Hlavní obsah
Cestování

7 divů starověkého světa jsme probrali, teď 7 divů moderního světa - a co české divy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

New Open World Corporation uspořádala v roce 2007 soutěž, v níž hlasovalo více než 90 milionů lidí a bylo vybráno nových 7 divů světa. Soutěž měla své odpůrce, proti bylo například i UNESCO. Zde je 7 divů světa moderní doby podle výsledků ankety.

Článek

1. Skalní město Petra

Foto: Pixabay

skalní město Petra

Ve starověku známé jako Raqmu, Rekem, Selá nebo také Mojžíšovo údolí. Jordánský skvost překvapuje svou architekturou, vytesanou přímo do skály a velmi pokročilým systémem vodních trubek, který byl postaven v roce 312 př.nl. V dobách největší slávy zde žilo až 30 tisíc obyvatel. Petra těžila z výborné polohy. Byla totiž křižovatkou obchodních cest. Blahobyt ale netrval věčně. Po roce 661 se začaly obchodní trasy měnit, centrum zájmu se přesunulo jinam, navíc přišla mohutná zemětřesení. A tak město opustili obyvatelé. Petra byla ve 12. století využívána křižáky. Dál už její tajemství střežili jen beduíni. Pro Západ byla znovuobjevena až v roce 1812. Roku 1985 byla zapsaná do seznamu UNESCO. Petra je velmi oblíbeným turistickým cílem.

2. Tádž Mahal

Foto: Pixabay

stavba má symbolizovat krásu a věčnou lásku

Tento monument je opravdovým symbolem Indie. Nechal jej postavit vládce Šáhdžahán na počest své ženy Mumtáz Mahal, která zemřela při porodu jejich 14. dítěte. Kombinuje islámské, perské, indické a turecké prvky, dominantním prvkem je mramor. Pomník je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a ročně jej navštíví až 10 miliónů turistů. Podle legendy byl panovník stavbou natolik okouzlen, že všem stavitelům nechal po dokončení usekat ruce, aby už nikdy nemohli postavit nic tak krásného a pocta jeho manželce tak byla navždy jedinečná.

3. Machu Picchu

Foto: Pixabay

původní název je neznámý a tak se jmenuje podle blízké hory

Incké město Machu Picchu se nachází v oblasti Cusco v Peru a tyčí se na vrcholu hory ve výšce 2 430 metrů nad mořem. Bylo údajně postaveno pro inckého vládce Pachacutiho, nicméně pravý účel města na vrcholu hory nebyl nikdy vědecky prokázán. Skládá se ze dvou částí, městské a zemědělské, které byly od sebe odděleny zdí. Nejznámějšími památkami jsou budovy Intihuatana, Chrám Slunce a Síň tří oken. Machu Picchu oproti jiným inckým městům nebylo podle historiků nikdy objeveno španělskými dobyvateli a tak jej nečekal osud mnoha jiných - tedy vykradení a poničení. Jeho zánik je tak nejasný a existují 4 teorie - vyvraždění obyvatelstva španělskou armádou (což se vzhledem k neponičenému stavu, žádné zmínce ve španělských kronikách a tvrzení historiků jeví jako nepravděpodobné), vymření obyvatelstva na některou z četných epidemií, opuštění města kvůli nedostatku zdrojů a též se spekuluje o náboženských důvodech. Machu Picchu je na seznamu UNESCO a jde o jednu z největších turistických atrakcí v Jižní Americe.

4. Pyramida v Chitzén Itzá

Foto: Pixabay

při západu slunce během jarní a podzimní rovnodennosti vyniká hra světla a stínu - po bocích pyramidy se plazí hadi (jde o stíny soch hadů po stranách schodišť)

Chrám ve tvaru pyramidy, postavený na počest boha Kukulkána, byl slavnostním místem mayské civilizace. Nachází se na místě nejznámějšího a nejdochovalejšího mayského města Chitzén Itzá na území dnešního Mexika v Yucatánu. Kukulkánova pyramida je oproti těm egyptským vybavena schodišti, ty jsou na každé ze čtyř stran a mají spolu se stavbou na samém vrcholu pyramidy dohromady přesně tolik schodů, kolik dnů ma legendární mayský sluneční kalendář. Podle pověsti dal právě tento bůh lidstvu kakaové boby a čokoládu. Ve městě jsou ještě další světoznámé památky, jako Velké hřiště nebo například Chrám lebek. Mayské město přiláká každoročně přes dva a půl miliónu turistů. Ať už pro své památky, mayskou kulturu nebo kvůli zájmu navštívit místa, kde bylo údajně obětováno neskutečné množství krve a lidí, jak je o mayské civilizaci všeobecně známo.

5. Velká čínská zeď

Foto: Pixabay

ve zdech zdi jsou údajně zazděna těla mrtvých stavitelů z druhého století před naším letopočtem

Necelých 21 200 kilometrů dlouhá zeď, počítáme-li i s nově objevenými zbytky, slepými rameny a odbočkami, byla postavena na ochranu hranic Čínské říše před nájezdy nepřátel. Jde o nejdelší stavbu na světě. Zdi se přezdívá Dračí hřbet nebo Kamenný had. Opevnění v podobě zdi je vybaveno strážními věžemi, kterých je až 25 tisíc, dále také dalšími prostory, jako jsou ubikace pro vojáky nebo sklady. Impozantní stavba je zapsaná na Seznam světového dědictví UNESCO už od roku 1987. O zdi koluje mýtus a to ten, že je údajně vidět z Měsíce. To však není možné. Nicméně lze stále ještě zpozorovat z nízké oběžné dráhy Země.

6. Socha Krista Spasitele

Foto: Pixabay

v roce 1981 navštívil Krista Spasitele papež Jan Pavel II. u příležitosti 50. výročí sochy

30 metrů vysoká socha ve stylu Art Deco na hoře Corcovado se stala symbolem Ria de Janeira, Brazílie i poutním místem turistů a oslavou náboženství. Obří Kristus má chránit město a nabízet náruč každému, kdo v něj věří. Byl slavnostně otevřen v roce 1931 a jeho stavba byla financována sbírkou mezi věřícími. Následujících šedesát let si socha držela prvenství mezi nejvyššími sochami Ježíše na světě, pak byla v roce 1994 sesazena Ježíšem v Bolívii a překonal ji v roce 2009 ještě další Kristus, ten v Polsku. Přesto je ten brazilský nejznámější.

7. Koloseum v Římě

Foto: Pixabay

ve středověku bylo Koloseum využíváno i jako hřbitov

Jedná se o nejznámější budovou v italské metropoli. Byla to největší stavba svého druhu v celé Římské říši a byla postavena v 1. století. Odhaduje se, že se sem mohlo vejít až 80 000 lidí, kteří mohli sledovat vše - od dramat, přes gladiátorské zápasy až po námořní bitvy. Jiné zdroje uvádí maximální kapacitu okolo 50 tisíc lidí. Koloseum se původně vůbec nenazývalo Koloseem. Starověký svět jej znal jako Flaviovský amfiteátr. Vedle něj stála socha císaře Nera, později předělána na boha Hélia a dále různě modifikovaná podle toho, který císař zrovna vládl. Coliseus, tedy římské označení sochy - použité i ve výroku „dokud stojí kolos, stojí i Řím“ - pak dalo jméno i samotnému amfiteátru. Socha již dávno nestojí, připomíná ji jen podstavec vedle Kolosea, ale její jméno v podobě vedle stojící arény, již zůstane nesmrtelné.

Nově vybrané divy světa jsou stejně tak krásné a impozantní, jako bývaly ty původní. Po celém světě jsou nádherné výtvory lidské činnosti, které stojí za to vidět, navštívit, obdivovat. I v naší malé České republice máme čím se pochlubit. Ve třetím pokračování se tak pokusíme vybrat 7 divů České republiky…

Anketa

Který ze sedmi nových divů světa je pro vás ten nejlepší?
Římské koloseum
6,6 %
Mayské město Chichén Itzá
3,3 %
Socha Krista Spasitele
6,6 %
Velká čínská zeď
18 %
Incké město Machu Picchu
14,8 %
skalní město Petra
32,8 %
indický Tádž Mahal
17,9 %
Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz