Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajina předběhla EU - čas mění naposledy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V EU se země nedokáží dohodnout, a tak bylo ukončení střídání letního a zimního času několikrát odloženo. Ukrajinci letos mění naposledy.

Článek

Ručičky na hodinách přetáčíme dvakrát ročně. V březnu o hodinu dopředu a v říjnu o hodinu zpět. Letos dojde ke změně času z letního na zimní 27. října 2024. Ručička se vrátí - ve tři ji dáme zpět na dvojku. A díky tomu si dopřejeme o hodinu delší spánek.

Od roku 2018 byly snahy v Evropském parlamentu prosadit toto každoroční pendlování ručičkou. Evropská komise tedy navrhla zrušení střídání času během následujícího roku. To se však nepodařilo a rozhodnutí bylo odsunuto na rok 2021. Během covidové krize pak nebyl prostor na jiné kroky, navíc státy EU se nedokáží domluvit, který z časů zachovat, a tak se další pokračování ságy „Společný čas v EU“ očekává až od roku 2026.

A tak se stalo, že Evropskou Unii předběhla Ukrajina. V červenci totiž provedla změnu zákona a nastavila jako standardní čas ten zimní, též známý jako SEČ - tedy středoevropský čas. V realitě to znamená, že Ukrajinci přeřídí své hodiny nyní v říjnu a v březnu příštího roku už je žádné točení ručičkou nečeká.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/ukrinform/cesky/zprava.php?id=1254353

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz