Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko, pro tebe všecko? Babišovo ANO ani neví, jak vypadá česká vlajka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kampaň ANO, vlastní screenshot

Vlajka na pravé tváři (z pohledu čtenáře nalevo) Andreje Babiše a Kláry Dostálové je v rozporu se zákonem.

Letošní politické kampaně opět vyhrávají vlastenecky. Dvě hlavní politické síly v zemi operují s vlajkami – jedna s ruskou, druhá s českou, ale ve špatném tvaru.

Článek

Vedle jazyka, kterému se věnuji obyčejně, je jedním ze státních symbolů i vlajka – proto bych tentokrát rád udělal žánrovou odbočku.

Zatímco SPOLU straší před ANO a jeho údajnou tendencí stranit Rusku, nejsilnější opoziční strana staví v kampani na hesle „Česko, pro tebe všecko“, ale přitom ani neví, jak česká vlajka vypadá – na jedné tváři ji má totiž zrcadlově obrácenou, což je v rozporu se zákonem (č. 352/2001 Sb. o užívání státních symbolů České republiky).

Jediný správný tvar české vlajky ve vodorovné poloze je žerďový modrý klín (trojúhelník) zleva vsunutý mezi červený spodní a bílý vrchní pruh.

Co na to MVČR

Zní to celkem jasně, ne? Ale jelikož v tom někteří stále „plavou“, včetně těch s ambicemi naši zemi vést, připomeňme si ještě výklad Ministerstva vnitra ČR – kdyby to přece jen někdo stále nechápal.

„Při vodorovném umístění směřuje modrý klín vpravo při čelním pohledu na objekt, na němž je vlajka umístěna; bílá barva je vždy nahoře,“ stojí na webu MVČR.

Snad už je to, Andreji a Kláro, jasné.

A kdybyste náhodou chtěli vlajku umístit svisle, je to trochu zapeklitější. Bílá barva je totiž vlevo a modrý klín směřuje seshora dolů (nikdy nahoru!) – pokud by se vám to náhodou hodilo.

Jak by dopadl dvojramenný kříž

Kdo za tu chybu můžu? A měl by Andrej Babiš vlajku správně, kdyby to byla ta s dvojramenným křížem, tedy slovenská? A jak je možné, že tak exponovaní politici ví o státních symbolech méně než běžný hokejový fanoušek?

A ještě mě napadá jedna otázka – Česko, pro tebe všecko? Opravdu? No odpovězte si sami.

Státním symbolům zdar!

P.S.: Tento dokument nejen o státních symbolech opravdu stojí za zhlédnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz