Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Práskni svého krtka (a ježka taky)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Od dvacátého do třicátého září běží v Německu kampaň na sledování ježků a krtků v přírodě. Němci je prostě budou „udávat“ online.

Článek

Ježci a krtci žijí v parcích, na zahradách, v blízkosti člověka, a přesto je vídáme zřídka. Od 20. do 30. září tak Němci spouští otevřený online registr, kam budou naši sousedé hlásit výskyt těchto dvou zvířat. Viděli jste ježka? Spatřili jste krtka? Tak šup ho udat.

Německý svaz ochrany přírody, Leibnizův institut a další organizace se spojily a zahájily už vloni kampaň, jejímž cílem je získat informace o populační situaci pod názvem „Německo hledá ježky a krtky“. Cílem je mít možnost dlouhodobě pozorovat výskyt a rozšíření těchto dvou savců.

Registrační období je vždy na jaře a na podzim. V současné době je totiž ideální čas na pozorování ježků na zahradě a v parcích. Momentálně bývají hodně čilí, neboť si dělají zásoby tuku na zimu. Na ježčí populaci má ale negativní vliv všeobecný úbytek hmyzu, zabírání zelených ploch, silniční doprava a třeba i robotické sekačky. Populace těchto zvířat v Německu klesá a ježek se tak dostal dokonce na tzv. Varovný list, což je seznam živočichů, kteří jsou kvůli rozličným důvodům jen kousíček od zapsání do Červeného seznamu ohrožených druhů.

Ježek se umístil na první příčce v každoročním žebříčku Německé nadace pro divokou zvěř a je tak držitelem titulu Zvíře roku 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz