Hlavní obsah
Seberozvoj

Buďte užiteční! Ale ať to nepřeženete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Toto povzbuzení ke zlepšování světa a přínosu pro druhé nás obklopuje z mnoha zdrojů, včetně slavných osobností.

Článek

Buď užitečný! Tuto radu dnes slyšíme ze všech stran, a to dokonce od největších celebrit, jako je Arnold Schwarzenegger a Elon Musk. Je tedy opravdu nejvyšší čas se nad touto radou zamyslet.

Arnold Schwarzenegger poslechl otce a je užitečný

Začněme Arnoldem, kterému na toto téma brzy vyjde kniha s názvem „Buďte užiteční: Sedm nástrojů pro život“. K názvu kniho ho inspiroval jeho otec Gustav, který mu vždycky říkal: „Arnolde, buď užitečný, neztrácej čas jen sám pro sebe.“

Schwarzenegger vyrůstal v přísné domácnosti, kde ho jeho otec často napomínal za neposlušnost. Přesto Arnold často přiznával, jak mu otcovo učení nakonec přirostlo k srdci. Jednou ve svém zpravodaji napsal, že lekce, které se naučil v dětství, dávají v dospělosti větší smysl. Arnold prozradil: „Nemělo to takový význam jako teď. Za 75 let života jsem se naučil, že to znamená všechno“.

A tak se Arnie snaží být užitečný. Kromě nové knihy si klade za cíl vytvořit lepší fitness komunitu. Ve spolupráci s českými tvůrci spustil novou fitness mobilní aplikaci, neustále se snaží inspirovat a motivovat. A ano, někdy to s tou užitečností přežene, například když naposledy zasypal díru, a zkomplikoval tak práci plynařům, což mu však vzhledem k okolnostem rozhodně nelze mít za zlé.

Také Elon Musk radí, ať jsme užiteční pro společnost

Elon Musk zastává stejný názor a v nedávném rozhovoru radí svým dětem: „Snažte se být co nejužitečnější pro zbytek společnosti!“ Jeho filozofie života je zaměřena na dělání věcí, které mají pozitivní dopad na ostatní a celou společnost. Elon také řekl: „Pokud žijete užitečný život, stojí za to žít.“

Musk však přináší i úvahy ohledně budoucnosti, kdy umělá inteligence může nahrazovat lidskou práci. Zamýšlí se nad tím, jak vlastně v budoucnu najdeme naplnění, jak najdeme smysl života, když umělá inteligence může dělat naši práci lépe než my. „Do budování společností jsem vložil hodně krve, potu a slz,“ řekl Elon. „A pak si říkám: No, měl bych to dělat já? Protože když obětuji čas s přáteli a rodinou, ale nakonec všechny tyto věci umí umělá inteligence, dává to smysl? Nevím.“

Nevědět, co přinese budoucnost, ztěžuje poskytování rad pro další generaci. Jako jedinou moudrost, kterou může Elon spolehlivě předat, je toto: „Pracujte na věcech, které vás zajímají a naplňují a které přinášejí něco dobrého pro zbytek společnosti.“

Užitečné závěry o užitečnosti

Úvahy Schwarzeneggera a Muska dokládají, že téma smysluplné užitečnosti bude v budoucnu řešit stále více lidí. Hledat smysl v práci bude stále těžší, protože umělá inteligence dokáže udělat mnoho věcí lépe, což ovlivní u lidí vnímání jejich sebehodnoty.

Téma užitečnosti a hledání smyslu v práci bude aktuální zejména u mladých lidí. Někteří se mohou cítit pod tlakem užitečnosti. Mohou chtít být maximálně užiteční a co nejdříve přispět k pozitivním změnám ve světě. Touha po velkém dobru může být v konečném důsledku i toxická a neproduktivní, když začneme příliš brzy. Důležité je nejprve se zaměřit na svůj vlastní osobní růst a učení. Být užiteční můžeme být i tím, že se budeme připravovat na to, jak v budoucnu užiteční budeme. Nejdříve také musíme být užiteční sobě, abychom mohli být dobře užiteční druhým. Navíc, hranice mezi tím být užitečný a být zneužitý může být relativně tenká a v mladém věku těžko rozpoznatelná.

Také je třeba myslet na to, že rada „Buď užitečný!“ nemusí zahrnovat jen velké projekty nebo obětování ve velkém měřítku. Mladý člověk nemusí hned zakládat firmu, napsat knihu či naprogramovat užitečnou mobilní aplikaci, která lidem zlepší život.

I malé každodenní skutky mohou být užitečné, jako přispět na charitu, usmát se na druhé, darovat krev, poskytnout radu nebo pomoc, inspirovat a motivovat ostatní, být příkladem, naslouchat, poskytovat smysluplnou zpětnou vazbu nebo mluvit o důležitých tématech. Každý člověk, ať je v jakémkoliv věku, si tak může najít to své. I „drobná“ užitečnost je cenná pro druhé a v konečném důsledku také pro naši vlastní duševní a osobní spokojenost.

Být užitečný tedy znamená najít způsoby, jak pozitivně ovlivnit svět kolem nás a zapojit se do toho, co nás zajímá a naplňuje. Ať už to děláme ve velkém nebo malém měřítku, každý krok směrem k užitečnosti nese s sebou cenný dopad na nás i naše okolí. Zároveň je důležité se neztrácet v pocitu povinnosti být neustále užiteční, ale důraz klást na osobní růst a nacházení smyslu v naší práci. V době umělé inteligence se nad tím, my lidé, budeme muset zamyslet ještě více než v minulosti.

Anketa

Jak chcete být užiteční pro společnost?
Drobnými každodenními skutky
75 %
Velkým projektem, který změní životy lidí
18,8 %
Nepotřebuji být užitečný
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz