Hlavní obsah
Finance

Na Valentýna peníze neřešte, později se tomu nevyhnete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay.com

Peníze v řadě vztahů zůstávají dlouho tabu a často je lidé začnou řešit teprve ve chvíli, kdy se vynoří problémy, a to už může být pozdě.

Článek

Vše, co je červené, má prý dnes cenovou přirážku. Ceny růží dnes stojí více než včera. V některých kinech dnes chlapci už nezvou dívky na levnější zadní sedačky, ale přímo doprostřed kina. Vstupenky jsou dražší, ale peníze se na Valentýna neřeší. Později se tomu ale zamilovaný pár nevyhne.

Hádky o peníze v raných fázích vztahu bývají nejčastějším ukazatelem pozdějšího rozvodu. Peníze v řadě vztahů zůstávají dlouho tabu a často je lidé začnou řešit teprve ve chvíli, kdy se vynoří problémy, a to už může být pozdě. Partneři se spolu musí o penězích umět bavit, i když je zrovna po finanční stránce nic netrápí. Základem je otevřená komunikace, upřímnost a zároveň společné nastavení a respektování jasných pravidel.

Do základního receptu zároveň vložte těchto sedm ingrediencí, které pomohou udržet lásku a peníze v harmonii.

1.Mějte odkryté karty

Klíčové je mít přehled o financích svých i toho druhého. Jen díky upřímnosti a otevřenosti si tak vytvoříte základy pro společnou finanční budoucnost. Než se odhodláte ke společným závazkům, rozhodně byste měli vědět, jak si váš protějšek finančně stojí, zda například netají dluhy. Před problémy byste rozhodně neměli strkat hlavu do písku, ale aktivně je společně řešit už v počátcích. Časem totiž komplikace jen narostou.

Řada lidí si ale myslí, že finance jejich partnera jsou příliš osobní záležitost. Často pak s překvapením zjistí, že mají výrazně odlišný pohled na to, jak se o finance starat, což v budoucnu může vést k hádkám i rozchodu.

2.Hodnoťte finanční situaci

Páry by měly o své finanční situaci mluvit pravidelně a probrat při tom příjmy, výdaje, úspory a ujistit se, že mají stejné finanční plány. Partneři by si měli otevřeně říct, jestli si finančně stačí, zda například náročnější životní styl jednoho nepůsobí finanční potíže druhému.

Podobné vyhodnocení by se nemělo uskutečnit jen jednou, ale ideálně několikrát do roka a také při každé situaci, která je po finanční stránce nějakým způsobem mimořádná.

3.Mějte přehled o výdajích

Víte, kolik činí vaše společné výdaje? Jak se na nich podílí váš protějšek a jak vy? A vyhovuje vám to tak oběma? Zjistit odpovědi na tyto otázky pomůže „domácí účetnictví“, do kterého se zaznamenají všechny utracené peníze.

Pokud takový přehled nemáte, zkuste využít jednu z mnoha aplikací pro chytré telefony, které dělají z monitorování výdajů a příjmů jednoduchou a přehlednou záležitost. Při společné správě financí pomůže i společný účet, kam budete oba posílat část svých peněz a platit z nich pravidelné výdaje. A pozor. K účtu by měl mít rovnocenný přístup každý z partnerů. Společný účet neznamená, že nemůžete mít i své soukromé účty.

4.Rozdělte si role ve správě peněz

Ideální je, když se partneři podle svých silných stránek domluví, jaké role budou ve správě společných financí mít. Týká se to například včasného placení účtů, nákupů, vedení zmíněného účetnictví nebo vyhledávání výhodných příležitostí k investování či spoření. Důležité je tyto role respektovat a vzájemně se za ně oceňovat.

5.Stanovte společné finanční cíle

Pro každého z partnerů mohou být finanční cíle odlišné. Ona šetří na vybavení kuchyně, on zase na novou motorku. Aby to neskřípalo, společné finanční cíle a priority by měly být jasně stanovené, aby o nich každý z dvojice věděl. Není od věci si takový seznam zaznamenat a postupně aktualizovat, jak se plány daří plnit. Slouží to mimochodem také jako dobrá motivace.

Užitečným nástrojem je společný finanční plán, který si mohou partneři sestavit sami nebo vyhledat pomoc odborníků. Součástí finančního plánu je nejen realistické zhodnocení finanční situace, ale také stanovení budoucích finančních cílů, způsobů, jak těchto met dosáhnout, a také řešení, jak společný majetek či životní standard ochránit v případě nečekaných životních situací, například s pomocí vhodných pojistných, spořicích či investičních nástrojů.

6.Důležitá rozhodnutí konzultujte

Pokud se chystáte učinit rozsáhlejší nákup či investici, vždy byste na to měli svého partnera či partnerku upozornit a ideálně se s ním i shodnout. A to bez ohledu na to, zda je to on, kdo ve vztahu vydělává více. V harmonickém vztahu platí: Výdaje od určité výše by měli partneři společně konzultovat, o financích rozhodovat společně, a ne z pozice síly podle výše částky na svém osobním bankovním kontě.

7.Myslete na zajištění partnera

Málokdo chce myslet na nejhorší, ale partneři by měli být připravení řešit ve financích i krizové situace, obzvlášť pokud mají rodinu nebo společné závazky, jako je hypotéka. Může se stát, že jeden z partnerů zůstane na placení účtů sám a společné plány by s tím měly počítat. Odbourat nejistotu ohledně partnerova finančního zajištění pomůže například vhodně zvolené životní pojištění. Pojištění se dá mnohdy sestavit na míru, a mohou ho využívat jak manželské, tak nesezdané páry. V případě nesezdaných párů je situace ještě vážnější, neboť stát poskytuje výhodu pozůstalostních důchodů jen manželským párům.

Anketa

Jak často se hádáte s partnerem či partnerkou na téma peněz?
Vůbec
25 %
Minimálně, maximálně jednou či dvakrát za rok
25 %
Často, několikrát do roka
50 %
Velmi často
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Další články o penězích:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz