Hlavní obsah
Hry

Pětiminutovka: 5 zajímavostí, které jste do teď nejspíše neznali - nebo ano?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Další díl ze série Pětiminutovka. Zkuste si nejdřív tipnout správnou odpověď podle svých znalostí, vědomostí, tipů a odhadů a až poté se podívejte, jak se věci mají.

Článek

Pamatujete si ze školy na legendární „desetiminutovky“? Tak teď si dáme Pětiminutovku. Pochlubte se schválně do komentářů, jakou známku byste dostali. Co chybná odpověď, to známka dolů. Hodnocení jako ve škole - 1 nejlepší, 5 nejhorší. Tzn. pokud odpovíte vše správně, máte za jedna. Pokud uděláte dvě chyby, máte za tři. Čtyři chyby jsou za pět a všech pět špatně je pětka podtržená a za trest týden bez mobilu. :)

1. Napoleon v Rusku

Anketa

V době tažení do Ruska samozřejmě nebyla auta, neexistovaly tanky - armády spoléhaly zejména na koně. Kolik koní měla napoleonská armáda při zahájení ruské kampaně?
Necelých 50 tisíc
28,6 %
Necelých 200 tisíc
71,4 %
Necelých 500 tisíc
0 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.
Foto: Pixabay

rekonstrukce napoleonských válek jsou velmi oblíbené

Napoleonovo tažení do Ruska je považováno za jednu z největších vojenských katastrof v historii. Nejenže byla Napoleonova armáda vypuzena z Ruska, ale obrovské ztráty a neúspěch akce znamenaly též zniceni francouzské Velké armády, vzestup protinapoleonských stran a rozmach republikánské revoluce. Kuriózní statistika, která ukazuje rozsah katastrofálního francouzskéhoneúspěchu - v roce 1812 si vzal francouzský císař s sebou 187 600 koní, ale vrátilo se jich z ruské kampaně pouhých 1 600.

2. Vesmírná mise Apollo 16

Anketa

Co zanechal na povrchu Měsíce americký astronaut Charles Duke v roce 1972?
Nedojezený kousek šunkové pizzy, aby se při další misi zjistilo, zda někdo neujedl a mohla tak být případně ověřena existence jiné mimozemské civilizace
28,6 %
Svou stolici - astronaut to nemohl vydržet a šel vykonat potřebu za kráter
0 %
Svou rodinnou fotografii s ručně psaným vzkazem
71,4 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.
Foto: Pixabay

přistání člověka na Měsíci je věčným tématem pro konspirační teoretiky

Astronaut Charles Duke byl jedním z dvanácti lidí, kteří dokázali přistát na Měsíci. On byl podle statistik desátým z nich a zároveň nejmladších ze všech astronautů. Na měsíčním povrchu stanul ve věku 36 let. Kromě nejmladšího věku proslul ještě jedním faktem. Na povrchu Měsíce zanechal památku. Barevnou fotografii své rodiny se vzkazem na zadní straně: „Tohle je rodina astronauta Duka z planety Země. Na Měsíci přistál v dubnu 1972.“

3. Titanic

Anketa

Kolik funkčních komínů měl legendární zaoceánský parník Titanic?
Titanic měl 4 hlavní komíny
50 %
Titanic měl 3 hlavní komíny, čtvrtý byl falešný
37,5 %
Titanic nebyl vybaven žadnými komíny na odvod kouře z kotlů
12,5 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.
Foto: Pixabay

palubní lístky na Titanic stály v přepočtu na dnešní ceny zhruba 450 až 130 tisíc korun

Titanic je zaoceánským parníkem, který měl být nepotopitelným. Alespoň tak o něm psala dobová média a tak vstoupil do povědomí lidi. Plavba na něm měla být zážitkem. Zážitek to jistě byl, ale dvě třetiny pasažérů o něm nemohlo nikdy vyprávět. Nepotopitelná loď se srazila 15.dubna 1920 s ledovcem, rozlomila se a potopila. Do New Yorku se plavilo celkem 2201 lidí, včetně posádky. Zachráněno bylo jen 771. Titanic dodnes fascinuje lidi po celém světě. A každý jej hned pozná. Jedním ze symbolů lodi jsou čtyři komíny. Jenže - čtvrtý komín Titanicu byl jen maketou, přidanou proto, aby byl Titanic majestátnější a líbivější. Nicméně, i když falešný komín nesloužil k odvodu kouře z kotlů, použili jej stavitelé alespoň k vývodu ventilace a splodin z kuchyně.

4. Alexandr Veliký

Anketa

Byl makedonský král hoden svého jména i co se týče své výšky?
Zajisté, měl téměř dva metry a přízvisko Veliký získal zejména kvůli tomu, že převyšoval více než 90 procent tehdejší populace
16,7 %
Podle historiků měl zhruba metr osmdesát
16,7 %
Vůbec ne, prameny říkají, že to byl na dnešní poměry prcek se 160 cm výšky
66,6 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.
Foto: Pixabay

socha Alexandra Velikého

Alexandr Veliký byl makedonský král, který dobyl rozsáhlou říši od Řecka po Indii. Navzdory jeho jménu byla ale výška tohoto nikdy neporaženého válečníka a známého dobyvatele pouze přibližných 160 cm. Z našeho pohledu malý Alexandr však i navzdory svému vzrůstu zůstane pro své činy a životní úspěchy navždy znám jako Veliký

5. Trenérský rekord

Anketa

Jak dlouhá je rekordní celková šňůra domácí neporazitelnosti trenéra José Mourinha?
3 roky, 5 měsíců a 21 dní
25 %
6 let, 2 měsíce a 18 dní
75 %
9 let, 1 měsíc a 11 dní
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.
Foto: Pixabay

fotbal je v mnohých zemích sportem číslo jedna

José Mourinho je jednou z nejúspěšnějších a nejcharismatičtějších postav evropského profesionálního fotbalu. Kromě četných pohárových vítězství a jiných úspěchů vytvořil také působivý rekord - od začátku roku 2002 do roku 2011 neprohrál portugalský trenér ani jeden domácí zápas s žádným z klubů, které v té době trénoval. Devět let dokázal Mourinho vždy vyhrávat nebo remizovat a jeho vlastní domácí stadiony se tak stávaly v tomto období nedobytnými tvrzemi. Série definitivně skončila 2. dubna 2011, kdy jeho Real Madrid prohrál na vlastním hřišti se Sportingem Gijón 0:1. Rekordní šňůra José Mourinha vydržela neskutečných devět let, jeden měsíc a jedenáct dní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz