Hlavní obsah
Psychologie

Být introvert neznamená vyhýbat se lidem a společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že introverti jsou nejspokojenější, když mohou být sami. To ale není pravda. Jak to tedy s introverty je a jaký je rozdíl mezi introvertem a extrovertem?

Článek

Introvert, jak už název napovídá, je člověk, který je zaměřený dovnitř. Tedy introverti jsou velmi hloubaví a přemýšliví lidé. Mohou mít i velmi bohatý vnitřní život.

Introvert má rád společnost a potřebuje ji stejně jako kdokoliv jiný. Bez kontaktu s lidmi mohou introverti upadat i do depresí. Je i mnoho slavných lidí, kteří jsou introverti a nemají problém vystupovat na veřejnosti. Introverty najdete mezi spisovateli, vědci, hudebníky, zpěváky, herci, moderátory…

Introvert nedělá nic bez rozmyslu, potřebuje všechno plánovat a organizovat. Nemá rád situace, na které se nemůže dopředu připravit. Tedy pokud chce introvert třeba vyrazit na výlet, tak to naplánuje týden dopředu, zapíše to do kalendáře, všechno co je potřeba zajistí a připraví.

Zato extrovert se ráno probudí a řekne si: dneska je skvělý den na výlet, vzburcuje celou rodinu a během pár minut vyráží na cestu. Cestou se nejspíš ztratí, protože si nenastudoval, kudy má jet, a na místě zjistí, že si doma zapomněli půlku věcí. To se introvertovi nestává.

Ten rozdíl mezi introvertem a extrovertem je právě ve stylu fungování. Extroverti potřebují, aby všechno bylo hned, včera bylo pozdě, a jednají velmi rychle, jsou netrpěliví. Zatímco introverti vše plánují, dělají zdlouhavé přípravy a vše promýšlejí a až si jsou jistí, že jsou připraveni, tak teprve pak jdou do akce.

Tedy ten název „introvert“ je odkazem na to, že tito lidé potřebují vše promyslet, připravit a naplánovat, než začnou cokoliv dělat. Zatímco „extrovert“ znamená, že ten člověk dostane nápad a v ten moment ho začne realizovat, aniž by cokoliv dlouho promýšlel.

Tedy to nemá co dělat s tím, jestli je člověk schopný komunikovat s lidmi a jestli vyhledává nebo nevyhledává společnost. To, že se člověk izoluje od okolí neznamená, že je introvert, to znamená, že má nějaký psychický problém nebo fobii, o které nejspíše ani on sám neví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám