Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Úsměvná lekce němčiny (2) - nejlepší kompliment? Ach ty žloutku!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V sérii Úsměvných lekcí němčiny si budeme představovat známá i neznámá slovní spojení, kterými dokáže německý jazyk pobavit, překvapit a kolikrát i šokovat. Dnes se zaměříme na to jak říct, že je něco (nebo někdo) opravdu nejlepší.

Článek

Představte si situaci:

Je víkendový večer, naprostá chvíle pohody a relaxu. Ležíte v obýváku na gauči. Na stole před vámi na tácech ty nejlepší pochoutky, které máte rádi. V televizi hraje váš oblíbený film. Moc jej ale nevnímáte, protože jste v objetí se svou milovanou polovičkou. Natáhnete se pro sklenku dobrého vína, napijete se, podíváte se vzájemně do očí. Je vám tak krásně. Vaše polovička se k vám nakloní, políbí vás na rty a pak se vám podívá přímo do očí. Usměje se. Pak se vám schoulí na hruď, obejme, stiskne a ze rtů vypustí vyznání největší …Ty žloutku…

Asi by to jednoho v našich končinách až překvapilo. Možná byste se začali smát, možná byste se odtáhli s nevěřícím pohledem, možná byste jen odpověděli Cože? Žloutku?

U našich německojazyčných sousedů je to ale běžný kompliment. Opravdu!

V německém jazyce se fráze „Das Gelbe vom Ei“ používá k vyjádření něčeho, co je opravdu skvělé, co je opravdu dobré, vlastně - to nejlepší.

Stejně tak, jako je žloutek to nejlepší z vajíčka. Je to vlastně jednoduché a logické. Ehm, tedy pro ty, co opravdu upřednostňují žloutky, protože „bílkožroutů“ je také dost.

Samozřejmě se fráze netýká jen a pouze oslovení mezi lidmi. „Das Gelb vom Ei“ je to nejlepší ze všeho. Ta nejlepší volba v jakékoliv oblasti. Ať jde o lidi, věci či výběr čehokoliv.

Ovšem pozor na skryté „nicht“ - pak to značí pravý opak. Ne že by daná věc byla naopak ta nejhorší na světě, ale prostě pokud něco „není úplně to žluté z vejce“, není to jednoduše to nejlepší a je co zlepšovat.

Takže - až dnes budete objímat své miláčky, děti, kohokoliv, koho máte rádi, nebojte se říct: Ty jsi můj žloutek :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz