru v krvi. Výzkumníci z Velké Británie zjistili, že se hladina cukru v krvi u lidí, kteří pijí kávu na lačný žaludek, může zvýšit až o 50 procent. To může přinést i bolesti břicha, nevolnost a paradoxně únavu.

Tyto příznaky ale neplatí všeobecně. Většina lidi s ranní kávou nemá žádné problémy a ti ji mohou bez obav pít i dále. Pokud se člověk při kávě nalačno dobře necítí, měl by poslouchat své tělo a svůj ranní rituál poupravit.
A nyní k největšímu strašáku, který používají odpůrci kávy hned po ránu. Žaludečním vředům. Dlouho se předpokládalo, že káva je opravdu způsobuje. Pití na lačný žaludek bylo považováno za obzvláště riskantní chování. Podle clevelendských odborníků ale nebyla tato domnělá souvislost prokázána. Hlavní příčinou žaludečních vředů je infekce Helicobacter pylori, což je bakterie, která napadá sliznici a umožňuje tak žaludeční kyselině poškozovat tkáň. Žaludeční vředy mohou být také vyvolány nadměrným užíváním nesteroidních protizánětlivých léků, jako je ibuprofen a aspirin, ale káva v tom nehraje žádnou větší roli.
Odborníci se mimo jiné odvolávají na studii, která zkoumala vliv konzumace kávy na riziko žaludečních vředů u více než 8 000 lidí v Japonsku a nenašla žádnou významnou souvislost. A to ani u těch, kteří pili tři nebo více šálků denně.

Existuje ale jedna skupina lidí, kteří by se měli kávě nalačno vyvarovat. A to jsou ti, kteří již vředy mají. Káva totiž může zvýšit produkci žaludeční kyseliny, čímž pak logicky u již postižených lidí zhoršuje příznaky. Stejně tak může činit problémy lidem, trpícím gastroezofageální refluxní chorobou, při které se obsah žaludku vrací do jícnu a způsobuje silné pálení žáhy. U této nemoci jsou odborníci nejistí. Zatímco jedna studie dospěla k závěru, že káva nezvyšuje riziko refluxu, ale mohou za něj jiné faktory, jako je obezita či chronické zdravotní problémy, jiná studie zjistila zvýšené příznaky refluxu po konzumaci silné kávy s kofeinem.
Clevelandští odborníci tak uzavírají otázku tím, že pokud má člověk již výše uvedené problémy jako vředy a reflux, měl by se kávě nalačno vyvarovat. Káva a kofein mohou zvýšit produkci žaludeční kyseliny a uvolňovat chlopeň, což umožňuje přebytečné kyselině vstoupit do jícnu. Obě reakce mohou vést k závažnějším a častějším refluxním příznakům. Přidáním nízkotučného nebo odtučněného mléka do kávy může pomoci tyto příznaky zmírnit. Lidé bez těchto problémů mohou pít kávu na prázdný žaludek bez obav.

Na základě současných vědeckých poznatků je tak těžké jednoznačně říct Kávu na lačný žaludek pijte, stejně jako nelze říct Nedělejte to, je to škodlivé. Vše závisí na osobní toleranci a zdravotním stavu. Pro zdravé lidi bez žaludečních problémů může být taková káva užitečným pomocníkem ke startu do nového dne. Pro ty, kdo trpí žaludečními problémy nebo jsou obzvláště citliví na kofein, se doporučuje dát si ji až během snídaně nebo po ní.
Důležité je i to, kolik kávy denně vypijete. Studie, která zkoumala více než 200 jiných studií o kávě, dospěla k závěru, že tři až čtyři šálky denně mohou být dokonce zdraví prospěšné. Toto množství může pozitivně ovlivnit pohodu, zvýšit metabolismus a dokonce snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny. Pití více než šesti šálků denně má ale opačné následky - riziko srdečních onemocnění se v takovém případě zvyšuje až o 22 procent.

Takže, i když odborníci říkají, že pro zdravého člověka ranní káva na prázdný žaludek škodlivá není, vždy naslouchejte svému tělu a věnujte pozornost tomu, jak se po vypití kávy cítíte. Vy sami se tak můžete nejlépe rozhodnout, zda kávu na lačný žaludek snesete, nebo zda je lepší se jí vyhnout a vychutnat si ji později.