Hlavní obsah
Lidé a společnost

Legalizujte konečně tu trávu, protože se jí nezbavíme, říká mladý člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dragi- názory adolescentky, co se zajímá o politiku a kulturu

Zdroj: Pixabay

Marihuana je v politice žhavé téma a vyjadřuje se k němu doslova každý, byť o problematice nic neví. Zde sdílím svůj názor jako členka komunity, kde je zapálení si jointu častější než alkohol (sama ale žiju život bez drog včetně alkoholu).

Článek

Vzpomínky na koncert

Je konec srpna minulého roku a já jsem se rozhodla jít na koncert mého oblíbeného rapového dua z Atlanty (pro tento článek nebudu specifikovat). Vystupují v Praze na jednom dlouhodobém menším festivalu. Přijdu na DJ předehru a co nevidím- nad davem složeným z převážně mladých lidí kategorie 15-30 let se zdržuje velký oblak a k tomu velice známý zemitý zápach. Uhodli jste správně: marihuana.

Hodinu po předehře lokálního DJ přijde jiný DJ, tentokrát ale přijel společně s rappery. V ruce drží blunt- americkou verzi jointu.

Přítomnost marihuanového kouře se táhne celým koncertem. Nikdo nic neřeší, já si užívám častého moshingu- drsného davového tance v kruhu. Letmými pohledy také sleduji stánky s pivem a vnitřně je mi líto, že si naivně mysleli to, že na mladých „hiphopheads“ se „dřevem“ v ruce budou mít nějaký kšeft. Alkohol totiž s marihuanou dohromady úplně nejde a může končit špatně. Což si většina uživatelů uvědomuje. Navíc, proč by měl někdo pít slavnou drogu starých kmetů a politiků?

Politici, budíček vám zvoní

Tato vzpomínka je důkaz toho, že uživatelé marihuany existovali, existují a existovat budou. V mojí generaci akorát narůstají na úkor tvrdého alkoholu. O to víc platí, že zákazy a represe ničemu nepomůžou, akorát více lidí bude mít zničené zdraví kvůli nekontrolovanému černému trhu, který bude produkovat mnohem horší látky. Stát také přijde o daně.

Bohužel ale lidé, co o naší budoucnosti rozhodují, tohle pořád nemohou pochopit, přitom se sami topí v moravském lihu. Neví, jak jde o docela častou drogu mezi lidmi mého věku - a co jsem pár tzv. „stonerů“ potkala, tak to byli inteligentní, vyspělí lidé kteří moc dobře věděli, co do sebe dávají a jak pomoct, když dojde k „bad tripu“. Mnohem větší problém, který nikdo neřeší, jsou čtrnáctileté děti na maturitních plesech, co dávají do sebe jednu skleničku za druhou a odveze na konci záchranka.

Bohužel ale to nikoho nezajímá, protože alkohol je modla české společnosti, na kterou se prostě nesahá. Mimochodem, na zmedializovaném případu otravy kanabinoidem HHC měl větší podíl právě tvrdý alkohol.

Tím rozhodně nepodporuji prodej kanabinoidů bez regulací v automatech. Mělo by se to vyřešit jako u klasického tabáku- což znamená prodej za živou osobou ideálně v určitých prodejnách, přísná kontrola věku a kvality. Zodpovědní uživatelé tím pádem budou mít přístup ke kvalitě a vyberou si ji před černým/šedým trhem. Bohužel takové řešení není moc atraktivní pro lidi, kteří přemýšlí o drogách černobíle kvůli naprosto špatné osvětě.

„A komu tím prospějete!“

Postavení marihuany v zákoně je velice chaotické. Zakázalo se THC, potom se na trhu objevilo mnohem dostupnější HHC, jež bylo dokonce ve formě edibles (gumídků), která je silnější než samotné kouření, a to platí i u THC. Nicméně ale i to zakázali a už se začínají objevovat nové, horší látky jako HHC-P. Více dělané v laboratoři, než vyrostlé z pěstírny. Vedeme boj s větrnými mlýny, kdy nové látky jsou stále před námi a stále nabírají nové síly

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz