Hlavní obsah
Finance

Americký stát přidává do maturity finanční gramotnost, Česko se vydalo opačným směrem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ChatGPT

Kalifornie přidá finanční gramotnost jako požadavek pro absolvování střední školy, v Česku se situace ohledně výuky finanční gramotnosti na středních a vysokých školách spíše zhoršuje.

Článek

Novinkou, která může výrazně ovlivnit budoucí generace, je nedávné rozhodnutí státu Kalifornie zavést povinné kurzy finanční gramotnosti jako podmínku pro absolvování střední školy. Tato iniciativa má za cíl připravit mladé lidi na jejich finanční budoucnost tím, že je naučí základní dovednosti jako je spoření, investování a rozumné hospodaření s penězi.

Guvernér Gavin Newsom a další státní představitelé zdůrazňují, že finanční gramotnost je klíčovým nástrojem, který přináší celoživotní výhody. Data ukazují, že výuka finanční gramotnosti na středních školách může zlepšit kreditní skóre, snížit míru zadlužení a zvýšit pravděpodobnost, že mladí lidé budou mít úspory na mimořádné události a důchodové účty.

Podle nové legislativy musí všechny kalifornské střední školy nabídnout kurz finanční gramotnosti do školního roku 2027-28. Tento kurz se stane povinným pro maturitní ročníky od školního roku 2030-31​​​​.

V jakém kontrastu je situace v českých školách? Lukáš Vacek, zástupce finančního arbitra, na svůj profil na sociálních sítích nedávno napsal:

„Temná mračna se nestahovala jen nad budovou Ekonomicko-správní fakulty během mé pondělní podvečerní přednášky o instituci finančního arbitra v rámci předmětu Osobní finance, ale stahují se i nad tímto předmětem jako takovým. Jak jsem se dozvěděl, jeho výuka má být ukončena s odůvodněním, že základy finanční gramotnosti mají mít studenti už ze střední školy a na vysoké škole se mají více věnovat vědecké činnosti.
I když i ve světle současných kauz s přesahem do politiky chápu důraz na vědu a vědecké metody práce, říkám si, že kdo jiný, než absolvent ekonomické fakulty vysoké školy by se měl vyznat ve finančních produktech a umět poradit své rodině či přátelům, jaký produkt skutečně potřebují a jaký konkrétní vybrat, ať už se jedná o vkladové či úvěrové produkty, pojištění, anebo zabezpečení na stáří (a umět si propočítat třeba vliv jednorázových nebo průběžných poplatků na celkovém zhodnocení investice v dlouhodobém horizontu apod.).
Na stovce studentů, kteří byli na přednášce, přitom bylo vidět, že je tento předmět baví, pomáhá jim se lépe orientovat ve světě finančních produktů a získat nové informace, které doposud neměli. Navíc jsou tato témata pro studenty velmi aktuální, sami už začínají investovat na různých platformách, a přemýšlejí i o zabezpečení na stáří!“

To, že na českých středních a vysokých školách chybí koncepce a systém výuky finanční gramotnosti dokládají i různé příspěvky na sociálních sítích od finančních poradců (často bez patřičného vysokoškolského vzdělání a dlouholeté praxe), kteří se chlubí prezentováním tématu osobních financí dětem a studentům, které chtějí náborovat do své sítě.

Čest výjimkám, ale finanční gramotnost mají na prvním místě vyučovat nezávislí odborníci a neziskové organizace (jako v Kalifornii), nikoliv komerční subjekty (zástupci finančně-poradenských společností, bank a pojišťoven), které z důvodu provizního konfliktu zájmu většinou nemohou z podstaty věci vždy stát plnohodnotně na straně klientů finančních institucí. I to je jedna z věcí, která by se měla ve školách učit…

Zdroje:

https://www.gov.ca.gov/2024/06/27/california-to-add-financial-literacy-as-a-requirement-to-graduate-high-school/

https://www.linkedin.com/in/luk%C3%A1%C5%A1-vacek-78628526/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz