Hlavní obsah
Cestování

Pravidla pro tekutiny znovu zpřísněna - na co je třeba opět dávat při kontrole na letišti pozor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V roce 2006 zavedla EU kvůli obavám z kapalných výbušnin přísná pravidla pro tekutiny v příručních zavazadlech pro cestující v letecké dopravě. Nová generace skenerů přinesla uvolnění. Nyní se podmínky opět zpřísní.

Článek

Od 1. září opět dochází ke zpřísnění pravidel o tekutinách v příručních zavazadlech na letištích v EU. Cestujícím bude umožněno převážet tekutiny pouze v malých nádobkách do 100 mililitrů, které navíc musí být zabaleny v průhledném plastovém sáčku o maximálním objemu jeden litr.

Důvodem pro opětovné zostření předpisů jsou pochybnosti EU o spolehlivosti nových skenerů zavazadel, které využívají technologii počítačové tomografie (CT), známou například z nemocnic, a které se začaly nasazovat na mnohých evropských letištích.

Tyto skenery dokáží vytvořit trojrozměrné obrázky obsahu příručního zavazadla během několika sekund, díky čemuž se předpisy o tekutinách zdály zbytečně striktní, a tak bylo toto pravidlo (zavedené v roce 2006) na takto vybavených kontrolních stanovištích zrušeno. I větší láhve a nádoby mohly zůstavat v příručních zavazadlech a cestující nebyli omezeni pravidlem 100ml.

Tomu je ale prozatím konec - minimálně do té doby, než se odstraní všechny pochybnosti o bezchybné funkčnosti nových CT skenerů.

Podle nového nařízení EU jsou opět regulovány větší obaly, přičemž nádoby do 100 mililitrů mohou zůstat v příručním zavazadle a nemusí se samostatně vybalovat. V kufru mohou zůstat i elektronická zařízení. Na kontrolních místech s konvenčními skenery se nic nemění, zde k rozvolnění pravidel nedošlo.

Léky a tekutá dětská výživa jsou vyjmuty z pravidel, týkajících se tekutin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz