Hlavní obsah
Finance

Přibývá firem, které slibují zvýšení důchodu od státu. O kolik a jak? (1. díl)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Složitost výpočtu státních důchodů přinesla business novým firmám. Ty vydělávají na tom, že lidem poskytují pomocnou ruku, kterou by jim však měl poskytnout stát.

Článek

Jsem ve středním věku a plavu proti proudu. Přesto jsem byl nedávno osloven finančním poradcem, který neprodává jen finanční produkty, ale také důchodové zprávy a audity sociálního zabezpečení. Na starobní důchod mám prý myslet mnohem dříve, než do penze odejdu. Svoje slova ilustroval na několikastránkové brožované důchodové zprávě.

Důchodová zpráva za tisíce korun

V úvodu vzorové důchodové zprávy se mimo jiné píše: „Víme přesně, jak těžké je se v této oblasti orientovat, protože zákon o důchodovém pojištění je velice rozsáhlý a složitý. Ještě těžší pak je se správně rozhodnout pro některou z možností, protože špatné rozhodnutí vás může stát snížení výplaty důchodu, a to trvale.“

V této zprávě se dále uvádí, že s pomocí této společnosti bude mít klient starobní důchod vyšší o více než 4 tisíce korun, a to každý měsíc. Vyšší bude i případný předčasný důchod a předdůchod. Celkový přínos byl vyčíslen na více než milion korun. Zarazilo vás to? Mě také. Poradce mě ale ubezpečil, že nejde o výmysl, a vysvětlil, že finanční zisk je spočítán za celou dobu mého života v penzi. V případě mé osobní důchodové zprávy bude také výpočet vypadat jinak.

Foto: Dušan Šídlo

Zdroj: Česká penzijní správa

Osobní důchodovou zprávu by mně nevyhotovil přímo daný finanční poradce, ale externí firma, se kterou spolupracuje. Aktuální cena činí 4 050 Kč. To je prý nejnižší částka na trhu, neboť jsou společnosti, které si za tvorbu podobné zprávy účtují i sedm nebo osm tisíc korun. Při zisku milion korun by se však jednalo o přijatelný poplatek. Pořád jde však o nezanedbatelnou částku, kterou běžný člověk získá až za několik let, a to například na úrocích na svém spořicím účtu.

Z čeho žije finanční poradce, který mě oslovil? Také mě to zajímalo. Od společnosti, která vyhotovuje důchodovou zprávu, má prý provizi jen v řádu stokorun. Jeho příjem tedy bude odvislý od toho, jak drahý investiční produkt pro investování na penzi mně sjedná. Předpokládá totiž, že o kolik mi pomůže zvýšit starobní důchod v penzi, tak o tolik budu každý měsíc více posílat do jím vybrané investice, z které budou určité poplatky strhávány. Jeho čas a rady tak budou zaplaceny z tohoto investičního produktu.

Je třeba však dodat, že veškeré předložené výpočty v osobní důchodové zprávě pochopitelně vycházejí z dnešního stavu. Možnou změnu ve výpočtu důchodů, ve změně podmínek pro předčasný důchod (a předdůchod) či případný pozdější penzijní věk, zohlednit nemohou. O úpravách všech těchto parametrů se přitom aktuálně velmi diskutuje.

Ta naše penze česká

Firmy, které vám chtějí zvednout důchod, jednoduše naleznete na internetu pod klíčovými slovy jako „česká penzijní správa“, „česká penze“ či „e-penze“. Některé z nich jsou konzervativní a tvrdí, že vám pomohou zvýšit starobní důchod o desítky až stovky tisíc, jiné mluví přímo o stovkách tisíc a milionech. Jak toho chtějí dosáhnout? Jednoduše. Přimějí vás k tomu se o důchod se zajímat, pomohou vám s doplněním neúplných a chybějících údajů v centrální evidenci České správy sociálního zabezpečení a upozorní na důležitá ustanovení zákona o důchodovém pojištění.

Foto: Dušan Šídlo

Zdroj: www.e-penze.cz

Co tomu říkáte? Zajímá vás to? Pokud ano, budeme pokračovat v druhém dílu, kde se podíváme na nejdůležitější rady pro zvýšení starobního důchodu. Pokud máte s výpočtem důchodu a odchodem do penze vlastní zkušenosti, podělte se o ně prosím v diskuzi. A hlavně: klikněte na sledování autora tohoto článku. Díky tomu vám neutečou užitečné rady, které vám možná pomohou navýšit starobní důchod. Sice ne o miliony, ale o nezanedbatelnou částku určitě.

Související články

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz