Hlavní obsah
Finance

Proč se nemluví o zpřísnění předčasných odchodů do důchodu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Komu by se nelíbilo odejít do penze o několik let dříve? Jednou z možností je využití předdůchodu. Posun odchodu zákonného věku pro odchod do důchodu by však měl negativní dopady i na využití vlastních úspor.

Článek

Předdůchod je termín, kterým se označuje čerpání vlastních naspořených prostředků z doplňkového penzijního spoření. Stát vás motivuje k tomu, abyste nespoléhali jen na výši starobního důchodu, ale naspořili si nějaké peníze „na stará kolena“ také sami. Předdůchod tudíž znamená, že si vyplácíte vlastní naspořené prostředky a nikoli státní. Samotný pojem předdůchod vznikl s odkazem na to, že předdůchod můžete čerpat před odchodem do klasického státního důchodu.

Předdůchod má podobu penze, kterou vám bude vyplácet penzijní společnost, u které máte smlouvu doplňkového penzijního spoření. Doba výplaty je nastavena na dva roky až pět let.

Podmínky pro předdůchod

Pro vznik nároku na tento důchod existují dvě hlavní podmínky: spořit minimálně pět let a mít dostatek finančních prostředků na účtu u penzijní společnosti, aby mohl být předdůchod vyplácen.

Podle zákona o doplňkovém penzijním připojištění musí výše předdůchodu činit minimálně 30 % průměrné mzdy v národním hospodářství. Za aktuálního stavu jde o částku alespoň 11 792 korun měsíčně. V doplňkovém penzijním spoření tak musíte mít naspořeno alespoň zhruba 283 tisíc korun. Pokud tuto částku na účtu svého penzijního spoření nemáte, můžete ji i jednorázově doplatit. Naopak pokud jste naspořili vyšší částky, znamená to, že můžete pobírat vyšší předdůchod, a to až po zmíněnou dobu pěti let.

Pokud si vyplácíte předdůchod, tak za vás hradí zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění za vás placeno není. Pokud však nevykonáváte výdělečnou činnost, hrazení sociálního pojištění pro vás není povinné. Pokud si jej ale nehradíte, nezískáváte dobu důchodového pojištění a budoucí starobní důchod tak bude nepatrně nižší.

Nárok vzniká již v 60 letech

A nyní se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Kdy vzniká nárok na předdůchod? V případě většiny dávek zákon o doplňkovém penzijní spoření pevně stanovuje věk 60 let. Pokud by stát posunul zákonný věk odchodu do důchodu, stále platí, že vám ze soukromého doplňkového penzijního spoření vzniká nárok na starobní důchod v 60 letech. V případě předdůchodu se však uvádí:

„…výplata splátek je rozvržena tak, aby započala nejdříve dosažením věku příjemce, který je o 5 let nižší než věk potřebný pro vznik nároku na starobní důchod stanovený podle § 32 zákona o důchodovém pojištění…“

Tuto větu ze zákona zpravidla přebírají i penzijní společnosti a uvádějí ji v obchodních podmínkách a penzijních plánech, kterými se řídí podmínky výplaty dávek.

Termín vzniku nároku na předdůchod je tedy závislý na aktuálním zákonném věku odchodu do starobní penze (na rozdíl od ostatních dávek, se kterými však nejsou spojeny popisované výhody předdůchodu).

Představte si, že je vám 59 let a těšíte se, že si v 60 letech budete vyplácet předdůchod, kvůli kterému jste si v minulosti uzavřeli doplňkové penzijní spoření a poctivě jste celou dobu spořili. Najednou dojde k posunu odchodu věku do důchodu a již to není možné, protože se politickým rozhodnutím posunula doba, kdy můžete vlastní prostředky k výplatě předdůchodu využít.

Pokud by tedy nedošlo k legislativní změně a k přechodu na jiné podmínky doplňkového penzijního spoření (zatím se o tom nic neuvádí), mělo by posunutí věku odchodu do důchodu negativní dopady i na možnost využití vlastních úspor, a to i u osob ve vyšším věku. Doufejme, že se tak nestane.

Další články k tématu:

Zdroj:

Zákon č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření, téma předdůchodu (starobní penze na určenou dobu) je upraveno v paragrafu 22

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz