Hlavní obsah
Právo a státní správa

Velká změna u policejních kontrol - očekává se boj o rozšířené kompetence německé policie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V Německu vás policie bez konkrétního důvodu nesmí kontrolovat nebo dokonce prohledávat. Plánovaný bezpečnostní balíček vlády zahrnuje velké změny. Po těch volaly německé policejní odbory už v minulých měsících a po útoku v Solingenu obzvlášť.

Článek

V současnosti je to tak, že německá policie může kontrolovat a prohledávat osoby na veřejnosti jen v těch případech, kdy dochází k protiprávní činnosti a nebo má důvodné podezření na její možné páchání. Jediné výjimky, kde ke kontrolám bez konkrétního podezření může docházet, jsou například významné události či preventivní kontroly v rámci zajišťování bezpečnosti na hranicích, na nádražích, letištích a podobně.

Foto: Pixabay

Jenže bezpečnostní situace se u našich sousedů neustále zhoršuje. Denně dojde podle statistik až ke 30 napadením nožem a po nedávném útoku v Solingenu tak nabraly hlasy, volající po větších pravomocích policie, na síle.

Vláda vyslyšela tato volání, zejména od policejních odborů a spolků a spolu se zpřísňujícími pravidly ohledně držení a nošení nožů, předloží parlamentu i návrhy, které posílí německou policii.

Součástí bezpečnostního balíčku tak jsou i nová pravidla pro kontroly. Policisté by tak nově měli mít možnost zastavovat, vyslýchat a prohledávat občany takzvaně bez důvodu. A tyto pravomoci by měly přejít i na jednotlivé policejní sbory jednotlivých spolkových zemí.

Foto: Pixabay

Proti rozšiřování policejních pravomocí se staví některé lidskoprávní organizace a spolky. Ostře se proti nim vymezila Společnost pro občanská práva, která uvedla, že stávající forma kontrol obyvatelstva je dostačující a že její rozšíření povede k větší stigmatizaci kontrolovaných. Obává se totiž, že policisté zaměří svou pozornost hlavně na cizince a uprchlíky. Dále tvrdí, že se lidé raději začnou stahovat z veřejného prostoru, aby nemuseli snášet bezdůvodné kontroly a že jdou takto navrhované možnosti policie nepřiměřené.

Bezpečnostní balíček je zatím jen legislativním návrhem, který však už teď vyvolává mnoho kritiky a bouřlivých diskuzí. Zda bude přijat jako celek a nebo budou použity jen některé jeho části, je zatím nejisté.

Zdroj k požadavku policejních odborů https://www.tagesschau.de/inland/innenpolitik/faeser-messerverbot-102.html, zdroj k vládnímu balíčku https://www.chip.de/news/Grosse-Aenderung-bei-Polizeikontrollen-Ampel-plant-anlasslose-Durchsuchungen_185495352.html, zdroj k vyjádření Společnosti pro lidská práva https://freiheitsrechte.org/themen/freiheit-im-digitalen/polizeigesetze

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz