Hlavní obsah

ENTOMOFAGIE aneb když má hmyz lepší čísla než hovězí

Když se řekne „hmyzí protein“, většina lidí v Česku udělá podobný výraz, jako když najde pavouka ve sprše. A přitom…

Článek

Z více než 5,5 milionu existujících druhů hmyzu, byl dosud vědecky prozkoumán pouhý zlomek, ale i přes se už teď ví, že je více nad 2 205 druhů jedlého hmyzu, který se běžně konzumuje ve více než 128 zemích po celém světě.

Možná si říkáte, že se jedná o východní oblasti, kde nemají na pořádný kus masa, a musí jíst, co je, avšak důvod jinde. Možná nejsme tak pokrokoví, jak se domníváme, a právě tohle je jeden z příkladů, co mluví za všechny.

Hovězí maso je dnes považováno za „krále proteinů“. Jenže tenhle král má pořádně drahou korunu.

Chov skotu je extrémně náročný na vodu, půdu i krmivo. Jedna kráva spotřebuje v průměru až 631 m³ vody ročně, naproti tomu takový moučný červ pouze 0,003 m³. Říkáte si „jasně, vždyť taky váží jak pírko proti polštáři“. To ale není všechno. Produkce 1 kg jedlých bílkovin z hmyzu vyžaduje 2 až 10krát méně zemědělské půdy ve srovnání s produkcí stejného množství bílkovin z prasat nebo skotu. A pokud jde o krmivo, kráva spotřebuje 10–25 kg krmiva pro vytvoření biomasy, kobylce stačí 1,7–2,1 kg.

A to se bavíme jen o efektivitě výnosu.

Kdybychom nahradili část masa hmyzem, emise skleníkových plynů by mohla klesnout o 72-97 %, a to už není pouze drobnost, to je ekologická bomba!

A teď to nejlepší.

Cvrček má 20,5 g bílkovin na 100 g, tedy prakticky stejně co kuřecí prsa (21,5 g), hovězí svíčková (20,1 g) nebo losos (20–25 g). Jeho bílkovina je srovnatelně stravitelná jako ta hovězí, a navíc obsahuje až o 180 % vyšší množství železa a asi desetkrát více vitamínu B12.

Mám dobrou zprávu i pro všechny sportovce. Aminokyselinový profil kobylky vychází často lépe než většina tradičně konzumovaných druhů masa, neboť lipidy z hmyzu obsahují významně vyšší množství nenasycených (PUFA) než nasycenými (SAFA) mastných kyselin.

Představa, že budoucnost našich jídelníčku stojí na hmyzu může znít kontroverzně. Ale zarážející je spíš to, že víme, jak neudržitelné je současné tempo konzumace masa, a přesto se ho držíme zuby nehty.

Netvrdím, že bychom měli od zítřka přestat jíst maso, a jít sbírat cvrčky na louku namísto návštěvy řezníka. Pokud ale existuje protein, který má srovnatelnou nutriční hodnotu než hovězí, je šetrný k planetě a lze jej produkovat za nižší náklady, měli bychom se mu pokusit dát alespoň šanci.

Na českém trhu se již objevují značky, které se snaží hmyzí protein nenásilně začlenit do námi známých a oblíbených produktů jako jsou proteinové tyčinky, chipsy a jiné snacky. Jedním z příkladů je třeba SENS Foods, popř. Grig, Future Farm, Nutrixxion nebo Wholey Food.

V Praze můžeme také narazit na restaurace, které nabízejí hmyz jako součást svého menu (např. Čestr nebo Spojka Karlín) nebo na ně lze narazit na různých gastronomických festivalech a pop-up akcích jako součást jedinečných gastronomických zážitků pro opravdové gurmány.

Zdroje:

· Stork NE. 2018. How many species of insects and other terrestrial arthropods are there on earth? Annu. Rev. Entomol. 63:31–45

· Omuse, E.R., Tonnang, H.E.Z., Yusuf, A.A. et al. The global atlas of edible insects: analysis of diversity and commonality contributing to food systems and sustainability. Sci Rep 14, 5045 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-55603-7

· Nowakowski, A. C., Miller, A. C., Miller, M. E., Xiao, H., & Wu, X. (2022). Potential health benefits of edible insects. Critical reviews in food science and nutrition, 62(13), 3499–3508. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1867053

· Rumpold BA, Schlüter OK. 2013. Nutritional composition and safety aspects of edible insects. Mol. Nutr. Food Res. 57:802–23

· Orkusz A. (2021). Edible Insects versus Meat-Nutritional Comparison: Knowledge of Their Composition Is the Key to Good Health. Nutrients, 13(4), 1207. https://doi.org/10.3390/nu13041207

· Anankware, J. P., Roberts, B. J., Cheseto, X., Osuga, I., Savolainen, V., & Collins, C. M. (2021). The nutritional profiles of five important edible insect species from West Africa—An analytical and literature synthesis. Frontiers in Nutrition, 8, 792941.

· J.L. Capinera (Ed.), Encyclopedia of Entomology, Kluwer Academic, Dordrecht, London (2004), pp. 1562-1575

· de Castro, R.J.S.; Ohara, A.; Aguilar, J.G.d.S.; Domingues, M.A.F. Nutritional, functional and biological properties of insect proteins: Processes for obtaining, consumption and future challenges. Trends Food Sci. Technol. 2018, 76, 82–89.

· Lee, H.; Park, W.J. Unsaturated Fatty Acids, Desaturases, and Human Health. J. Med. Food 2014, 17, 189–197.

· Kinyuru, J. N., Konyole, S. O., Roos, N., Onyango, C. A., Owino, V. O., Owuor, B. O., … & Kenji, G. M. (2013). Nutrient composition of four species of winged termites consumed in western Kenya. Journal of food composition and analysis, 30(2), 120-124.

· Meyer-Rochow V.B., Pinent M., Costa Neto E.M., Grabowski N.T., Fratini F., Mancini S. Editorial: Insects as Food and Feed. Front. Vet. Sci. 2022;9:873765. doi: 10.3389/fvets.2022.873765.

· Mwangi M.N., Oonincx D., Stouten T., Veenenbos M., Melse-Boonstra A., Dicke M., van Loon J.J.A. Insects as sources of iron and zinc in human nutrition. Nutr. Res. Rev. 2018;31:248–255. doi: 10.1017/S0954422418000094.

· John N. Kinyuru, Joseph Birundu Mogendi, Chris A. Riwa, Nancy W. Ndung'u, Edible insects—a novel source of essential nutrients for human diet: Learning from traditional knowledge, Animal Frontiers, Volume 5, Issue 2, April 2015, Pages 14–19, https://doi.org/10.2527/af.2015-0014

· Payne, C. L., Scarborough, P., Rayner, M., & Nonaka, K. (2016). Are edible insects more or less ‚healthy‘ than commonly consumed meats? A comparison using two nutrient profiling models developed to combat over- and undernutrition. European journal of clinical nutrition, 70(3), 285–291. https://doi.org/10.1038/ejcn.2015.149

· Nowakowski A.C., Miller A.C., Miller M.E., Xiao H., Wu X. Potential health benefits of edible insects. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2022;62:3499–3508. doi: 10.1080/10408398.2020.1867053.

· Di Mattia, C., Battista, N., Sacchetti, G., & Serafini, M. (2019). Antioxidant activities in vitro of water and liposoluble extracts obtained by different species of edible insects and invertebrates. Frontiers in nutrition, 6, 106.

· Laroche, M., Perreault, V., Marciniak, A., Mikhaylin, S., & Doyen, A. (2022). Eco-efficiency of mealworm (tenebrio molitor) protein extracts. Acs Food Science & Technology, 2(7), 1077-1085. https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00014

· D’Antonio, V., Serafini, M., & Battista, N. (2021). Dietary modulation of oxidative stress from edible insects: a mini-review. Frontiers in Nutrition, 8. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.642551

· Hoan, N. D. Using insects as animal feed: Potential, achievements and prospects.

· Alexander, P., Brown, C., Arneth, A., Dias, C., Finnigan, J., Moran, D. & Rounsevell, M.D.A. 2017. Could consumption of insects, cultured meat or imitation meat reduce global agricultural land use? Global Food Security 15, pp. 22–32.

· Oonincx, D.G.A.B. & De Boer, I.J.M. 2012. Environmental impact of the production of mealworms as a Protein Source for Humans – A Life Cycle Assessment. PLOS ONE, 7, e51145 [online]. [Cited 13 December 2024]. doi.org/10.1371/journal.pone.

· Ridoutt, B.G.; Sanguansri, P.; Freer, M.; Harper, G.S. Water footprint of livestock: Comparison of six geographically defined beef production systems. Int. J. Life Cycle Assess. 2012, 17, 165–175.

· Miglietta, P. P., De Leo, F., Ruberti, M., & Massari, S. (2015). Mealworms for food: A water footprint perspective. Water, 7(11), 6190-6203.

· Sergiy Smetana, Anita Bhatia, Uday Batta, Nisrine Mouhrim, Alberto Tonda, Environmental impact potential of insect production chains for food and feed in Europe, Animal Frontiers, Volume 13, Issue 4, August 2023, Pages 112–120, https://doi.org/10.1093/af/vfad033

· Sertgümeç, S., Usta, A. N., & Özarpa, C. (2021). The agricultural waste inventory on the regional basis in Turkey: Valuation of agricultural waste with zero-waste concept in the scope of circular economy. Environmental Research and Technology, 4(4), 377-385.

· Capanoglu, E., Nemli, E., & Tomas-Barberan, F. (2022). Novel Approaches in the Valorization of Agricultural Wastes and Their Applications. Journal of agricultural and food chemistry, 70(23), 6787–6804. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c07104

· Arena E, Mazzaglia A, Selvaggi R, Pecorino B, Fallico B, et al. 2020. Exploring consumer’s propensity to consume insect-based foods. Empirical evidence from a study in southern Italy. Appl. Syst. Innov. 3(3):38

· Duda A, Adamczak J, Chełminska P, Juszkiewicz J, Kowalczewski P. 2019. Quality and nutritional/textural properties of durum wheat pasta enriched with cricket powder. Foods 8:46

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz