Hlavní obsah
Seberozvoj

Bývám vyčerpaná/ý, kde získám víc energie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyčerpání si každý z nás už někdy zažil, jenže co když to nebývá jen občas, ale potýkáte se s tím denně?

Článek

Jestli se vám stává, že jste vyčerpaní sotva, co vstanete z postele, pak byste se možná měli zamyslet nad tím, jestli dáváte svému tělu vše, co potřebuje. Pokud tělo nemá dostatek živin, nebo mu cokoliv chybí, pak se to může projevit právě tou únavou.

Játra jsou orgán, který když je příliš zatížen, tak způsobí únavu a můžete dokonce i usnout. Potřebuje tělo zpomalit, aby mělo veškerou energii jen pro sebe, aby si dokázalo poradit s potravou, kterou mu dáte.

Jestli se vám stává, že třeba po obědě usínáte, tak důvodem jsou právě játra. Měli byste se zamyslet, co jste měli k obědu, že vaše játra potřebují tolik energie. Játrům škodí spousta věcí - smažená jídla, sladké, polotovary, konzervy… V podstatě veškerá nezdravá strava.

Namísto sladkého zvyšte příjem ovoce, to vám zajistí daleko více energie a navíc vám ta energie vydrží na celý den.

Kromě jídla i nedostatečný pitný režim vám může způsobit únavu. Pít by se měla hlavně voda, nejlépe neslazená. Jelikož jsme z většiny tvořeni z vody, pak ji tělo ke svému životu potřebuje. Není voda, není energie.

Asi nemusím říkat, že i spánek tělo potřebuje. Spát by se mělo 7-8 hodin denně. Ideálně vždy ve stejnou dobu. Jestliže nemáte vytvořený pravidelný spánkový režim, pak vám spánek proti únavě moc nepomůže. Vaše tělo bude rozhozené a můžete si připadat, jako byste vůbec nespali.

Spát byste měli jít nejpozději ve 22:00. To proto, že tělo si dokáže nejvíc odpočinout právě v době od desíti do půlnoci.

Jenom spánek nestačí. I když spíte tak jak by se mělo, je to pro tělo stále málo. Proto je důležité umět i přes den relaxovat. Můžete zkusit třeba meditaci. Nebo si najděte něco, co vám bude více vyhovovat. K relaxaci se nepočítá čas strávený u televize, mobilu nebo počítače. Potřebujete totiž vypnout hlavu a to se vám při koukání na obrazovku nepovede.

Pravidelný pohyb je stejně důležitý jako spánek. Bez pohybu si budete připadat stále unaveni. Obzvlášť pokud máte sedavou práci, pak byste pohybu měli věnovat více pozornosti.

Čas strávený v přírodě. Je známo, že příroda vám dokáže dát spoustu energie, může vám zlepšit i náladu nebo vám pomoct při psychických potížích. Denně by měl člověk strávit v přírodě nejméně dvě hodiny. Pokud zrovna nechodíte po horách, bude vám k tomu stačit i les.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám