Hlavní obsah

Pivo každý den? Pozor na tyto 3 body

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Málokterý alkoholický nápoj je u nás tak oblíbený jako pivo. Ať už přes den k obědu, odpoledne na fotbale nebo večer s přáteli v baru, Češi zlatavý mok milují. Ne vždy je však neškodné. Kdo si myslí, že pivní břicho je jediným negativem, mýlí se.

Článek

Jistě to znáte. Zvedneme orosený pullitr a zvoláme Na zdraví. Také často slýcháme, že pití alkoholu v malých dávkách je zdraví zcela neškodné, ba naopak. A že kdo nepije s námi, pije proti nám. Tak si to pojďme trochu rozebrat a ponořit se do faktů a studií, které ukazují plusy i mínusy konzumace českého národního moku na denní bázi.

Pěkně popořadě - malé množství neuškodí? Ne. Žádné malé neškodné množství neexistuje. Světová zdravotnická organizace a různé studie již dlouho poukazují na to, že alkohol dokáže být škodlivý v jakémkoliv množství, pivo nevyjímaje. Rizika se dají jen a pouze snížit takzvaným nízkorizikovým pitím.

Ženy - 12 ml čistého alkoholu denně nebo přibližně 60 ml čistého alkoholu týdně při dodržení dvou dnů bez alkoholu týdně. Muži max. 24 ml čistého alkoholu denně nebo přibližně 120 ml čistého alkoholu týdně při dodržení dvou dnů bez alkoholu týdně. Tyto hodnoty denní spotřeby by neměly mít z dlouhodobého hlediska žádné a nebo jen omezené následky na zdravotní stav.
Německé centrum pro závislosti - Zpráva o doporučeních ohledně alkoholu

Aby ženy a muži nepřekročili výše uvedené dávky čistého alkoholu denně, měli by vypít maximálně dvě malé sklenice piva (500 mililitrů) s pěti objemovými procenty alkoholu.

Každodenní pití piva může mít své nechtěné následky. A ne každý o nich ví.

● Mozek

Existují studie, které dokazují, že pití tvrdého alkoholu vede k úbytku kognitivních funkcí a dokonce Alzheimerově chorobě. U piva nebo vína to studie neprokazují. Výzkum, zveřejněný IFL Science ale tvrdí, že pouhá půlka piva denně může v dlouhodobém horizontu vést k úbytku mozkové hmoty. Na druhou stranu, podle výzkumu z roku 2019, by pivo s vysokým obsahem chmele mohlo pomáhat snižovat zánětlivé procesy v centrální nervové soustavě.

● Ledviny

Pivo má vliv na ledviny hned několika způsoby. Ty jsou ve větším zápřahu, neboť musí vyplavit alkohol z těla. Pokud tedy pijete pivo každý den, vaše ledviny jsou daleko více namáhány. Existuje také riziko zvýšeného vysokého krevního tlaku v důsledku pravidelné konzumace alkoholu. Podle National Kidney Foundation denní konzumace alkoholu vede až k onemocněním ledvin. Pivo je diuretikum, které zatěžuje vaše ledviny. A jeho odvodňující účinek vyplavuje z těla důležité elektrolyty. Výsledkem mohou být svalové křeče, únava a pocit slabosti.

● Hmotnost

Třetí bod zná většina - každodenním pití piva můžete tloustnout. Malé pivo (0,33 litru) vám dodá v průměru kolem 150 kalorií (kcal). Pokud znáte pravidlo energetického příjmu a výdaji a umíte s tím pracovat, nemusíte se bát. Každopádně každé velké pivo vám přidá spoustu prázdných kalorií k vašemu dennímu součtu a to může způsobit, že vaše váha prostě stoupne. Riziko přibírání na váze sebou nese i fakt, že i mírná konzumace alkoholu může podle studie z roku 2017 povzbudit vaši chuť k jídlu.

Existují ale i veskrze pozitivní stránky každodenního piva. Podle studie z června 2022 prý pivo pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Výzkum publikovaný v Journal of Agricultural and Food Chemistry probíhal čtyři týdny na 19 zdravých mužích. Ti byli rozděleni do dvou skupin a každý den museli vypít jedno malé pivo. Tato umírněná konzumace podle vědců pomohla zvýšit rozmanitost střevních bakterií a tím i zdraví střev. Ukázaly to testované vzorky krve a stolice, odebrané před a po experimentu a také rozbor bakterií ve střevech.

Pivo je prostě poklad ale jak se říká, nic se nemá přehánět. Studie ukazují jak ty negativní, tak ale i ty pozitivní účinky a následky. Pivo na chuť a s mírou, proč ne. Ale denní pití, nedej bože až do opilosti, to nejen že ničí zdraví, ale i vztahy, sociální vazby, pracovní návyky, školní prospěch a prostě - celou osobnost člověka.

Zdroje:

Další prameny: Gesundheitsinformation.de, thebmj, ​Current Alzheimer Research​, National Kidney Foundation, Appetite, Journal of Agricultural and Food Chemistry: „Impact of Beer and Nonalcoholic Beer Consumption on the Gut Microbiota: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial“, Nature Communications: „Associations between alcohol consumption and gray and white matter volumes in the UK Biobank“, IFL Science

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz