Hlavní obsah

Proč by muži měli mít 21 ejakulací za měsíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sex je zdravý. Zvlášť, je-li dosaženo vrcholu. Prospívá jak fyzickému zdraví, tak psychické pohodě. Studie to potvrzují. Ideální je prý pro muže mít kolem 21 ejakulací za měsíc. I jako prevence před smrtelnou nemocí.

Článek

Sexuální abstinence může mít negativní dopady na zdraví. U mužů hrozí pokles hladiny testosteronu. Z dlouhodobého hlediska může dokonce atrofovat erektilní tkáň v penisu a hrozí jeho dysfunkce. Naopak pravidelná ejakulace, ať už při sexu nebo onanii, má pozitivní vliv na hladinu testosteronu a duševní zdraví – a může také výrazně snížit riziko vzniku rakoviny prostaty.

V dlouhodobé studii vědci zjistili, že muži, kteří od 20 let ejakulovali alespoň 21krát za měsíc, měli o 19 procent nižší riziko rakoviny prostaty než ti, kteří neejakulovali více než sedmkrát.

Jednalo se o studii Harvardské univerzity s více než 30 000 testovacími subjekty, které byly sledovány po dobu 40 let. Vědci proto měli k dispozici údaje o všech rakovinách prostaty, které proběhly u testovaných mužů a také informace o jejich sexuálním životě.

Studie dospěla k závěru, že u subjektů, které často měly sex nebo masturbovaly, bylo méně pravděpodobné, že jim bude diagnostikována rakovina prostaty, ve srovnání s jejich méně sexuálně aktivními vrstevníky.

Vědci v závěrech teto studie říkají, že když lidé častěji masturbují, tak se škodlivé, potenciálně rakovinotvorné látky vyplavují častěji a důkladněji. Tím mají méně času na vytváření škodlivých procesů v lidském těle.

Tím ovšem zdravotní přínosy nekončí. Pravidelná ejakulace stimuluje imunitní systém. Též zlepšuje kvalitu spánku. Sexem nebo masturbací se navíc uvolňují endorfiny, tzv. hormony štěstí a zároveň se vyplavuje méně stresového hormonu kortizolu. Proto údajně ejakulace dokáže předcházet i depresím. Už samotný sex má v tomto ohledu blahodárný účinek a je dokázáno, že muži, kteří často masturbují, jsou sebevědomější a spokojenější.

Statistiky říkají, že muži do 25 let věku masturbují v průměru desetkrát za měsíc. S přibývajícím věkem a v rámci partnerských vztahů se frekvence obvykle snižuje. Proto by meta 21 ejakulací za měsíc (a je jedno zda dosažených sexem nebo onanií nebo obojím) neměla být brána jako směrodatná. Člověk by se měl řídit svými potřebami a jak se říká, nic se nemá přehánět, pokud to tak necítíte. Takže - pokud je pro vás 21 orgasmů měsíčně až moc, hlavně buďte v pohodě a žádný stres. Protože se stresem nemůže být vašemu zdraví prospěšná ani ta nejkrásnější věc na světě. A mezi ně milování bezesporu patří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz