Hlavní obsah

Po 7 divech starověkého i novodobého světa hurá domů - 7 divů České republiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

I naše malá země v srdci Evropy má co nabídnout. V roce 2007 proběhla v České republice anketa, kde lidé sami vybrali našich domácích 7 divů. Vybíralo se z 30 adeptů a do ankety došlo více než 1 milion 200 tisíc platných hlasů. A zde jsou výherci…

Článek

1. Karlův most

Foto: Pixabay

uprostřed mostu býval domek, ve kterém se jednalo o ukončení švédského obléhání Prahy a ve kterém bylo podepsáno příměří i konečná mírová smlouva

Česká legenda mezi mosty. Jde o nejstarší kamenný most přes Vltavu a druhý nejstarší dochovaný most v republice vůbec. Dokončen byl v roce 1402 a nenechal ho stavět nikdo jiný, než český král a císař Svaté říše římské Karel IV. Původně se Karlův nejmenoval, lidé mu říkali Kamenný a nebo Pražský. Své dnešní jmeno získal až v roce 1870. Most je přes půl kilometru dlouhý, třikrát lomený a zdobí jej 30 soch a sousoší. Jde o jednu z nejnavštěvovanějších památek u nás. V anketě získal 106 601 hlasů.

Anketa

Nedaleko českých hranic je ještě jeden Karlův most, který nechal postavit jiný český král, Karel VI. Kde se nachází?
V Bratislavě
0 %
V Krakově
12,5 %
V Norimberku
87,5 %
Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

2. přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně

Foto: Karel Beneš/CC BY 2.5/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dlouhe_strane_horni_nadrz.jpg#mw-jump-to-license

letecký snímek horní nádrže s horou Praděd v pozadí

Stavba vodní elektrárny začala v CHKO Jeseníky roku 1978. Proti její výstavbě zpočátku lidé protestovali a její stavba se z různých důvodů protahovala. Plně do provozu se dostala až v roce 1996. Skládá se ze 2 nádrží, horní a spodní a provoz elektrárny jako takový je schován pod zemí, jelikož se nachází v chráněné krajinné oblasti. Jde o největší vodní elektrárnu u nás s největším spádem a zároveň o největší reverzní vodní turbínu v Evropě. Lidé ji nakonec vzali na milost. Pořádají se zde exkurze. Ročně ji navštíví kolem 60 tisíc turistů. Se 105 603 hlasy získala druhé místo mezi 7 českými divy.

Anketa

V roce 2017 oslavila elektrárna svého jubilejního návštěvníka. Kolikátý byl?
Návštěvník číslo 100 tisíc
0 %
Návštěvník číslo 500 tisíc
0 %
Návštěvník miliontý
100 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

3. Pražský hrad

Foto: Pixabay

rozloha Pražského hradu je více než 70 000 metrů čtverečních

Symbol nejen Prahy, ale i české státnosti, netřeba více představovat. Každý jej zná. Podle Guinnessovi knihy rekordů jde o největší starobylý obývaný hrad a souvislý hradní komplex na světě. Vládci českých zemí jej obývají již od devátého století. Je větší než světoznámý Windsor. V hradním komplexu jsou skvosty jako Katedrála svatého Víta, Jelení příkop či Vladislavský sál. Jsou zde uloženy korunovační klenoty a odpočinek tu našli čeští patroni a světci, například svatý Václav, Vít nebo Jan Nepomucký. Od roku 1918 sídlí na Pražském hradě prezident země. Památka je zapsaná na Seznamu kulturního dědictví UNESCO a ročně ji navštíví kolem jednoho a půl miliónu lidí. Se získanými 99 509 hlasy získal Pražský hrad třetí místo mezi 7 českými divy.

Anketa

Pod Pražským hradem se nachází:
Jeskyně, ve které podle pověsti hoří věčný oheň
25 %
Bývalá nacistická továrna na výrobu leteckých bomb
12,5 %
Trasa metra, která je jen pro privilegované a spojuje Pražský hrad s Ruzyní a Valdštejnským palácem
62,5 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

4. Karlštejn

Foto: Pixabay

Karlštejn na svůj zápis na Seznam světového dědictví UNESCO stále ještě čeká

Další ze skvostů z doby Karla IV. Karlštejn je druhým nejnavštěvovanějším hradem a čtvrtou nejnavštěvovanější památkou v rámci České republiky. Vystavěn byl ve čtrnáctém století a jednu dobu sloužil jako úschovna pro české korunovační klenoty. Na konci Třicetileté války byl hrad dobyt Švédy a od té doby postupně chátral. Změna k lepšímu přišla až s přelomem osmnáctého a devatenáctého století, kdy se započalo s opravami i díky národnímu obrození a darům císaře Františka I. Veřejnosti se otevřel v roce 1905 a od té doby je přístupný nepřetržitě. Karlštejn získal v anketě celkem 98 065 hlasů.

Anketa

Na Karlštejn ženy...
...nesměly vůbec
55,6 %
...mohly, ale nesměly vstoupit do kaple ve Velké věži
33,3 %
...směly - ostatně, zkuste ženám něco zakázat
11,1 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

5. hotel a televizní vysílač na Ještědu

Foto: Pixabay

lidé v roce 2006 upletli pro vysílač 3 a půl kilometru dlouhou šálu

Hotel a vysílač na Ještědu je kulturní památkou, která byla postavena v letech 1963 až 1973 na místech, kde dříve stála horská chata, která ovšem shořela. Zpočátku panovaly spíše rozpačité pohledy na stavbu, lidé se báli, aby vysílač příliš nenarušil ráz krajiny. Nakonec se ale dílo podařilo a Ještěd se stal dominantou svého okolí. Jak je z názvu jasné, jde o hotel a televizní vysílač v jednom. Využívají jej i mobilní operátoři. Vysílač je dokonce zobrazen i na vlajce Libereckého kraje. Získal ocenění stavba 20. století. Na Ještěd dříve jezdila lanovka, která je ovšem od nehody v roce 2021, kdy po pádu jedné z kabin jeden z cestujících zemřel, uzavřena. V dubnu 2024 schválila rada města novou variantu lanovky a počítá se s jejím obnovením. Optimistické předpovědi mluví o roce 2029. Vysílač a Ještěd k sobě patří. Jde zřejmě o jedinou horu a stavbu na světě, která má vlastní vlajku a hymnu. V anketě 7 divů Česka poslali lidé Ještědu 85 764 hlasů.

Anketa

Co se stalo se šálou pro Ještěd?
Byla ukradena ještě v témže roce
20 %
V roce 2008 byla rozstříhána na malé kousky a ty byly poté vydraženy v aukci - výtěžek šel do státního rozpočtu
40 %
V roce 2007 z ní módní návrháři vytvořili bikiny, do kterých věž oblékli
40 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

6. zámek v Hluboké nad Vltavou

Foto: Pixabay

Hluboká láká k romantickým procházkám

Zámek Hluboká vznikl na místech, kde původně stával hrad Fronburg. Ten nechal v devatenáctém století kníže Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu strhnout a vybudoval Hlubokou, jak ji známe dnes. Kníže se totiž právě vrátil z korunovace britské královny a byl doslova nadšen z Windsoru. Novogotická stavba se ovšem nelíbila všem, mnozí odborníci ji vnímali jako kýč a pouhou napodobeninu. Schwarzenbergové přišli o zámek po druhé světové válce na základě zákona Lex Schwarzenberg a Benešových dekretů, třebaže poslední majitel vydatně přispíval na československé opevnění, podporoval Benešovu exilovou vládu v Londýně a sám v roce 1939 emigroval z republiky, neboť odmítal spolupracovat s nacisty. Vlastníkem zámku je Česká republika. Hluboká je dodnes vybavena bohatými interiéry i soukromými předměty Schwarzenbergů. Nabízí 6 vyhlídkových tras a ročně ji navštíví na 300 tisíc turistů. V anketě získala 81 444 hlasů.

Anketa

Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu se neproslavil jen přestavbou Hluboké. Jen kousek od ní založil veřejné lesnicko-lovecké muzeum na zámečku Ohrada. Čím je unikátní?
Jde o druhé nejstarší muzeum v Čechách po Národním muzeu, čtvrté nejstarší v ČR a dle některých zdrojů dokonce nejstarší muzeum na světě s touto tématikou
75 %
Tamní souvislý areál má rozlohu 10 ha, což z něj činí největší muzejní areál v celé republice
25 %
Unikátní sbírkou minerálů čítající 6000 exponátů
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

7. historické centrum Českého Krumlova

Foto: Pixabay

město je oblíbenou zastávkou pro vodáky, kteří sjíždí Vltavu

Český Krumlov je menším městem v Jihočeském kraji, kde žije zhruba 13 tisíc obyvatel. Na první pohled nic neobvyklého. Ovšemž jen do té doby, než jej navštívíte. Jeho centrum je neskutečné. V minulosti byl Krumlov sídlem mnoha mocných českých rodů, které si daly záležet, aby město ukazovalo na jejich věhlas a dobře je reprezentovalo. Však také skoro všude můžete vidět jejich erby. Centrum a systém ulic jsou od vzniku města takřka v nezměněné podobě. Zdobené domy, památky jako budova radnice, Kaplanka nebo morový sloup, lákají k návštěvě stejně tak, jako další zajímavosti. Těmi jsou například části Latran a Plešivec se svojí synagogou, zámek se svým chovem medvědů s více než 400 letou tradicí, mnoho muzeí a podobně. Český Krumlov žije též kulturou a tak můžete navštívit mnoho akcí. Neopomeňme ani technický zázrak - Otáčivé hlediště. Český Krumlov se probojoval do sedmičky s 80 796 hlasy.

Anketa

Český Krumlov byl zařazen do jednoho seznamu - do kterého?
Seznam Bratrstva medvědů
0 %
Seznam nejlidnatějších měst Evropy
0 %
Seznam nejpohádkovějších měst Evropy
100 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Anketa byla po přepočtu hlasů finálové sedmičky zveřejněna a poté prodloužena ještě o jeden týden s tím, že všech sedm finalistů začne znovu od nuly a vybere se absolutní vítěz. Do této nadstavby přišlo téměř 31 tisíc platných hlasů. Absolutním vítězem ankety se nakonec stala vodní elektrárna s 13 555 hlasy, druhý byl vysílač s hotelem na Ještědu a finálovou trojici uzavíral Pražský hrad.

(1. v Norimberku, 2. milióntý, 3. jeskyně s věčným ohněm, 4. nemohly jen do Velké věže, 5. vznikly elegantní bikiny, 6. druhé nejstarší muzeum v Čechách, 7. seznam nejpohádkovějších měst Evropy)

Anketa

Který z českých sedmi divů je vítězem pro vás?
Pražský hrad
35,7 %
Karlův most
14,3 %
Český Krumlov
7,1 %
Hluboká
7,1 %
Ještěd
14,3 %
Dlouhé stráně
0 %
Karlštejn
21,5 %
Celkem hlasovalo 14 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz