Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinským SPZ končí platnost: Buď budete mít německé, nebo nejezdíte, řekli Němci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ukrajinci, kteří doposud jezdili v Německu se svými domovských poznávacími značkami podle zvláštních předpisů, mají útrum. Od 1.10. končí výjimka, kterou využívali a musí tak svá auta přihlásit na německé poznávací značky. Bez výjimky.

Článek

Německo vydalo po začátku rusko-ukrajinské války několik výjimek a zvláštních předpisů pro ukrajinské uprchlíky, aby jim ulehčilo život v nové zemi. Jedna z výjimek ale končí k poslednímu září a Ukrajinci tak musí reagovat, jinak nebudou smět nadále řídit na území státu své automobily.

V Německu platí povinnost přihlásit své vozidlo do německého registru, mít zákonné pojištění a přihlásit se k silniční dani, pokud v zemi pobýváte nad určitý počet měsíců. Ukrajinci, kteří utekli před válkou a hledali tak dočasné bydlení, dostali od Němců výjimku a na základě zvláštního předpisu nemuseli svá auta přeregistrovávat.

To však již nadále neplatí. Platnost výjimky končí a od 1.10. tak musí ti, kteří žijí v Německu déle než rok, nechat své automobily zaregistrovat a nechat si vyměnit své ukrajinské poznávací značky za německé. Dále platí povinnost registrovat vozidlo na celním úřadu. Pokud splní podmínky, budou jejich auta osvobozena od celních poplatků jako tzv. relokační zboží. Všechna ukrajinská vozidla tak musí být v registrech, pojištěna a být přihlášena k silniční dani, kterou platí každý majitel automobilu v Německu.

Spolkové ministerstvo dopravy zatím nevydalo žádné prohlášení o předpokládaném počtu nových registrací. Každopádně - kdo tak neučiní, riskuje postih. Na německých komunikacích nelze používat vozidlo, které není registrováno. Používání ukrajinských SPZ pro auta, která je dle ukončené výjimky již nesmí mít, bude bráno jako porušování zákona.

Zdroj https://www.auto-motor-und-sport.de/verkehr/ab-1-10-2024-ukraine-autos-brauchen-deutsche-kennzeichen/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz