Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jen hlupák používá slova, kterým nerozumí. Navíc pak skončí na paškále

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gerd Altmann, Pexels.com

Ověřujte význam slov, než je použijete. Vyhnete se trapné situaci.

Použili jste někdy frázi „vzít si někoho na paškál“? A víte, co to znamená? A co je to paškál? A jak souvisí se Štěpánem Kozubem? Pojďme k těmto otázkám doplnit odpovědi.

Článek

Tento článek je o tom, že bychom neměli používat slova a fráze, kterým nerozumíme. Dvojnásob to platí pro ty, co se psaným slovem živí.

Herec, komik a zřejmě už i zpěvák Štěpán Kozub přezpíval hit hudebníka Petra Hapky „Kocour se schoulil na tvůj klín“ a jedno společenské médium o tom informovalo titulkem:

„Štěpán Kozub si vzal na paškál megahit Petra Hapky. (…)“

Co tím chtěl autor říct? Těžko říct.

Kozub, paškál a Velikonoce

„Vzít na paškál“ ale znamená někoho vyzpovídat nebo klást otázky s někdy až káravým tónem.

Možná si pamatujete rozhovorovo-hudební TV pořad Paškál, kde Karel Šíp zpovídal různé hosty, v čemž doteď pokračuje ve své talkshow Všechnopárty.

Paškál samotný je ale spjatý s katolickou církví, konkrétně je to velikonoční svíce, na kterou se v minulosti přísahalo kupříkladu při výslechu.

Výkladové slovníky pomohou

Takže až příště někomu řeknete, že si ho vezmete „na paškál“, rozhodně se nechystáte udělat svou verzi jeho písně neboli cover. Spíš si s ním chcete hodně důkladně popovídat, často na ožehavé téma.

Na paškál k šéfovi by tedy měl zamířit autor titulku z úvodu článku.

Pokud si nejste jisti významem slova, stačí pár vteřin k nalezení jeho výkladu na internetu v jednom z mnoha a mnoha slovníků. Obětovat pár vteřin je přitom určitě lepší než vypadat jako hlupák.

Češtině zdar a víc čtěte!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz